0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Transelectrica continua modernizarea statiilor electrice de transformare in zona Moldovei
Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect
Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar
Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
Nuclearelectrica continua sa creada in investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj
A mai cazut o stea, Rafinaria “Steaua Romana”
Conferința „Instrumentele Consiliului Mondial al Energiei pentru evaluarea tranziției în energie” :România în context european“
Termocentrala Rovinari risca sa se opreasca din lipsa de carbune
Transelectrica a iesit pe profit si in 2020

Schimbarea furnizorului de gaze. Intrebari si raspunsuri

Posted On 18 iunie 2020
By : Redactia
Comment: 0
Tag: ANRE, informarea consumatorilor, Legea energiei, pretul si durata contractelor de gaze, schimbarea furnizorului de gaze

Legea gazelor acorda dreptul consumatorului sa isi schimbe furnizorul in mod gratuit, cu respectarea conditiilor contractuale, in termen de 3 saptamâni de la data solicitarii, conform unei proceduri aprobate de ANRE, care stabileste in principal etapele procesului de schimbare a furnizorului, modalitatea de stingere a obligatiilor de plata datorate de clientul final furnizorului ce urmeaza a fi schimbat, datele ce pot fi solicitate de clientul final sau de noul furnizor in procesul de schimbare, precum si operatorii de sistem care sunt obligati sa le furnizeze.

Pentru a veni in intâmpinarea consumatorilor vom prezenta un set de intrebari primite de Asociatia Energia Inteligenta si vom prezenta raspunsuri la aceste intrebari:

  1. a) Intrebare : Daca schimb furnizorul, furnizorul/distribuitorul actual imi poate face probleme, gen intrerupere neanuntata, sistare gaze, refuz de a interveni in cazul unei defectiuni etc. ?

            Raspuns : Noul furnizor incheie un act aditional cu distribuitorul local, care are obligatia mai departe de a administra in mod corect si responsabil punctele de consum ale clientului. Conductele de gaze se pot folosi de catre orice furnizor de gaze, astfel gazul ajunge la consumator chiar daca acesta schimba furnizorul.

  1. b)        Intrebare : Daca FURNIZORUL intra in faliment/insolventa, se intrerupe furnizarea gazelor la punctul meu de consum ?

Raspuns :  Legislativul a prevazut aceasta situatie prin desemnarea „furnizorului de ultima instanta”, care are obligatia de a prelua si furniza temporar gaze naturale clientilor aflati in aceasta situatie, acestia având posibilitatea ulterior sa-si aleaga un alt furnizor.

  1. c) Intrebare :  Cum va fi informat consumatorul asupra cantitatii si caracteristicilor gazului consumat?

            Raspuns: Pe facturile primite se vor gasi informatii legate de puterea calorifica a gazului, cantitatea de gaz consumata in metri cubi si cantitatea de energie consumata.

  1. d)        Intrebare :Daca sunt suspiciuni ca aceste date nu sunt corecte, cui se poate adresa clientul?

            Raspuns : Clientul se va adresa furnizorului, companiei cu care el a incheiat contractul. In cazul in care problema ridicata nu isi gaseste rezolvarea la furnizorul sau de gaz, poate sa se adreseze ANRE si institutiilor abilitate privind protectia consumatorului.

  1. e)         Intrebare : Ce avantaje am daca schimb furnizorul?

Raspuns : Posibilitatea de a obtine un pret mai mic decât cel pe care il platesti furnizorului actual.

  1. f) Intrebare : Daca nu voi fi multumit de servicii, ce posibilitati am ?

Raspuns : Clientul se poate adresa furnizorului pentru remedierea problemelor aparute, in caz de nesolutionare a acestora, se poate apela la un alt furnizor.

  1. g)         Intrebare : Modul de plata ?

Raspuns : Acesta va fi stabilit in contractul incheiat intre client si furnizor, putând varia de la plata in avans la plata la un termen de 15 sau 30 de zile.

  1. h)        Intrebare : Exista posibilitatea sa am citirea  lunara a contorului ?

Raspuns : Aceasta citire se face lunar de catre distribuitorul local, cel care opereaza conductele din oras, care transmite furnizorului la sfârsitul lunii cantitatea consumata de catre client.

  1. i)         Intrebare : Cantitatea estimata a se consuma lunar va fi pastrata si in noul contract ?

Raspuns : In momentul incheierii noului contract, clientul stabileste cantitatea estimata a fi consumata, care poate fi similara cu cea din vechiul contract sau diferita.

  1. j) Intrebare : Cât este aproximativ economia pe care o fac semnând un contract cu un alt furnizor?

Raspuns : Economia se stabileste in functie de consum, serviciile conexe alese de catre client, modalitatea de plata, localitatea unde are consumatorul locul de consum etc. Aceasta poate varia intre 1 – 20% din valoarea anuala platita in prezent.

  1. l)         Intrebare :Contractul pe cât timp se incheie ?

Raspuns : Contractul se incheie pe o perioada determinata (de regula 1 an de zile calendaristic), cu posibilitate de prelungire a acestuia.

  1. m)       Intrebare: Ce inseamna pentru mine schimbarea furnizorului  d.p.d.v.  tehnic ?

Raspuns : Din punct de vedere tehnic pentru client nu se schimba nimic, noul furnizor va incheia cu distribuitorul local un act aditional in care va include si punctul de consum al clientului, astfel ca distribuitorul local va administra si va asigura mai departe buna desfasurare a furnizarii de gaze naturale catre client.

  1. n) Intrebare :Cine garanteaza ca nu voi avea probleme cu noul furnizor ?

Raspuns : FURNIZORUL are o licenta de furnizare gaze naturale eliberata de ANRE dupa o verificare riguroasa a acestuia, are contracte incheiate cu producatorii de gaze, importatorii de gaze, alti furnizori de gaze,  distribuitorii si transportatorul de gaze naturale.

  1. o)         Intrebare : Cât dureaza transferul de la vechiul la actualul furnizor?

            Raspuns : Conform Legii Energiei nr.123/2012 , 3 saptamâni de la data solicitarii schimbarii furnizorului, adresata vechiului furnizor.

  1. p)        Intrebare : Gazul va avea acelasi pret pe durata contractului ?

Raspuns : Pretul poate fi acelasi pe toata durata contractului daca se prevede o astfel de clauza contractuala. Multi furnizori insa introduc clauze de modificare a pretului gazelor in functie de: cursul valutar, pretul de achizitie al gazelor din import si din intern, de modificarile de tarife reglementate ale serviciilor de transport si distributie etc.

  1. r)         Intrebare :Unde ma pot interesa despre seriozitatea furnizorului ?

Raspuns : De pe site-ul ANRE, din Mass Media, clientii actuali etc.

Asociatia Energie Inteligenta

Articole pe aceeasi tema

  • Peste 90 % din consumatori nu stiu ca se liberalizeaza piata de energie electrica la 1 ianuarie 2021Peste 90 % din consumatori nu stiu ca se liberalizeaza piata de energie electrica la 1 ianuarie 2021
  • Cum pot fi explicate marile probleme ale energeticii romanesti si ce rol joaca Legea energiei, croita pe piciorCum pot fi explicate marile probleme ale energeticii romanesti si ce rol joaca Legea energiei, croita pe picior
  • Sistemul energetic a mai pierdut oficial 1010 MW. Grupurile energetice carora ANRE le-a retras licenta erau moarte demultSistemul energetic a mai pierdut oficial 1010 MW. Grupurile energetice carora ANRE le-a retras licenta erau moarte demult
  • Dupa multe ezitari, Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie incepe controale la furnizori privind comportamentul in piata liberaDupa multe ezitari, Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie incepe controale la furnizori privind comportamentul in piata libera
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Cine ghiceste care va fi viitorul carbunelui in energetica romaneasca?

Next Story

Apel catre primul ministru: Programul Casa Verde – Panouri Fotovoltaice risca sa se transforme intr-un fiasco! Pe ce criterii a respins AFM dosarele de inscriere?

Articole pe aceeasi tema

0

Sistemul energetic a mai pierdut oficial 1010 MW. Grupurile energetice carora ANRE le-a retras licenta erau moarte demult

Posted On 24 februarie 2021
, By Redactia
0

Dupa multe ezitari, Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie incepe controale la furnizori privind comportamentul in piata libera

Posted On 8 februarie 2021
, By Redactia

Un adevar spus pe jumatate: ANRE nu poate oblige furnizorii sa vanda energie la cel mai mic pret

Posted On 26 ianuarie 2021
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Posted On 27 februarie 2021

Transelectrica continua modernizarea statiilor electrice de transformare in zona Moldovei

Posted On 27 februarie 2021

Profit pe linie la cele mai performante companii ale statului: Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz au sfidat pandemia in 2020. Cand vin si investitiile?

Posted On 26 februarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Transelectrica se întărește și SMART-UL...

Posted On 27 februarie 2021

"Constructia reactoarelor 3 si 4 de la...

Posted On 25 februarie 2021

Romelectro este lider de asociatie,...

Posted On 25 februarie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Incep sa apara oportunitati pentru investitii in energie regerabila

Cum arata clasamentul ofertelor de furnizare energie electrica. Primele pozitii conform comparatorului ANRE

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Cum schimbam furnizorul/ contractul de energie electrica ? Ia atitudine ! Fii informat ! Ai grija ce semnezi ! Nu te lasa pacalit !

Video

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.