Schimbarea furnizorului de gaze. Intrebari si raspunsuri
Legea gazelor acorda dreptul consumatorului sa isi schimbe furnizorul in mod gratuit, cu respectarea conditiilor contractuale, in termen de 3 saptamâni de la data solicitarii, conform unei proceduri aprobate de ANRE, care stabileste in principal etapele procesului de schimbare a furnizorului, modalitatea de stingere a obligatiilor de plata datorate de clientul final furnizorului ce urmeaza a fi schimbat, datele ce pot fi solicitate de clientul final sau de noul furnizor in procesul de schimbare, precum si operatorii de sistem care sunt obligati sa le furnizeze.
Pentru a veni in intâmpinarea consumatorilor vom prezenta un set de intrebari primite de Asociatia Energia Inteligenta si vom prezenta raspunsuri la aceste intrebari:
- a) Intrebare : Daca schimb furnizorul, furnizorul/distribuitorul actual imi poate face probleme, gen intrerupere neanuntata, sistare gaze, refuz de a interveni in cazul unei defectiuni etc. ?
Raspuns : Noul furnizor incheie un act aditional cu distribuitorul local, care are obligatia mai departe de a administra in mod corect si responsabil punctele de consum ale clientului. Conductele de gaze se pot folosi de catre orice furnizor de gaze, astfel gazul ajunge la consumator chiar daca acesta schimba furnizorul.
- b) Intrebare : Daca FURNIZORUL intra in faliment/insolventa, se intrerupe furnizarea gazelor la punctul meu de consum ?
Raspuns : Legislativul a prevazut aceasta situatie prin desemnarea „furnizorului de ultima instanta”, care are obligatia de a prelua si furniza temporar gaze naturale clientilor aflati in aceasta situatie, acestia având posibilitatea ulterior sa-si aleaga un alt furnizor.
- c) Intrebare : Cum va fi informat consumatorul asupra cantitatii si caracteristicilor gazului consumat?
Raspuns: Pe facturile primite se vor gasi informatii legate de puterea calorifica a gazului, cantitatea de gaz consumata in metri cubi si cantitatea de energie consumata.
- d) Intrebare :Daca sunt suspiciuni ca aceste date nu sunt corecte, cui se poate adresa clientul?
Raspuns : Clientul se va adresa furnizorului, companiei cu care el a incheiat contractul. In cazul in care problema ridicata nu isi gaseste rezolvarea la furnizorul sau de gaz, poate sa se adreseze ANRE si institutiilor abilitate privind protectia consumatorului.
- e) Intrebare : Ce avantaje am daca schimb furnizorul?
Raspuns : Posibilitatea de a obtine un pret mai mic decât cel pe care il platesti furnizorului actual.
- f) Intrebare : Daca nu voi fi multumit de servicii, ce posibilitati am ?
Raspuns : Clientul se poate adresa furnizorului pentru remedierea problemelor aparute, in caz de nesolutionare a acestora, se poate apela la un alt furnizor.
- g) Intrebare : Modul de plata ?
Raspuns : Acesta va fi stabilit in contractul incheiat intre client si furnizor, putând varia de la plata in avans la plata la un termen de 15 sau 30 de zile.
- h) Intrebare : Exista posibilitatea sa am citirea lunara a contorului ?
Raspuns : Aceasta citire se face lunar de catre distribuitorul local, cel care opereaza conductele din oras, care transmite furnizorului la sfârsitul lunii cantitatea consumata de catre client.
- i) Intrebare : Cantitatea estimata a se consuma lunar va fi pastrata si in noul contract ?
Raspuns : In momentul incheierii noului contract, clientul stabileste cantitatea estimata a fi consumata, care poate fi similara cu cea din vechiul contract sau diferita.
- j) Intrebare : Cât este aproximativ economia pe care o fac semnând un contract cu un alt furnizor?
Raspuns : Economia se stabileste in functie de consum, serviciile conexe alese de catre client, modalitatea de plata, localitatea unde are consumatorul locul de consum etc. Aceasta poate varia intre 1 – 20% din valoarea anuala platita in prezent.
- l) Intrebare :Contractul pe cât timp se incheie ?
Raspuns : Contractul se incheie pe o perioada determinata (de regula 1 an de zile calendaristic), cu posibilitate de prelungire a acestuia.
- m) Intrebare: Ce inseamna pentru mine schimbarea furnizorului d.p.d.v. tehnic ?
Raspuns : Din punct de vedere tehnic pentru client nu se schimba nimic, noul furnizor va incheia cu distribuitorul local un act aditional in care va include si punctul de consum al clientului, astfel ca distribuitorul local va administra si va asigura mai departe buna desfasurare a furnizarii de gaze naturale catre client.
- n) Intrebare :Cine garanteaza ca nu voi avea probleme cu noul furnizor ?
Raspuns : FURNIZORUL are o licenta de furnizare gaze naturale eliberata de ANRE dupa o verificare riguroasa a acestuia, are contracte incheiate cu producatorii de gaze, importatorii de gaze, alti furnizori de gaze, distribuitorii si transportatorul de gaze naturale.
- o) Intrebare : Cât dureaza transferul de la vechiul la actualul furnizor?
Raspuns : Conform Legii Energiei nr.123/2012 , 3 saptamâni de la data solicitarii schimbarii furnizorului, adresata vechiului furnizor.
- p) Intrebare : Gazul va avea acelasi pret pe durata contractului ?
Raspuns : Pretul poate fi acelasi pe toata durata contractului daca se prevede o astfel de clauza contractuala. Multi furnizori insa introduc clauze de modificare a pretului gazelor in functie de: cursul valutar, pretul de achizitie al gazelor din import si din intern, de modificarile de tarife reglementate ale serviciilor de transport si distributie etc.
- r) Intrebare :Unde ma pot interesa despre seriozitatea furnizorului ?
Raspuns : De pe site-ul ANRE, din Mass Media, clientii actuali etc.
Asociatia Energie Inteligenta