Schimbare istorica de lider in piata concurentiala de energie electrica
Obisnuiti sa analizam competitia furnizorilor din piata de energie electrica exclusiv pe baza datelor furnizate de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) ne-a scapat de fiecare data din vedere cea mai dinamica piata, respectiv cea concurentiala. Amintim ca in rapoartele ANRE sunt inclusi toti furnizorii, inclusiv cei de ultima instanta (FUI), care domina in primul rand pe seama celor peste 8 milioane de consumatori casnici arondati acestora. Ne asteptam ca dupa liberalizarea pietei, la 1 ianuarie 2021, o parte a consumatorilor casnici sa treaca la furnizorii concurentiali, dar in nici un caz intr-un numar foarte mare. Cel putin in primul an al liberalizarii.
Zilele trecute am intrat in posesia unui articol care claseaza furnizorii concurentiali in functie de volumul de energie din portofoliul acestora si cota de piata aferenta, facand abstractie de ponderea Furnizorilor de Ultima Instanta. In realitate acesta este clasamentul real care indica performanta din piata concurentiala. Articolul respectiv face insa o mica eroare, in sensul in sensul in care insumeaza volumele celor doua companii ale Enel (Enel Energie si Enel Energie Muntenia), astfel incat primul loc in clasament este detinut de catre acestea.
Am fost curiosi sa vedem clasamentul real, pe fiecare entitate in parte, si din informatiile adunate am ajuns la o surpriza majora: pentru prima data de la declansarea procesului de liberalizare a pietei de energie (in urma cu peste zece ani) si de la aparitia furnizorilor privati, in fruntea clasamentului nu se mai situeaza companiile care joaca si rolul de FUI, ci o companie aflata intr-o ascensiune spectaculoasa de la inceputul acestui an. Este vorba de Getica 95, companie cu capital integral romanesc, despre care noi am mai scris in ultima vreme.
Facem precizarea ca ne referim la cotele de piata competitive din luna iulie 2020, prin comparatie cu aceeasi luna a anului trecut. Perioada analizata este foarte relevanta, intrucat la jumatatea anului se inregistreaza incetarea sau expirarea multor contracte de furnizare energie electrica, ceea ce explica si potentialul natural de migrare a volumelor de energie din portofoliul unor furnizori catre alti furnizori.
Asadar, pentru prima data marii furnizori (Electrica, Enel, CEZ si E.ON) sunt detronati de Getica 95, care a atras in portofoliu noi volume lunare in valoare totala de peste 144 MWh (+ 65,21%). Getica 95 este urmata de Electrica Furnizare, Enel Energie si Enel Energie Muntenia, la o mica diferenta situandu-se Tinmar Energy, un alt furnizor cu capital romanesc. Graficul atasat este elocvent in acest sens.
Interesanta este evolutia MET Romania Energy, care la intrarea pe piata din Romania isi propunea atingerea unei cote de 10% din piata in doar trei ani. Compania cu sediul in Elvetia a avut un recul puternic in acest an, in sensul in care si-a redus volumul lunar furnizat cu 62,81% (- 177 MWh). Dintre noile intrari in luna iulie, cu o cota de piata de peste 1%, amintim Next Energy Parteners si Nova Power&Gas, clasamentul fiind inchis de Alpha Wind.
Anticipam ca dupa liberalizarea pietei, clasamentul amintit va suferi modificari si mai importante, bataia cea mare fiind data pe consumatorii casnici.