Sa nu confundam finantarea europeana cu smenurile autohtone
S-a facut mare valva dupa ce in Planul National pentru Redresare si Rezilienta trimis Comisiei Europene, un capitol relevant (vreo 600 de milioane de euro) ar reveni unor proiecte in care este implicata firma omului de afaceri constantean, Gabriel Comanescu, GSP Power. Este foarte adevarat, finantarea europeana dedicate acestor proiecte este aproape jumatate din intreaga valoare a finantarii destinate sectorului energetic. Si care-I problema? Dincolo de jocurile politice ale lui Gabriel Comanescu, care s-a pozitionat dupa cum canta goarna si cu PSD si cu PNL, finantarea europeana din cadrul PNNR se face pe baza de proiecte. Se pare ca GSP Power are proiecte care ar avea sansa sa treaca de exigentele Comisiei Europene.
Acuma, cine-si inchipuie ca firmele energetice in care statul roman este actionar majoritar ar avea capabilitatea sa atraga fonduri europene se insala amarnic. In afara PNNR, finantarile europene pentru proiecte energetice in Romania exista si prin intermediul altor programe. Daca stiti vreo companie romaneasca cu capital de stat care sa fi luat bani europeni pentru dezvoltare va rugam sa ne atrageti atentia. Noi stim ca sunt in schimb companii energetice inregistrate in Romania dar cu capital strain care deja au accesat fonduri europene. Care ar fi problema daca si firmele domnului Comanescu ar atinge aceasta performanta? In ultima instanta este un castig pentru sistemul energetic romanesc.
Pe de alta parte, daca cineva isi inchipuie ca fondurile din PNNR pot fi sifonate in stilul nostru romanesc, cu siguranta isi face iluzii. De data asta chiar nu ne putem permite nici o abatere de la regula. Acum, daca firmele domnului Comanescu vor avea capacitatea de a pune in practica proiectele pentru care spera sa obtina cele 600 de milioane de euro trebuie sa recunoastem ca va fi un castig pentru tara. In caz contrar va fi dezastru. Pana una alta, includerea in PNNR a proiectelor GSP se pare ca a fost singura varianta a Romaniei, in sensul in care nici o alta companie nu a venit cu alte proiecte. Sa nu ne grabim sa judecam. Tocmai de aceea dam cuvantul GSP Power.
Proiectele GSP Power au fost incluse in Planul National pentru Redresare si Rezilienta (PNRR) intrucat indeplinesc toate cerintele europene privind finantarea din aceste fonduri, a declarat, miercuri, Gabriel Comanescu, presedintele companiei, intr-o intalnire cu presa.
“Este un proiect care intruneste toate cerintele comunitati europene si care asigura si problema tranzitiei energetice pe gaz. Suntem singurii care am prezentat un proiect matur care se incadreaza perfect in ceea ce a cerut Comisia Europeana. Noi acum trebuie sa dovedim ca este un proiect matur”, a spus Comanescu.
El a raspuns acuzelor PSD, potrivit carora proiectele companiei sale au fost incluse in PNRR intrucat este sponsorul Partidului National Liberal.
“Nu sunt si nici n-am fost (sponsorul PNL – n.r.), inventeaza. Singura mea problema in momentul de fata este ca sunt roman, este un atac fatis impotriva unui roman”, a aratat Comanescu, intrebat de jurnalisti daca a sponsorizat PNL.
“PSD cere imperativ Guvernului sa faca publice urgent criteriile care au permis ca doar o singura firma particulara – GSP Power, implicata puternic in sustinerea candidaturii si alegerea actualului primar PNL de la Constanta, Vergil Chitac – sa fie beneficiara a sute de milioane de euro din fondurile PNRR alocate capitolului energie. PSD denunta categoric maniera obscura in care firme prietene de partid ale PNL isi umfla buzunarele, in dauna interesului general. Odata in plus se face proba ca ceea ce ar fi trebuit sa fie un Plan National de Redresare si Rezilienta este, in viziunea si aplicarea guvernului PNL-USR PLUS-UDMR, doar un instrument de imbogatire ilicita si imorala a clicii de partid, de mituire a administratiilor ‘de dreapta’- primari si/sau presedinti de CJ – pentru influentarea rezultatelor alegerilor interne de partid. Practic, guvernul Citu si complicii sai folosesc bani publici pentru propriile interese politic-personale”, se arata intr-un comunicat de presa al PSD, remis miercuri AGERPRES.
PSD uita insa ca pana sa fie accesati banii din PNNR este cale lunga, iar Comisia Europeana este cu ochii pe noi la orice miscare.