S-au intors in ceasul al 12-lea: decontarea tranzactiilor cu energie la 15 minute se amana cu o luna
Daca nu este comic, atunci este ridicol. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei si Transelectrica sunt doua entitati care au rolul si obligatia de a defini buna functionare a sistemului energetic national si a pietei de energie. Mai mult, responsabilitatea lor creste cand luam in considerare implicatiile cuplarii pietelor cu tarile vecine. Numai ca in piata cuplata cu Ungaria, Slovacia si Cehia, singura tara care a facut pe “Cocosul” a fost Romania, care a decis ca de la 1 ianuarie tranzactiile cu energie electrica sa fie decontate la un interval de 15 minute. La nici doua zile de la adoptarea acestei obligatii, “Cocosul”, adica Romania, s-a intors. Mai avem nevoie de inca o luna ca sa punem lucrurile la punct. Garantam ca nu se va intampla acest lucru nici peste doua sau trei luni. Intrebarea este, de ce ne grabim? Iata ce scriam in urma cu cateva zile pe subiectul respectiv:

Ganditorul de la Hamangia si femeia lui
Cum sa-mi explic o astfel de bilbiiala publica pe subiecte relativ simple , 15 minute si pret unic pentru dezechilibre ?
Fac o incercare de a explica inexplicabilul. Intervalul de 15 minute si pretul unic pentru dezechilibre , sint subiecte relativ noi ( 2017 ) , ele trebuiesc tratate cu instrumente adecvate , adica moderne, nu cu aceleasi metode si instrumente de calcul cu care s-au tratat problemele pietei de echilibrare la inceputurile ei ,2005 !
Spicuiesc citeva probleme ridicate de unii colegi in audioconferinta organizata de ANRE ieri 10.12.2020.
- Tranzactionam la 15 minute , dar exista produse de 15 minute ?
- Este Transelectica capabila sa primeasca si sa prelucreze un flux atit de mare de informatii intr-un timp foarte scurt ? Practic on-line !
- Cum se transmit Notificarile , tot la 15 minute ? Din intervalul trecut sau viitor ? Se transmit manual sau inventam un soft pentru transmitere automata ?
- Fiecare isi face softul lui sau vom avea un soft unic de la Trans care sa fie compatibil cu softul inexistent inca a lui Trans ?
- De ce trebuie sa implementam toate astea pina marti 1512.20 . Ce e atita graba ? Trebuie sa cerem prorogare . Nu se poate spune ANRE, am cerut ni s-a dat , s-a consumat .
Ce facem ? S-au intrebat unii .
Facem ce putem. Au raspuns altii, printre care si cei de la ANRE .
Iata ca a venit si raspunsul:
Avand in vedere complexitatea actiunilor si proceselor pregatitoare pentru trecerea la intervalul de decontare (ID) de 15 minute, nevoia de finalizare a tuturor testelor functionale si nevoia de a obtine o validare functionala si organizatorica din partea tuturor participantilor la piata, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a aprobat astazi, 16 decembrie 2020, prin Ordinul ANRE nr. 230/2020, solicitarea formulata de CNTEE Transelectrica SA de prorogare pana la data de 01.02.2021 a termenului prevazut in Ordinul 63/2020. Astfel, luna ianuarie a anului urmator o vom dedica in intregime testelor si corectiilor necesare, precum si diseminarii rezultatelor acestora catre toate partile implicate in aplicarea trecerii la decontarea la 15 minute.
In contextul procesului de pregatire a trecerii la intervalul de decontare (ID) de 15 minute in conformitate cu prevederile Ordinului ANRE nr. 63/2020, informam toti participantii la piata ca CNTEE Transelectrica SA deruleaza in prezent mai multe actiuni tehnice si organizatorice, dintre care mentionam:
Actualizarea si modificarea aplicatiilor sistemului informatic al Pietei de Echilibrare pentru adaptarea acestora la noul interval de decontare. In acest context, am initiat un proces de testare a functionalitatilor acestor aplicatii, in vederea verificarii si validarii modulelor aferente administrarii Pietei de Echilibrare, alocarii de capacitate transfrontaliera si administrarii licitatiilor pentru serviciile tehnologice de sistem. Toate aceste dezvoltari si modificari din cadrul sistemului informatic au un impact semnificativ atat din punct de vedere comercial, cat si operational, ele asigurand operarea corespunzatoare a pietelor de energie administrate de catre CNTEE Transelectrica SA si siguranta in functionare a SEN;
Implementarea de noi functionalitati in cadrul sistemului informatic al Pietei de Echilibrare, cum ar fi functii de schimb electronic de fisiere (de tip „web service”) sau alarme suplimentare in cazul dispozitiilor de dispecer, functionalitati care au fost solicitate de catre o parte dintre participantii la piata;
Derularea, impreuna cu Societatea Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale OPCOM S.A., a unor intalniri cu operatorul de piata si cu cel de sistem din Ungaria, in vederea introducerii in cadrul Pietei Intrazilnice Cuplate (SIDC) a produselor cu rezolutie de 15 minute pe granita Romania – Ungaria;
Derularea unor teste pentru schimbul de fisiere dintre sistemul informatic al Pietei de Echilibrare si sistemul de conducere prin dispecer EMS – SCADA.
(comentariile urmeaza)