0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei
Ucraina importă gaze din Europa prin Moldova
Rafinăria Petromidia a revenit la capacitate optimă de operare
Statul mai pompează 435 de milioane de lei in CE Oltenia
Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori
Comisia Europeana reimpacheteaza masurile de sprijin pentru trecerea industriei catre energia verde cu ajutoare de stat
Bulgaria, țară dependentă total de importul de gaze, își consolidează poziția pe piața balcanică
Afacerile E-acumulatori cresc puternic pe fondul cererii de sisteme fotovoltaice
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte

Sa mai credem in minuni? Romgaz comunica discret ca ar fi batut palma cu ExxonMobil pentru preluarea participatiei la proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagra

Posted On 26 octombrie 2021
By : Redactia
Comment: 0
Tag: Bursa de Valori Bucuresti, ExxonMobil, OMV Petrom, participatia la exploatarea gazelor din Marea Neagra, perimetrul Neptun Deep, Romgaz

Anuntul a fost facut de catre compania romaneasca printr-un comunicat publicat la Bursa de Valori Bucuresti. In mod normal ne-am fi asteptat de la Romgaz la iesire mai spectaculoasa pe scena publica, daca tot s-a ajuns la acest Acord asteptat de mediul economic de o buna bucata de vreme. Probabil, arsa bine de tot de esecul centralei de la Iernut, conducerea Romgaz prefera discretia. Asadar am aflat ca s-a ajuns la un Acord cu ExxonMobil, pentru participatia detinuta de americani in permietrul NeptunDeep, dar tranzactia va avea loc in cel mai bun caz la primavera care vine. Multe s-ar mai putea schimba pana atunci. In realitate, primul Acord semnat intre cele doua parti dateaza din 17 iunie 2021si avea o valabilitate de 4 luni, respectiv pana la data de 15 octombrie a.c. Astazi suntem in 27 octombrie, motiv pentru care nu ar fi cazul sa ne facem prea multe iluzii. Asa se explica si atitudinea Romgaz, care s-a marginit la un simplu comunicat plasat la Bursa de Valori Bucuresti.

Nu vrem sa fim carcotasi, dar nici nu ne facem prea multe iluzii in ceea ce priveste exploatarea gazelor din perimetrul Neptun Deep al Marii Negre. In general, o companie de genul ExxonMobil, cand se retrage dintr-o afacere de genul acesta stie de ce o face. Pe de alta parte, modificarea legii offshore, principala piedica in dezvoltarea proiectului, este departe de a fi realizata. Toata lumea si-a pus sperante in Parlamentul Romaniei, care ar fi trebuit sa adopte o noua lege cel tarziu in acest an. Nici vorba de asa ceva. Celalalt partener al ExxonMobil in proiectul de exploatare al gazelor, OMV Petrom, nu misca un deget pana nu este modificata legea offshore. Si asta este doar inceputul, caci ce-I mai greu de abia urmeaza. S-a vehiculat la un moment dat ca Romgaz ar fi dispusa sa plateasca pentru participatia ExxonMobil (50%) cam un milliard de euro, ceea ce ar reprezenta aproape o treime din capitalizarea Romgaz (14,5 miliarde lei). Presupunand ca Romgaz ar achita aceasta suma din imprumuturi bancare sau de alta natura, ar urma sa mai dispuna de cel putin inca doua -trei de euro pentru continuarea lucrarilor, respectiv trecerea la exploatarea zacamantului. Cam mare palaria pentru o companie romaneasca ale carei rezerve de gaze sunt in scadere an de an si care este jumulita de actionarul majoritar (statul roman) in fiecare an.

Nu in ultimul rand, de cel putin un an de zile, conducerea Romgaz sta intr-un provizorat continuu. Mandatul acesteia se tot prelungeste la cateva luni. Ce garantii avem noi ca pana la primavara, cand ar urma sa se produca minunea semnarii acordului cu ExxonMobil, Romgaz nu va avea o alta conducere? Niciuna. Mai grav este ca si la varful Ministerului Energiei ar putea fi o alta echipa. In fine, sa nu complicam lucrurile. Publicam comunicatul Romgaz la Bursa de Valori, din care fiecare poate crede ce doreste. Pana la primavara, desigur.

 

Compania romaneasca Romgaz si ExxonMobil anunta ca au ajuns la un acord pentru preluarea subsidiarei gigantului american, care detine o participatie de 50% din proiectul Neptun Deep de exploatare a gazelor naturale de la Marea Neagra, potrivit unui anunt publicat la Bursa de Valori Bucuresti. Tranzactia va fi finalizata in primul trimestru din 2022. Valoarea tranzactiei nu este inca publica.

“SNGN Romgaz SA si ExxonMobil Exploration and Production Romania Holdings Ltd. au finalizat negocierile exclusive si au ajuns la un acord cu privire la termenii si conditiile aferente achizitiei tuturor actiunilor emise de (reprezentand 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, ce detine 50% din drepturile dobandite si obligatiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera in perimetrul XIX Neptun Zona de Apa Adanca, precum si cu privire la transferul operatoriei proiectului catre OMV Petrom SA incepand cu data finalizarii tranzactiei”, se mentioneaza in raport.

Acordul se va concretiza, dupa avizarea de catre Consiliul de Administratie si aprobarea de catre Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor SNGN Romgaz S.A., in semnarea contractului de vanzare-cumparare actiuni. Conditionat de obtinerea acestor aprobari precum si de indeplinirea conditiilor suspensive prevazute de contractul de vanzare -cumparare actiuni, se estimeaza ca tranzactia va fi finalizata in primul trimestru din 2022.

La data de 17 iunie 2021, cele doua companii au semnat un Acord de Exclusivitate prin care vanzatorul a acordat Romgaz un drept de exclusivitate pe o perioada de 4 luni, pana la data de 15 octombrie 2021, cu privire la negocierile de achizitie a tuturor actiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited si care reprezinta 100% din capitalul social al companiei, ce detine 50% din drepturile dobandite si obligatiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera in perimetrul XIX Neptun Zona de Apa Adanca. Ulterior, termenul a fost extins pana pe 15 noiembrie 2021.

In prezent, ExxonMobil si OMV Petrom sunt parteneri egali in proiectul de mare adancime Neptun Deep, unde explorarile au relevat zacaminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi.

La finalul lunii septembrie, Romgaz a anuntat ca a demarat procedura pentru obtinerea unei finantari de 1,6 miliarde lei, pentru acoperirea unei parti din tranzactia cu Exxon, potrivit informatiilor transmise BVB.

Surse din piata sustin ca tranzactia pentru participatia Exxon se ridica la in jur de un miliard de euro.

Romgaz are o capitalizare de 14,5 miliarde lei. Compania a raportat un profit net de 761,6 milioane de lei dupa prima jumatate a acestui an, in scadere cu 4,9% fata de profitul net de 800,8 milioane de lei inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.

Veniturile companiei au fost de 2,258 miliarde lei in primul semestru al anului, mai mari cu 1,11% fata de veniturile inregistrate in primul semestru al anului anterior. Cheltuielile in primele sase luni au fost de 1,355 miliarde de lei, in crestere cu 5,05% fata de cheltuielile inregistrate in acelasi interval al lui 2020.

ExxonMobil a anuntat partenerii romani din iulie 2019 ca vrea sa isi vanda participatia de 50% din perimetrul de mare adancime Neptun Deep din Marea Neagra, dupa cum a scris G4Media.ro in exclusivitate. In prezent, ExxonMobil si OMV Petrom sunt parteneri egali in proiectul de mare adancime Neptun Deep, dar ExxonMobil este si operatorul licentei.

In data de 30 martie 2021, Romgaz a depus o oferta angajanta de a prelua subsidiara romaneasca a ExxonMobil. Valoarea ofertei nu a fost facuta publica.

OMV Petrom a anuntat ca va actiona ca operator al perimetrului Neptun Deep, de exploatare a gazelor de la Marea Neagra, in situatia acceptarii ofertei Romgaz de catre ExxonMobil.

Pozitia de operator al proiectului este una esentiala, iar Romgaz ar fi vrut sa preia operarea, dar in cele din urma cele doua companii ar fi ajuns la concluzia ca OMV Petrom are mai multa experienta, potrivit surselor Economedia.ro.

Operarea unui proiect de productie offshore este extrem de complicata in comparatie cu proiectele onshore din cauza conditiilor speciale. Romgaz nu are nici o experinta in acest sens, in timp ce OMV Petrom este implicata in astfel de proiecte in Bulgaria si, recent, Georgia, fara insa sa aiba o experienta propriu-zisa.

Compania care opereaza proiectul conduce de facto operatiunile: pregatirea campaniei de foraj, logistica, eventuale interventii.

Explorarile au relevat ca in proiectul Neptun Deep se gasesc zacaminte estimate intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Spre comparatie, Romania a produs anul trecut 9,2 miliarde de metri cubi.

Decizia ExxonMobil de a renunta la proiectul din Marea Neagra a venit pe fondul legislatiei offshore considerate inacceptabile atat din cauza impozitarii prea mari, cat si a impunerii unor proceduri greoaie de avizare. In plus, ExxonMobil a descoperit in ultima perioada zacaminte uriase de hidrocarburi in alte zone, printre care si Cipru, unde rezerva de gaze din perimetrul Glaucus e de trei ori mai mare decat cea din Marea Neagra, si a decis sa isi concentreze resursele financiare in proiectele unde prognozeaza venituri mai sigure.

Cu exceptia companiei americane BSOG (detinuta de fondul de investitii Carlyle), nici o alta firma cu licenta in Marea Neagra nu a luat decizia finala de a incepe productia de gaze in Marea Neagra. Dupa opt ani de la primele descoperiri de gaze, zacamintele sunt neexploatate si mai multi investitori pleaca.

Legislatia este blocata in Parlament. Legea adoptata de PSD in 2019, la presiunile lui Liviu Dragnea, a fost respinsa de investitori, care au reclamat un regim de impozitare prea inalt si bariere birocratice. PNL a promis la acel moment ca va debloca rapid situatia, dar, odata ajunsi la guvernare, liberalii au spus ca nu vor modifica legea offshore decat daca vor avea majoritate in Parlament. Totusi, guvernul PNL a modificat prin ordonanta de urgenta un alt act legislativ care a fost considerat nociv de mediul de afaceri – e vorba de celebra OUG 114 din 2018.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Razbunearea incompetentei: Gazele din Marea Neagra pot deveni o mare capcana pentru investitori in cativa aniRazbunearea incompetentei: Gazele din Marea Neagra pot deveni o mare capcana pentru investitori in cativa ani
  • Dupa ce legea offshore a fost votata in Parlament, guvernantii nostri au si inceput sa viseze la independenta energetica. Mult mai este pana atunciDupa ce legea offshore a fost votata in Parlament, guvernantii nostri au si inceput sa viseze la independenta energetica. Mult mai este pana atunci
  • O noua promisiune, noi iluzii: legea offshore ar putea ajunge saptamana viitoare in Parlament. S-a stabilit si imparteala, daca nu va fi prea tarziuO noua promisiune, noi iluzii: legea offshore ar putea ajunge saptamana viitoare in Parlament. S-a stabilit si imparteala, daca nu va fi prea tarziu
  • Romgaz a batut palma cu Raiffeisen Bank pentru un imprumut de 325 milioane euro, in vederea achizitionarii actiunilor Exxon Mobile din proiectul Neptun DeepRomgaz a batut palma cu Raiffeisen Bank pentru un imprumut de 325 milioane euro, in vederea achizitionarii actiunilor Exxon Mobile din proiectul Neptun Deep
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Reforma pietei europene de energie divizeaza Europa

Next Story

Companiile de distributie ENEL mizeaza pe viitorii prosumatori in dezvoltarea retelelor

Articole pe aceeasi tema

0

Comisia Europeana ne-a dat iar peste bot: specialistii OMV Petrom sunt sapte clase deasupra institutiilor statului roman

Posted On 31 ianuarie 2023
, By Redactia
0

Dupa OMV Petrom, si kazahii de la Rompetrol se codesc sa plateasca taxa de solidaritate

Posted On 30 ianuarie 2023
, By Redactia
1

Profund spus: In spiritul legii, Petrom ar trebui sa plateasca taxa de solidaritate, in litera legii nu pot sa va spun

Posted On 19 ianuarie 2023
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei

Posted On 7 februarie 2023

Studiu Deloitte: Tranziția spre economia verde poate crea 300 de milioane de noi locuri de muncă la nivel global până în 2050 și poate contribui la diminuarea decalajului de dezvoltare dintre regiuni și continente

Posted On 7 februarie 2023

Ucraina importă gaze din Europa prin Moldova

Posted On 7 februarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023. Se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.