Sa mai credem in minuni? Romgaz comunica discret ca ar fi batut palma cu ExxonMobil pentru preluarea participatiei la proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagra
Anuntul a fost facut de catre compania romaneasca printr-un comunicat publicat la Bursa de Valori Bucuresti. In mod normal ne-am fi asteptat de la Romgaz la iesire mai spectaculoasa pe scena publica, daca tot s-a ajuns la acest Acord asteptat de mediul economic de o buna bucata de vreme. Probabil, arsa bine de tot de esecul centralei de la Iernut, conducerea Romgaz prefera discretia. Asadar am aflat ca s-a ajuns la un Acord cu ExxonMobil, pentru participatia detinuta de americani in permietrul NeptunDeep, dar tranzactia va avea loc in cel mai bun caz la primavera care vine. Multe s-ar mai putea schimba pana atunci. In realitate, primul Acord semnat intre cele doua parti dateaza din 17 iunie 2021si avea o valabilitate de 4 luni, respectiv pana la data de 15 octombrie a.c. Astazi suntem in 27 octombrie, motiv pentru care nu ar fi cazul sa ne facem prea multe iluzii. Asa se explica si atitudinea Romgaz, care s-a marginit la un simplu comunicat plasat la Bursa de Valori Bucuresti.
Nu vrem sa fim carcotasi, dar nici nu ne facem prea multe iluzii in ceea ce priveste exploatarea gazelor din perimetrul Neptun Deep al Marii Negre. In general, o companie de genul ExxonMobil, cand se retrage dintr-o afacere de genul acesta stie de ce o face. Pe de alta parte, modificarea legii offshore, principala piedica in dezvoltarea proiectului, este departe de a fi realizata. Toata lumea si-a pus sperante in Parlamentul Romaniei, care ar fi trebuit sa adopte o noua lege cel tarziu in acest an. Nici vorba de asa ceva. Celalalt partener al ExxonMobil in proiectul de exploatare al gazelor, OMV Petrom, nu misca un deget pana nu este modificata legea offshore. Si asta este doar inceputul, caci ce-I mai greu de abia urmeaza. S-a vehiculat la un moment dat ca Romgaz ar fi dispusa sa plateasca pentru participatia ExxonMobil (50%) cam un milliard de euro, ceea ce ar reprezenta aproape o treime din capitalizarea Romgaz (14,5 miliarde lei). Presupunand ca Romgaz ar achita aceasta suma din imprumuturi bancare sau de alta natura, ar urma sa mai dispuna de cel putin inca doua -trei de euro pentru continuarea lucrarilor, respectiv trecerea la exploatarea zacamantului. Cam mare palaria pentru o companie romaneasca ale carei rezerve de gaze sunt in scadere an de an si care este jumulita de actionarul majoritar (statul roman) in fiecare an.
Nu in ultimul rand, de cel putin un an de zile, conducerea Romgaz sta intr-un provizorat continuu. Mandatul acesteia se tot prelungeste la cateva luni. Ce garantii avem noi ca pana la primavara, cand ar urma sa se produca minunea semnarii acordului cu ExxonMobil, Romgaz nu va avea o alta conducere? Niciuna. Mai grav este ca si la varful Ministerului Energiei ar putea fi o alta echipa. In fine, sa nu complicam lucrurile. Publicam comunicatul Romgaz la Bursa de Valori, din care fiecare poate crede ce doreste. Pana la primavara, desigur.
Compania romaneasca Romgaz si ExxonMobil anunta ca au ajuns la un acord pentru preluarea subsidiarei gigantului american, care detine o participatie de 50% din proiectul Neptun Deep de exploatare a gazelor naturale de la Marea Neagra, potrivit unui anunt publicat la Bursa de Valori Bucuresti. Tranzactia va fi finalizata in primul trimestru din 2022. Valoarea tranzactiei nu este inca publica.
“SNGN Romgaz SA si ExxonMobil Exploration and Production Romania Holdings Ltd. au finalizat negocierile exclusive si au ajuns la un acord cu privire la termenii si conditiile aferente achizitiei tuturor actiunilor emise de (reprezentand 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, ce detine 50% din drepturile dobandite si obligatiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera in perimetrul XIX Neptun Zona de Apa Adanca, precum si cu privire la transferul operatoriei proiectului catre OMV Petrom SA incepand cu data finalizarii tranzactiei”, se mentioneaza in raport.
Acordul se va concretiza, dupa avizarea de catre Consiliul de Administratie si aprobarea de catre Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor SNGN Romgaz S.A., in semnarea contractului de vanzare-cumparare actiuni. Conditionat de obtinerea acestor aprobari precum si de indeplinirea conditiilor suspensive prevazute de contractul de vanzare -cumparare actiuni, se estimeaza ca tranzactia va fi finalizata in primul trimestru din 2022.
La data de 17 iunie 2021, cele doua companii au semnat un Acord de Exclusivitate prin care vanzatorul a acordat Romgaz un drept de exclusivitate pe o perioada de 4 luni, pana la data de 15 octombrie 2021, cu privire la negocierile de achizitie a tuturor actiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited si care reprezinta 100% din capitalul social al companiei, ce detine 50% din drepturile dobandite si obligatiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera in perimetrul XIX Neptun Zona de Apa Adanca. Ulterior, termenul a fost extins pana pe 15 noiembrie 2021.
In prezent, ExxonMobil si OMV Petrom sunt parteneri egali in proiectul de mare adancime Neptun Deep, unde explorarile au relevat zacaminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi.
La finalul lunii septembrie, Romgaz a anuntat ca a demarat procedura pentru obtinerea unei finantari de 1,6 miliarde lei, pentru acoperirea unei parti din tranzactia cu Exxon, potrivit informatiilor transmise BVB.
Surse din piata sustin ca tranzactia pentru participatia Exxon se ridica la in jur de un miliard de euro.
Romgaz are o capitalizare de 14,5 miliarde lei. Compania a raportat un profit net de 761,6 milioane de lei dupa prima jumatate a acestui an, in scadere cu 4,9% fata de profitul net de 800,8 milioane de lei inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.
Veniturile companiei au fost de 2,258 miliarde lei in primul semestru al anului, mai mari cu 1,11% fata de veniturile inregistrate in primul semestru al anului anterior. Cheltuielile in primele sase luni au fost de 1,355 miliarde de lei, in crestere cu 5,05% fata de cheltuielile inregistrate in acelasi interval al lui 2020.
ExxonMobil a anuntat partenerii romani din iulie 2019 ca vrea sa isi vanda participatia de 50% din perimetrul de mare adancime Neptun Deep din Marea Neagra, dupa cum a scris G4Media.ro in exclusivitate. In prezent, ExxonMobil si OMV Petrom sunt parteneri egali in proiectul de mare adancime Neptun Deep, dar ExxonMobil este si operatorul licentei.
In data de 30 martie 2021, Romgaz a depus o oferta angajanta de a prelua subsidiara romaneasca a ExxonMobil. Valoarea ofertei nu a fost facuta publica.
OMV Petrom a anuntat ca va actiona ca operator al perimetrului Neptun Deep, de exploatare a gazelor de la Marea Neagra, in situatia acceptarii ofertei Romgaz de catre ExxonMobil.
Pozitia de operator al proiectului este una esentiala, iar Romgaz ar fi vrut sa preia operarea, dar in cele din urma cele doua companii ar fi ajuns la concluzia ca OMV Petrom are mai multa experienta, potrivit surselor Economedia.ro.
Operarea unui proiect de productie offshore este extrem de complicata in comparatie cu proiectele onshore din cauza conditiilor speciale. Romgaz nu are nici o experinta in acest sens, in timp ce OMV Petrom este implicata in astfel de proiecte in Bulgaria si, recent, Georgia, fara insa sa aiba o experienta propriu-zisa.
Compania care opereaza proiectul conduce de facto operatiunile: pregatirea campaniei de foraj, logistica, eventuale interventii.
Explorarile au relevat ca in proiectul Neptun Deep se gasesc zacaminte estimate intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Spre comparatie, Romania a produs anul trecut 9,2 miliarde de metri cubi.
Decizia ExxonMobil de a renunta la proiectul din Marea Neagra a venit pe fondul legislatiei offshore considerate inacceptabile atat din cauza impozitarii prea mari, cat si a impunerii unor proceduri greoaie de avizare. In plus, ExxonMobil a descoperit in ultima perioada zacaminte uriase de hidrocarburi in alte zone, printre care si Cipru, unde rezerva de gaze din perimetrul Glaucus e de trei ori mai mare decat cea din Marea Neagra, si a decis sa isi concentreze resursele financiare in proiectele unde prognozeaza venituri mai sigure.
Cu exceptia companiei americane BSOG (detinuta de fondul de investitii Carlyle), nici o alta firma cu licenta in Marea Neagra nu a luat decizia finala de a incepe productia de gaze in Marea Neagra. Dupa opt ani de la primele descoperiri de gaze, zacamintele sunt neexploatate si mai multi investitori pleaca.
Legislatia este blocata in Parlament. Legea adoptata de PSD in 2019, la presiunile lui Liviu Dragnea, a fost respinsa de investitori, care au reclamat un regim de impozitare prea inalt si bariere birocratice. PNL a promis la acel moment ca va debloca rapid situatia, dar, odata ajunsi la guvernare, liberalii au spus ca nu vor modifica legea offshore decat daca vor avea majoritate in Parlament. Totusi, guvernul PNL a modificat prin ordonanta de urgenta un alt act legislativ care a fost considerat nociv de mediul de afaceri – e vorba de celebra OUG 114 din 2018.