0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte
Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !
Grecii de la PPC se grabesc sa preia Enel Romania
Peste 1.300 MWh economisiti de institutii si companii in 2022, cu ajutorul solutiilor de iluminat inteligent ale Enel
Consumul de energie electrica in cadere libera in primele 11 luni din 2022
Portughezii de la EDPR s-au suparat pe Romania si Polonia pentru taxele impuse producatorilor de energie regenerabila
Proiectul NuScale prinde viata
Aproape 40.000 de dosare au fost aprobate in Programul Casa Verde
Hidroelectrica isi rasfata clientii si in 2023

S-a asternut o liniste suspecta in piata de energie si gaze. Iarna o trecem dar ce urmeaza dupa aceea nu stie nimeni

Posted On 4 noiembrie 2022
By : Redactia
Comment: 0
Tag: dispecerul energetic national, E.ON, Engie Romania, Focus Energetic, Hidroelectrica, OUG 114, pretul energiei

În timp ce guvernul s-a blocat total în privința măsurilor care ar urma să protejeze consumatorii de explozia prețurilor la energie, precum și la măsurile privind siguranța și securitatea energetică în perioada ce urmează, actorii din piață anunță adevărata față a lucrurilor. Ieri, la conferința organizată de Focus Energetic Pregătirea pentru iarna 2021-2022, cei mai reprezentativi manageri ai companiilor energetice au dezvăluit pericolele care ne amenință nu numai în iarna care vine, ci și în anii următori. Cu toate că se știe cum stăm și ce pericole ne pasc nimeni nu ia nici o măsură. Fără alte comentarii prezentăm mai jos cele mai relevante opinii exprimate ieri. Poate statul va ține, în ceasul al doisprezecelea, seama de ele:

Bogdan Badea-Hidroelectrica

Oferta Hidroelectrica este valabilă până la sfârșitul anului, este prematur să spun ce se va întâmpla cu oferta Hidroelectrica de anul viitor, pentru că depinde de foarte mulți factori, inclusiv introducerea unei potențiale piețe reglementate.

Ceea ce ne bucură este că, pe lângă anumite chestiuni de ordin operațional, ordonanța 119, intrând și pe zona de trading, a condus la o detensionare a prețului. Și asta ne bucură, pentru că era evident că o bună parte din escaladarea prețului, în special în piața pentru ziua următoare (PZU – n.red.), a fost generată și de aceste situații. Vedem o scădere a prețurilor și pe PZU, și pe zona de gaz, ceea ce ne conduce către ideea că ar trebui ca până la sfârșitul anului, prețurile să se stabilizeze într-o zonă mult mai rezonabilă față de ceea ce am văzut în mijlocul verii acestui an, de aceea e prematur să vă spunem în ce zonă se va situa oferta noastră pentru anul următor.

Dar vă asigur că vom menține strategia companiei de a oferi un preț cât mai competitiv către clienții noștri, astfel încât să depășim cu toții această situație de criză cu bine.

Relativ la discuțiile despre o piață reglementată pe modelul OUG 114, nu am văzut până la acest moment o propunere. Cum bine știți, Hidroelectrica nu a susținut niciodată piața reglementată și nu credem că este o soluție piața reglementată. Credem că sunt soluții într-o piață competitivă care pot să conducă la aceleași rezultate ca și o piață reglementată. OUG 114 a generat foarte multe discuții și foarte multe litigii pentru că în esență, cel puțin în zona producătorilor de stat a însemnat transferarea profiturilor către alți operatori din piață fără să se fi ajuns cu nimic la clientul final.

Ulterior, revenirea la piața liberă, care exista la nivelul anului 2018, a fost cumva complicată și iarăși a generat distorsiuni – s-a discutat și atunci despre o prelungire a pieței reglementate și din aceste considerente am văzut la marii furnizori că n-au avut o apetență în a se contracta pe anii următori, crezând că va fi o piață reglementată, și s-a ajuns la un deficit de achiziție de energie în special în zona marilor furnizori. Achiziție pe care au făcut-o în schimb traderii și am simțit cu toții în preț ce a însemnat după aceea.

Nu pot să comentez mai mult, nu știu cum va arăta, vom putea da mai multe detalii când vom vedea o propunere concretă.

Dacă vorbeați despre modelul OUG 114, un singur lucru aș mai spune: Hidroelectrica este și furnizor de energie electrică – nu mai poate avea predictibilitate pe ce înseamnă cantitățile de energie ipotetic disponibile anul următor, pentru că avem un aflux foarte mare de clienți, ceea ce înseamnă disponibilitate astăzi se reduce mâine, ca urmare a faptului că tot mai mulți clienți se îndreaptă către Hidroelectrica. Începând cu luna septembrie este un vârf de migrare a clienților către Hidroelectrica, care ne și bucură dar ne generează și niște probleme logistice suplimentare”.

Hidroelectrica este cel mai mare, ieftin și profitabil producător de energie electrică din România, cu o producție anuală de circa 17 TWh de energie electrică, într-un an normal. În prezent compania operează un număr de 209 centrale, cu o putere instalată totală de 6.482 MW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea.

Volker Raffel- E.ON Romania

Furnizorii nu găsesc în piaţă energie cu livrare anul viitor şi astfel nu le pot transmite clienţilor lor cât va costa energia, a declarat, joi, Volker Raffel, directorul general al E.ON România, relatează Agerpres.

„Nu găsim energie în piaţă pentru anul viitor şi nu putem să le spunem clienţilor noştri ce preţ vor avea la energie electrică anul următor. Mai ales la firme şi la cei industriali. Acest lucru trebuie deblocat, deoarece cum îşi poate face planurile o firmă care foloseşte energie electrică la producţie? Planuri de investiţii, de finanţare, de angajare, dacă nu-şi cunosc preţul la energie electrică? Sper să avem o soluţie curând”, a susţinut Raffel, în cadrul conferinţei Focus Energetic.

Situaţia a fost semnalată şi de Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România, care a precizat că acest lucru are drept cauză preţul prea mic stabilit de Guvern, 1.300 lei pe MWh.

De asemenea, reprezentantul E.ON a insistat pe ideea problemei legate de cash-flow pe care companiile o au ca urmare a schemei de decontare stabilită de statul român. Raffel a arătat că, în timp ce în România există întârzieri foarte mari la plata deconturilor, în Germania discuţia este cum să plătească statul dinainte companiilor, pentru a evita problemele de cash.

„Ca să vă dau nişte cifre, noi am avut o linie de credit de 100 de milioane de euro acum un an, iar acum suntem la mai mult de 600 de milioane de euro şi creşte în fiecare zi. În fiecare zi avem cu 9 milioane de lei mai puţin în cont seara decât dimineaţa şi aşa nu mai putem să continuăm”, a spus reprezentantul E.ON.

Raffel a mai arătat că, în ceea ce priveşte depozitarea de gaze, compania a avut un efort financiar dublu faţă de anul trecut.

Eric Stab- Engie Romania

Unii clienţi noncasnici nu reuşesc să-şi găsească furnizori de gaze, iar Engie caută volume de gaze pentru a-i aproviziona pe aceştia în regim de ultimă instanţă, a afirmat, joi, Eric Stab, directorul general al Engie România.

“Constatăm cu îngrijorare că sunt clienţi noncasnici care nu au reuşit să-şi găsească furnizor. Prin urmare, facem scenarii pentru a ne asigura volumele necesare pentru aprovizionarea acestora (în regim de ultimă instanţă – n.r.)”, a spus el, în cadrul conferinţei Focus Energetic.

Stab a adăugat că, pe parcursul iernii trecute, Engie a preluat aproape 100.000 de clienţi casnici care au rămas fără furnizor.

“Am făcut eforturi foarte mari pentru a prefinanţa schema de compensare şi împrumuturi pentru a ne asigura fluxul de numerar necesar. Chiar dacă am observat o deschidere din partea autorităţilor în deblocarea situaţiei, problema rămâne, mai ales că acum volumele consumate sunt mai mari, implicit şi sumele care trebuie recuperate. Orice întârziere în decontarea sumelor poate avea impact semnificativ asupra situaţiei financiare a companiei”, a arătat oficialul Engie.

El a mai spus că sunt foarte importante măsurile de reducere a consumului.

“Este o responsabilitate pe care o avem cu toţii. Şi noi, la Engie, derulăm o campanie de sensibilizare în această direcţie. De exemplu, în toate sediile Engie, temperatura ambientală este setată la 19 grade, luminile şi laptopurile sunt stinse la plecare, iar pe durata verii a fost oprită climatizarea. De asemenea, avem un set de recomandări pentru clienţi cum să-şi reducă consumul de electricitate şi gaze naturale. Cred cu tărie că într-un domeniu în care nu putem controla foarte multe lucruri, ceea ce putem controla este consumul, iar cea mai ieftină energie este cea pe care nu o consumăm”, a completat Stab.

Virgil Ivan-DEN

“Un obiectiv pe care l-am urmărit în această perioadă, dată fiind situația energetică la nivel european, a fost de a arăta în permanență necesitatea menținerii în funcțiune a celor două grupuri de la Complexul Energetic Oltenia, grupul 3 de la Rovinari și grupul 7 de la Turceni, și prin datele și analizele pe care le-am transmis, am încercat să susținem (funcționarea lor – n.red.)”, a spus Virgiliu Ivan, la conferința Focus Energetic legată de pregătirea pentru iarnă.

“Ne-am dori ca la nivel european, cel puțin în această perioadă de criză energetică, să se relaxeze puțin (politica de închidere a grupurilor energetice) și să se permită statelor membre să poată menține grupurile energetice care dau siguranță în această perioadă dificilă, cel puțin o perioadă limitată de timp, cel puțin în această iarnă, dacă nu mai mult, până se va termina războiul și până când, la nivel european, nu vor apărea și alte surse de energie electrică, regenerabile respectiv clasice.

Este momentul la care, atât la nivelul statelor membre, cât și la nivel european, să se relaxeze această politică de scoatere din funcțiune de grupuri energetice, pentru că la momentul la care au fost asumate aceste planuri, situația energetică era cu totul alta. Mizăm pe înțelegerea forurilor europene”, a punctat șeful DEN.

În aceeași conferință, diorectorul general al CE Oltenia, Daniel Burlan, a explicat că cele două grupuri pe cărbune, care aveau închiderea programată în acesta an potrivit planului de restructurare convenit cu Bruxelles-ul, vor fiuncționa comercial și după data de 1 ianuarie.

“În planul de restructurare se prevedea închiderea grupului 3 de la Rovinari și a grupului 7 de la Turceni. Închiderea grupului 3 era corelată cu deschiderea grupului 5, la Rovinari, dar la grupului 5 a întârziat procesul de modernizare, știți ce probleme a avut contractorul Romelectro, iar grupul 7 de la Turceni era în ordinea de merit ultimul grup.

Doar că a apărut această situație (criza energetică – n.red.) iar aceste grupuri trebuie să fie trecute în rezervă tehnică. Ele vor fi menținute în stare de funcționare și, la cererea Transelectrica, pot fi puse în funcțiune.

Situația actuală ne cere ca aceste grupuri să aibă producție și în 2023, ele vor fi prevăzute cu producție, pentru că regimul de funcționare al CEO va fi cu cinci grupuri din șapte,  la cinci grupuri în funcțiune trebuie să avem și grupuri în rezervă – fiecare grup are perioada sa de reparații anuale și de rezervă”, a spus Burlan. “Atâta timp cât compania nu solicită creșterea ajutorului de restructurare, putem funcționa în condiții comerciale cu aceste grupuri”, a spus șeful CE Oltenia.

George Niculescu-secretar de stat Ministerul Energiei

Ministerul Energiei nu are niciun motiv să considere că la iarnă vor fi probleme cu asigurarea aprovizionării, dacă regimul termic va fi unul normal, a afirmat, joi, George Niculescu, secretar de stat în cadrul instituţiei.

“Spre deosebire de anul trecut, începem cu un grad foarte mare de umplere a depozitelor de gaze, de peste 97%, adică 2,970 miliarde metri cubi. Este un grad foarte mare, care ne dă o siguranţă. Procentul acesta ne va ajuta să depăşim fără probleme o iarnă obişnuită din punctul de vedere al valorilor termice”, a spus el, în cadrul conferinţei Focus Energetic, potrivit Agerpres.

Totodată, producţia de cărbune a fost majorată, pentru a compensa nivelul mai scăzut de umplere a lacurilor de acumulare.

“Astăzi avem cu 900.000 de tone de cărbune în plus în stocuri, tocmai pentru a compensa această situaţie. În general lucrurile se prezintă bine, suntem convinşi că nu vom avea niciun fel de problemă în ceea ce priveşte asigurarea consumatorilor de gaze naturale în iarnă. În ceea ce priveşte fluxurile de import, nu au fost semnalate probleme”, a susţinut Niculescu.

El a adăugat că vineri va avea loc prima şedinţă a comandamentului de iarnă.

“În concluzie suntem pregătiţi pentru iarnă. În condiţii de iarnă normală nu avem niciun motiv să considerăm că vom avea probleme de securitate în aprovizionare”, a precizat oficialul ministerial.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Bogdan Badea, Hidroelectrica: suntem paralizati de controale, poate ca e o coincidenta ca au venit toti in acelasi timpBogdan Badea, Hidroelectrica: suntem paralizati de controale, poate ca e o coincidenta ca au venit toti in acelasi timp
  • Si da-i si lupta! ANRE controleaza furnizorii de energie si gazeSi da-i si lupta! ANRE controleaza furnizorii de energie si gaze
  • Analiza Kearney: 1 din 4 consumatori casnici si-au schimbat deja sau iau in calcul schimbarea furnizorului de energie electrica in urmatoarele 6-12 luniAnaliza Kearney: 1 din 4 consumatori casnici si-au schimbat deja sau iau in calcul schimbarea furnizorului de energie electrica in urmatoarele 6-12 luni
  • ANRE amenedeaza cu peste 2 milioane lei  cei mai mari  furnizori de energie, pentru nerespectarea reglementarilor in activitatea de furnizareANRE amenedeaza cu peste 2 milioane lei  cei mai mari  furnizori de energie, pentru nerespectarea reglementarilor in activitatea de furnizare
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Ancheta ANRE la Tinmar Energy s-a lasat cu amenzi in valoare de 80.000 de lei

Next Story

Autocitirea contorului, primul element care ne ajută să înțelegem ce conține factura la energie și cum se explică prețul

Articole pe aceeasi tema

0

A fi sau a nu fi: Termocentrala de la Mintia

Posted On 2 ianuarie 2023
, By Redactia

Hidroelectrica isi rasfata clientii si in 2023

Posted On 30 decembrie 2022
, By Redactia

Cum vad romanii cresterea pretului la energie

Posted On 7 decembrie 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Disperarea la romani

Posted On 30 ianuarie 2023

Studiu Deloitte: Europa se profilează drept cel mai mare producător de hidrogen verde, energia „curată” care ar putea transforma până în 2030 industria grea și prelucrătoare, aviația și transporturile

Posted On 29 ianuarie 2023

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Posted On 26 ianuarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

E bine de știut: Cum ne ajută la încadrarea în plafoanele de preț pentru energie electrică transmiterea indexului autocitit

Noi meserii în România în domeniul surselor regenerabile de energie introduse prin intermediul RENEWACAD

Cand stanga nu știe ce face dreapta: Eliminarea declarației pentru locul de consum, nu elimină aplicabilitatea plafonării doar pentru un singur loc

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.