Scapata de chingile pretului reglementat, Hidroelectrica a facut un profit cu 76,5% mai mare in primul trimestru, fata de aceeasi perioada a anului trecut
Inainte de liberalizarea pietei de energie electrica, adica la sfarsitul anului trecut scriam: “Dupa doi ani in care reglementarile statului si ale ANRE privind vanzarea de energie electrica pe piata libera pentru cel mai mare producator din Romania, incepand cu 1 ianuarie 2021, Hidroelectrica ar putea deveni un furnizor de temut pentru orice alt competitor in ceea ce priveste categoria consumatorilor de energie electrica, casnici sau agenti economici. Penuria de energie care a aparut pe piata interna in randul producatorilor si importurile din ce in ce mai consistente pun Hidroelectrica intr-o pozitie efectiv de forta. Pe orice piata ar juca, compania nu are rivali. Nu stim daca e bine sau e rau, dar la cum este constituit sistemul energetic romanesc in momentul de fata oricine ar conduce Hidroelectrica ar profita de situatia existenta. Fie ca livreaza energie in banda, fie ca intervine in echilibrarea SEN, fie ca vinde marilor consumatori sau celor casnici, Hidroelectrica este in pol position”.

Portile de Fier 1, zona Gura Vaii, judetul Mehedinti, luni, 26 mai 2014. REMUS BADEA / MEDIAFAX FOTO
Iata ca la numai trei luni de la liberalizarea pietei, Hidroelectrica a inregistrat un profit net de 759,5 milioane lei, in crestere cu 76,5%, potrivit datelor prezentate in raportul trimestrial al Fondului Proprietatea.
FP a transmis: “Potrivit conducerii, in primele trei luni ale anului 2021, compania (n.n. Hidroelectrica) a inregistrat o cifra de afaceri de 1.418,1 milioane Lei, in crestere cu 67,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, EBITDA de 1.072,6 milioane lei, in crestere cu 80,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, un profit operational de 888,5 milioane Lei, in crestere cu 90,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, un profit inainte de impozitare de 895,7 milioane Lei, in crestere cu 83,0% fata de aceeasi perioada a anului trecut, si un profit net de 759,5 milioane ei, in crestere cu 76,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
In cursul perioadei, energia electrica totala vanduta a ajuns la 4,74 TWh, in crestere cu 32,0% fata de aceeasi perioada a anului trecut, din care electricitatea vanduta din productia proprie a ajuns la 4,50 TWh, in crestere cu 38,0% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Pretul mediu realizat de vanzare a energiei electrice a fost de 279,6 Lei / MWh in crestere cu 36,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut.”
Ca urmare a modificarilor aduse Legii Apelor din Romania in cursul anului 2020, in primele trei luni ale anului, Hidroelectrica a inregistrat costuri totale cu apa utilizata pentru producerea energiei electrice de 149,0 milioane Lei, in crestere de la 69,6 milioane Lei inregistrate in aceeasi perioada a anului precedent, noteaza FP.
La sfarsitul lunii martie 2021, pozitia de numerar neta a companiei se ridica la 2,90 miliarde Lei.
Banii vin si se duc
Recent, actionarii au aprobat distribuirea a 1,29 miliarde Lei ca dividende aferente profitului net al anului 2020 si 1,00 miliard Lei ca dividende speciale din rezultatul reportat. Termenul de plata pentru Hidroelectrica SA catre actionari pentru dividendul anual este de 12 iulie 2021, in timp ce termenul de plata pentru dividendul special este de 30 septembrie 2021.
Hidroelectrica a anuntat un program de investitii pentru urmatorii cinci ani in valoare de 5 miliarde de lei. Daca profitul continua sa evolueze ca in primele trei luni ale anului, acordarea de dividend in valoare de peste 2 miliarde de lei ar putea fi inteleasa. Dar ce companie din lume poate miza pe profit in crestere pe o perioada indelungata. Nu era mai bine oare sa fie temperat putin procesul de acordare de dividende si banii sa fie directionati direct inspre investitii?
Pe de alta parte, daca actionarul majoritar, adica statul roman, se tine de promisiune si listeaza Hidroelectrica la Bursa in acest an, evolutia de pana acum a companiei pregateste o mare lovitura pe piata de capital. Anul 2021 a fost ideal pentru productia de energie electrica din surse hidro, dar nimeni nu poate garanta ca lunile care urmeaza vor ramane sub zodiac norocului.
Fondul Proprietatea are 20% din Hidroelectria, iar statul roman, 80%. Participatia Hidroelectrica reprezenta 51,1% din valoarea activului net al FP, la 31 martie 2021.
Asa este. Compania asta face atat de multi bani, ca nu-i mai raman si pentru investitii.
Suna aberant? Bineinteles, asa si trebuie, ca doar suntem in Absurdistan.