Saptamana cruciala pentru ANRE: Raportul de activitate pentru ultimii cinci ani va fi prezentat parlamentului
Daca Parlamentul nu se suceste, cum a mai facut-o de multe ori in aceasta sesiune parlamentara, saptamana aceasta Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) se va prezenta in fata alesilor cu raportul anual al activitatii. Mai mult decat atat, din informatiile noastre, conducerea ANRE va prezenta un raport mult mai amplu, ce vizeaza activitatea pe cinci ani a Autoritatii, dat fiind faptul ca actuala echipa de conducere are mandatul pana in toamna acestui an. Vom avea, teoretic, o analiza profunda, cum nu am mai avut niciodata de la infiintarea acestei institutii vitala pentru piata de energie si gaze din Romania. Comisiile reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor, care vor viza raportul ANRE, sunt si ele in fata unui examen de maturitate, cu atat mai mult cu cat o noua etapa de reglementare se asterne pentru viitoarea echipa manageriala a ANRE.
Pana sa aflam ce va contine raportul extins al ANRE va propunem un exercitiu de comparatie, in baza raportului de anul trecut, pe care absolut nimeni din comisiile reunite nu l-a urmarit sau discutat. Articolul pe care il reluam astazi a fost scris exact in urma cu un an:
„Asadar, in sedinta Comisiilor reunite ale Parlamentului Romaniei, conducerea Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei a prezentat raportul de activitate pe anul 2015. Dintre cei cativa senatori si deputati prezenti la sedinta, oricum peste 90% nu inteleg nimic din raportul ANRE, niciunul nu a ridicat vreo problema. Cu alte cuvinte, Autoritatea a mai bifat un an de realizari marete si si-a mentinut independenta decizionala, asa cum o cere si Comisia Europeana. Nu spunem ca ANRE nu si-a facut datoria.
Pe fondul actualei legislatii si in conditiile in care ANRE nu are drept de initiativa legislativa, lucrurile sunt cat se poate de clare. Prezentam mai jos o sinteza a raportului pe 2015, cateva din punctele principale prezentate, precum si directiile de actiune pe care ANRE le-a propus privind activitatea de reglementare pentru perioada 2016-2018. Astfel, in anul 2015 ” Comitetul de reglementare al ANRE a emis 779 decizii, 27 de avize si 180 de ordine. La 1 ianuarie 2015, s-a finalizat procesul de liberalizare a pietei interne de gaze naturale pentru clientii noncasnici. Volumul tranzactiilor cu energie electrica derulate pe piata concurentiala a crescut cu 34,5% comparativ cu cel realizat in anul 2014. Urmeaza:
– Scaderea cu 6,8 % a tarifului mediu de transport, incepand cu 1 iulie 2015, fata de tariful aprobat pentru perioada tarifara 1 iulie 2014 , 30 iunie 2015;
– Tarifele pentru serviciul de distributie a energiei electrice au scazut (variatie de 11,35 % la inalta tensiune, 11,90 % la medie tensiune, 12,84 % la joasa tensiune, relevant pentru clientii casnici).
Pana la 31 decembrie 2015, ANRE a acreditat capacitati de producere a energiei din surse regenerabile cu o putere instalata totala de 4.662 de MW. Din total, 2.931 de MW sunt turbine eoliene, 1.296 panouri fotovoltaice si 106,5 MW biomasa, biogaz si gaz de fermentare a deseurilor. Structura pe tipuri de resurse a energiei electrice livrate in retele de producatorii dispecerizabili si nedispecerizabili conform rezultatelor procesului de realizare a etichetei nationale de energie electrica a fost urmatoarea: hidro 27,36%, carbune 26,89%, nuclear -17,83%, gaz 13,68%, eolian 11,03%, solar 2,34%, biomasa 0,72%, pacura 0,06%.
La sfarsitul anului 2015, gradul de acoperire cu management energetic atestat si autorizat a fost de 98,5%, agentii economici monitorizati din diferite sectoare de activitate raportand masuri de economie de energie de 141.767 tep.Numarul de clienti care si-au exercitat dreptul de alegere a furnizorului de gaze naturale a inregistrat o crestere semnificativa in anul 2015, ca urmare a liberalizarii totale a pietei interne de gaze naturale pentru clientii noncasnici la data de 1 ianuarie 2015 ( de la de la 10,558 in 2014 la 188,156 in 2015).
In cursul anului 2015 au fost inregistrate si solutionate un numar de 3625 de petitii, formulate de catre persoane fizice si juridice beneficiare/solicitante a serviciilor prestate de catre operatorii economici din sectoarele energiei electrice si gazelor naturale. In urma actiunilor de control au fost intocmite 828 procese verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor, 11 pentru persoane fizice si 817 pentru agentii economici, fiind aplicate amenzi in cuantum total de 40.151.000 lei.
Concomitent cu masurile contraventionale principale mai sus enumerate, au fost facute propuneri pentru aplicarea de masuri complementare pentru suspendarea, unor categorii de activitati, la 8 agenti economici. In anul 2015, din numarul total de dosare finalizate in anul 2015 (respectiv de 111), 90% au fost solutionate favorabil de catre ANRE.
Pentru anul 2016, obiectivul general al ANRE este de a-si imbunatati continuu activitatea de reglementare privind utilizarea la maximum a resurselor umane de care dispune, in vederea dezvoltarii unui cadru modern de reglementare, unitar si simplu de aplicat pentru toti participantii la piata, de la micul consumator casnic, pana la marile corporatii active in sectorul energiei electrice si gazelor naturale.
Pentru perioada 2017-2018, activitatea de reglementare a ANRE se va concentra asupra:” stabilirii tarifelor reglementate pentru serviciul de distributie gaze naturale pentru a patra perioada de reglementare; revizuirii de reglementari in vederea imbunatatirii performantelor pietelor cu amanuntul de energie electrica si gaze naturale; revizuirii regulamentului de masurare a cantitatilor de gaze naturale si a metodologiei de calcul a consumului tehnologic al sistemului de distributie a gazelor naturale; modificarii si completarii Codului retelei pentru sistemul national de transport gaze naturale; implementarii prevederilor codurilor europene de retele.”