Scadera pretului gazelor in Europa, o normalitate! Cresterea pretului gazelor in Romania, o normalitate!
Romania este o tara a extremelor. Nici analizele jurnalistice nu fac exceptie. Cel mai recent exemplul este explozia de analize ingrijoratoare privind crestera importurilor si a preturilor gazelor naturale, conform statisticilor publicate de pentru trimestrul I 2019. Cred ca aceasta “panica” ar fi fost mult mai buna a fi prezentata anterior publicarii si imediat dupa publicarea OUG 114, adica la finele anului trecut.
Efectele OUG 114, erau extrem de previzibile, in fapt Asociatia Energia Inteligenta le a si prezentat prin numeroase analize publicate:
- Plafonarea Pretului la Gaze nu aduce preturi mai mici la gaze in iarna 2018/2019, si nici in vara 2019, analiza realizata in 19 decembrie 2018 (https://asociatiaenergiainteligenta.ro/?p=1517&lang=ro)
- Reintroducerea cosului la gaze duce la cresterea importurilor de gaze in Romania, analiza realizata in 19 decembrie 2018, (https://asociatiaenergiainteligenta.ro/?p=1530&lang=ro)
- Sub paravanul unor scopuri juste și lăudabile, sub influența îngăduitoare a opiniei publice cum că ”iar s-a greșit redactarea unor acte normative” sau ”persoanele care au elaborat legislatia sunt necunoscători în ale domeniului”, putem crede că se prefigurează prin normele de aplicare a OUG 114/2018 definitivarea acțiunii începute în anul 2012 – înlocuirea Vechilor ”Băieți Deștepți” în energie cu Noii ”Băieți Deștepți” în energie (https://asociatiaenergiainteligenta.ro/?p=1563&lang=ro)
- Aplicarea OUG 114, planul de modificare, intentia de amanare a ei, aduc in concret in luna aprilie 2019 pentru importatorii de gaze, care in absenta acestor demersuri, probabil, nu ar fi obtinut nici un leu din Romania, in luna aprilie 2019 (https://asociatiaenergiainteligenta.ro/?p=1653&lang=ro).
- Prin atitudinea noastra vom continua sa importam gaze de la rusi in loc sa le valorificam pe ale noastre (https://financiarul.ro/2019/05/09/de-ce-importam-gaze-scumpe-de-la-rusi-in-loc-sa-le-valorificam-pe-ale-noastre/)
Astazi, analizam retrospectiv si ne ingrijoram de anormalitatea care era previzibila.
Ceea ce se intampla astazi pe piata de gaze este normal, in conditiile din Romania. Este rezultatul OUG 114 si al “baietilor destepti” care actioneaza si profita de “bresa” din piata de gaze creata in aceasta primavara prin numeroase actiuni legislative, confruntandu-ne cu o crestere a pretului gazelor naturale, intr-un moment in care el natural scade. In fapt daca realizam o analiza asupra pretului gazelor naturale din luna mai 2019 vom observa ca in fapt el a urmat acelasi trend ca si pretul de pe Bursa din Viena.
Astfel, un calcul aproximativ al pretului mediu ponderat al gazelor in luna mai 2019 pe piata din Romania:
95 lei/MWh (pret mediu ponderat aproximativ al gazelor achizitionate tranzactionate pe BRM in mai 2019) x 5% (ponderea aproximativa a gazelor consumate in luna mai 2019 tranzactionate pe BRM)
+87 lei/MWh (un pret mediu ponderat aproximativ al gazelor achizitionate altele decat cele tranzactionate pe BRM in mai 2019) x 75% (ponderea aproximativa a gazelor consumate in luna mai 2019 netranzactionate pe BRM)
+ 68 lei/MWh (pretul gazelor achizionate pentru populatie si energie termica pentru populatie) x 20% (ponderea aproximativa a gazelor consumate in luna mai 2019 netranzactionate pe BRM)
= 83.6 lei/MWh.
Pretul gazelor naturale pe Bursa de la Viena este de cca 81 lei/MWh, iar dacă luam in considerare costul cu transportul gazelor de la Viena, putem sa constatam ca pretul mediu din Romania este in trend cu cel de la Bursa din Viena.
Totusi aceasta anormalitate, normala in conditiile date din Romania, are urmatoarele consecinte:
- “subventia incrucisata” intre pretul gazelor pentru clientii casnici si clientii non casnici, determina cresterea inflatiei, respectiv scaderea puterii de cumparare a categoriei care se dorea a fi protejata – populatia;
- cresterea cantitatilor de gaze din import;
- cresterea pretului gazelor naturale din import;
- afectarea productiei de gaze din intern.