Sa vedem ce iese si de aici: Comisia Europeana pregateste achizitia comuna de gaze de pe alte piete decat cea ruseasca
Acum, că am scăpat cu bine din iarnă din punctul de vedere al aprovizionării cu gaze și nici o țară europeană nu a înghețat, cum anticipau rusii, oficialii europeni caută soluții pentru consolidarea independenței de gazele rusești, primul pas fiind o așa zisă schemă de achiziționare la comun a gazelor pentru iarna viitoare și nu numai. S-a dovedit în lunile ce au trecut că amenințarea cu penuria de gaze nu s-a materializat în cazul consumului populației, ci în primul rând a industriei prelucrătoare. Așa se și explică scăderea drastică a consumului, atât în cazul gazelor naturale cât și al energiei electrice, fapt ce consemnează o adevărată criză a industriei prelucrătoare. Practic, lipsa gazelor din Rusia a afectat marii consumatori industriali de gaze, îndeosebi industria chimică și cea metalurgică. Or, acest lucru nu poate continua și în perioada următoare. România, în ciuda faptului că este al doile producător de gaze din Europa și a faptului că-și poate asigura aproape 80% din consumul intern, nu a fost scutită (ne referim la industrie) de criza generată de lips gazelor rusești. Amenințarea continuă să fie prezentă pentru noi mai ales în condițiile în care intenționăm să trecem centrale de pe cărbune la centrale pe gaze.
Așadar, Comisia Europeană va anunţa astăzi care sunt următorii săi paşi în lansarea unei scheme pentru ţările UE care vor achiziţiona împreună gaze naturale de pe pieţele mondiale, a anunţat marţi comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, transmite Reuters, citat de Agerpres.
„Mâine, vom anunţa următorii paşi în ceea ce priveşte achiziţiile comune de gaze şi diversificarea surselor noastre de aprovizionare cu gaze dincolo de Rusia, astfel încât să existe un spaţiu de manevră mai redus pentru ca Rusia să manipuleze pieţele noastre”, a declarat Kadri Simson la o conferinţă de presă.
De asemenea, Executivul comunitar pregăteşte şi o propunere pentru a prelungi, dincolo de iarna care va veni, o ţintă voluntară pentru ţările UE, ca să îşi reducă consumul de gaze cu 15% în perioada lunilor de iarnă, a mai spus Kadri Simson. Uniunea Europeană a introdus această ţintă anul trecut, în încercarea de a evita o criză în aprovizionarea cu energie şi a calma creşterea preţurilor la gaze.
Achiziţiile comune de gaze sunt un nou instrument pe care blocul comunitar îl va folosi pentru a limita creşterea costurilor cu energia, declanşată de întreruperea livrărilor ruseşti, după invadarea Ucrainei. Chiar dacă în prezent preţurile de referinţă la gaze sunt cu mult sub valorile record atinse în luna august a anului trecut, ele alimentează totuşi inflaţia şi reduc competitivitatea companiilor europene în cursa cu rivalii din SUA şi China.
Săptămâna trecută, vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, declara că blocul comunitar intenţionează să facă, în luna aprilie, primii paşi pe piaţa globală a gazelor naturale sub forma unui grup de cumpărători, în încercarea de a coborî preţurile la energie. După ce licitaţia va fi lansată în luna aprilie, UE se aşteaptă ca primele contracte cu furnizorii din SUA, Orientul Mijlociu şi Africa să fie semnate undeva în jurul lunii iunie.