0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
AFEER Academy a specializat intr-un an peste 800 de cursanti
Investigatie a Consiliului Concurentei la Electrica si CEZ
Enel aduce Homix in Romania, un sistem inteligent de economisire a energiei
Linia electrica Cernavoda-Stalpu se construieste cu materiale de fabricatie romaneasca
ANRE a stabilit ca investitiile in reteaua de gaze vor fi de 2,274 miliarde lei, pentru 2020
Aristotel Jude, inca 4 luni de provizorat la conducerea Romgaz
Enel X instaleaza 25 de statii de incarcare rapida, in 12 orase
Schimb de stafeta la varful ANRM: Daniel Grigoroiu-Norocel il inlocuieste pe Nicolae Turdean
Creantele Transelectrica sunt in valoare de 47,6 milioane lei
Romgaz se arunca in competitia pentru gazele din Marea Neagra

Scurta poveste a petrochimiei din Romania: am distrus-o dupa privatizarea rafinariilor, am ratat momentul relansarii, dar ne trezim acum ca avem nevoie de ea

Posted On 10 iulie 2018
By : Redactia
Comment: 0
Tag: Arpechim, Doljchim, Exxon Mobil, industria petrochimica, Petromidia, pretul gazelor si titeiului, privatizarea rafinariilor din Romania, Royal Dutch Shell

Dupa ce ne-am ales si cu legea offshore votata in Parlament, o alta mare provocare pentru Romania are fi reinventarea industriei petrochimice. Spunem reinventarea pentru simplu motiv ca odata cu privatizarea acestei industrii s-a ales parful de ea. Din pacate ne-am trezit, pentru a cata oara?, din nou in ceasul al doisprezecelea, cand este foarte dificil sa mai visam la capacitati petrochimice, pentru a caror dezvoltare este nevoie de bani si timp. Mai mult, am pierdut momentul in care pretul titeiului si al gazelor era pe un trend descendent si investitiile in petrochimie erau la moda in tarile europene si nu numai. Sa ne amintim cateva elemente esentiale.

In urma cu trei-patru ani, pe fondul scaderii preturilor la energie electrica, titei si gaze naturale, marile companii petroliere din lume au redescoperit o resursa tehnologica neglijata o perioada de timp, tocmai din cauza preturilor ridicate la marfurile amintite: petrochimia. Candva, campioana in lume in procesul de prelucrare a titeiului si gazelor naturale, Romania a ajuns intr-un interval record la eliminarea aproape totala a industriei petrochimice, combinatele de profil disparand odata cu privatizarea rafinariilor si implicit a sectoarelor petrochimice, care valorificau resursele interne de petrol si gaze.

„Operatiunile de transformare a gazului si petrolului in produse chimice folosite pentru fabricarea celor mai diferite produse, de la pungi de plastic la vopsea, au devenit vitale pentru a proteja mari companii petroliere precum Exxon Mobil Corp. sau Royal Dutch Shell de cea mai grava scadere a preturilor la energie din ultimul deceniu”, scriau publicatiile de profil. “Produsele chimice au revenit in prim plan”, sustinea si directorul financiar de la Royal Dutch Shell, Simon Henry. “Petrochimia a mers foarte bine”, a declarat la rândul sau directorul financiar de la compania petroliera franceza Total SA, Patrick de la Chevardier. Precizam, toate astea se intamplau in urma cu circa trei ani.

In context, merita sa ne amintim nostalgic de ceea ce puteau face rafinariile din Romania, inclusiv combinatele petrochimice aferente lor. In materialul de astazi ne vom referi stric la rafinarii, pentru ca zilele urmatoare sa vorbim si despre combinatele de ingrasaminte.

Randurile de mai jos le-am publicat in urma cu trei ani si, din nefericire, nu au avut relevanta pentru nimeni.

Din punct de vedere al adancimii de prelucrare, rafinariile mari din Romania au fost rafinarii de conversie adanca, toate avand in profilul lor instalatii de cracare catalitica si instalatii de cocsare, ajungandu-se pe aceasta cale la valorificarea adanca a titeiului prelucrat, respectiv 65 % produse albe si 6% gaze pentru chimizare si gaze combustibile, diferenta fiind reprezentata de alte produse ca uleiuri, bitum sau vaseline. In ciuda celor ce sustineau ca nivelul tehnologic al rafinariilor romanesti era unul depasit, factorul de complexitate (indicele Nelson) al rafinariilor mari din Romania era comparabil cu cel al rafinariilor din SUA si era mai ridicat decat cel al multor rafinarii din Europa si Asia. Numai ca guvernantii nostri nu au tinut seama de acest lucru la privatizare.

Revenim cu exemplul platformei Doljchim, intre timp rasa de pe suprafata pamantului, unde a fost creata prima statie pilot de producere a apei grele, pentru ca ulterior sa functioneze acolo a sectie, cu rezultate exceptionale, de ingrasaminte foliale, varf al tehnologiei in domeniu. Mult mai dramatica a fost soarta petrochimiei din Pitesti, care functiona strans legat de rafinaria Arpechim si care era singurul producator din Romania al unor produse petrochimice gen benzen, toluen, stiren, materii prime ce alimenteaza la nivel mondial industrii multiple.

Ca sa nu mai spunem ca rafinaria Arpechim avea cea mai mare capacitate de productie de bitum, materie prima destinata miilor de kilometri de autostrada si soselelor pe care asteptam sa le utilizam. Rafinaria Petromidia a reusit sa-si pastreze sectia de petrochimie. Austriecii de la OMV nu au inchis doar Doljchim, ci si rafinaria Arpechim, care prin inchiderea petrochimiei la Pitesti a taiat singura sursa de alimentare cu materie prima a combinatului Oltchim, pentru producerea de granule de PVC, triplandu-i acestuia costurile cu materia prima din surse externe si scotandu-l dintr-o piata in care era leader detasat. Este absolut inutil sa mai amintim de Rafo Onesti si de tot ce tinea de acest complex petrochimic in ecuatia industriei de profil romanesti.

Iata ca, dupa ce noi am eliminat tot ce putea fi competitiv in sectorul petrochimie, marile companii occidentale isi acopera deficitul de vanzari din zona combustibililor tocmai prin aportul industriei petrochimice. In perioadele in care pretul petrolului si gazelor naturale era unul ridicat, operatiunile de petrochimie erau doar o nota de subsol in bilanturile gigantilor petrolului. In prezent insa, când majoritatea marilor companii petroliere pierd bani de pe urma diviziilor de explorare si productie, petrochimia a devenit una dintre cele mai importante, daca nu cea mai importanta, sursa de venituri. Explicatia este data de faptul ca preturile mici la gaze si petrol care provoaca pierderi diviziilor de explorare si productie inseamna materii prime mai ieftine si profituri mai mari pentru operatiunile din petrochimie.

Un exemplu este tocmai situatia de la Exxon Mobil, cea mai mare companie petroliera din lume. In primul trimestru, divizia de petrochimie a fost responsabila pentru aproape 75% din profitul de 1,8 miliarde de dolari raportat de grupul american. Comparativ, in urma cu doi ani, când petrolul se tranzactiona la peste 100 de dolari barilul, divizia de petrochimie a fost responsabila pentru mai putin de 13% din profitul de 7,8 miliarde de dolari inregistrat in primul trimestru din 2014 de Exxon Mobil.

Situatia a fost similara la toate marile companii petroliere, inclusiv Shell Total si British Petroleum, in primul trimestru.

Chiar daca odata cu revenirea preturilor la petrol si gaze, marjele din petrochimie vor incepe probabil sa scada, directorii companiilor petroliere cred ca operatiunile de petrochimie vor profita de pe urma faptului ca cererea pentru plastic pe pietele emergente ramâne puternica, in conditiile in care tot mai multi oameni intra in rândul clasei mijlocii. Si mai important este faptul ca giganti precum Shell si Exxon au investit in noi facilitati de productie, sau au retehnologizat unele existente, pentru a profita de abundenta unui produs colateral al boom-ului industriei de sist din Statele Unite, etanul. In loc sa utilizeze produse rafinate mai scumpe, precum nafta, ca materii prime pentru fabricile petrochimice, ele folosesc direct etanul, mai ieftin.

Oare de ce ne trezim de fiecare data dupa ce altii si-au facut deja treaba?

 

Articole pe aceeasi tema

  • Fantoma petrochimiei romanesti bantuie si acum peste afacerile Petrom. De ce tac austriecii de la OMV in disputa privind exploatarea gazelor de la Marea Neagra?Fantoma petrochimiei romanesti bantuie si acum peste afacerile Petrom. De ce tac austriecii de la OMV in disputa privind exploatarea gazelor de la Marea Neagra?
  • Dupa ce a facut praf petrochimia din Romania, austriecii de la OMV isi redescopera pasiunea pentru aceasta ramura. Explicatia: gazele de la Marea Neagra?Dupa ce a facut praf petrochimia din Romania, austriecii de la OMV isi redescopera pasiunea pentru aceasta ramura. Explicatia: gazele de la Marea Neagra?
  • A mai cazut o stea, Rafinaria “Steaua Romana”A mai cazut o stea, Rafinaria “Steaua Romana”
  • Si s-a intamplat ceea ce era sa se intample: Exxon ne vinde inapoi gazele din Marea NeagraSi s-a intamplat ceea ce era sa se intample: Exxon ne vinde inapoi gazele din Marea Neagra
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Trofeul Electricianului a ajuns la a 39-a editie

Next Story

TVA la caldura si apa calda redusa de la 19% la 5%

Articole pe aceeasi tema

A mai cazut o stea, Rafinaria “Steaua Romana”

Posted On 19 februarie 2021
, By Redactia
0

Si s-a intamplat ceea ce era sa se intample: Exxon ne vinde inapoi gazele din Marea Neagra

Posted On 21 noiembrie 2019
, By Redactia
0

Fantoma petrochimiei romanesti bantuie si acum peste afacerile Petrom. De ce tac austriecii de la OMV in disputa privind exploatarea gazelor de la Marea Neagra?

Posted On 15 iulie 2018
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Hidroelectrica lanseaza procesul de retehnologizare a CHE Raul Mare- Retezat. Valoarea contractului este de aproape 77 de milioane de euro

Posted On 15 aprilie 2021

Transelectrica a construit la Sibiu primul poligon de testare si antrenament pentru lucru sub tensiune din Romania, un nucleu al excelentei in energetica

Posted On 15 aprilie 2021

Necesarul de investitii in sectorul energetic ar putea fi de 12-15 miliarde de euro, din care fondurile europene ar putea asigura cel mult jumatate

Posted On 14 aprilie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

REF acest pasaj: "....parteneriat cu GSP...

Posted On 14 aprilie 2021

bai catalim dragostin se vede ca esti...

Posted On 8 aprilie 2021

si...in adaugare...ar trebui intrebati 2...

Posted On 8 aprilie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Modernizarea și extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale, priorități pentru Distrigaz Sud Rețele

De ce este important si cum poate fi stocata energia?

Ce este si cum poate fi util un contor pasant?

Asociatia Energia Inteligenta lanseaza cursuri online pentru informarea consumatorilor de energie electrica și gaze naturale ”Cum obtinem un Pret Corect la Energie Electrica”

ANRE a stabilit cum se vor racorda gratuit la retelele de gaze si energie consumatorii noncasnici, inclusiv prosumatorii

Video

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.