Scurta radiografie a sectorul energetic in plina criza. Niciodata nu a fost mai complicat
Colegii nostri de la InvestEnergy au reusit sa adune ieri intreaga “spuma” a sectorului energetic romanesc in cadrul galei “Impreuna sa punem energia in lumina”. Cu aceasta ocazie o felicitam pe Cristina Trefas pentru reusita. Ceea ce spunem noi, ziaristii din energie, de ceva vreme incoace legat de situatia in care se afla piata de energie si gaze ni s-a confirmat de la cei mai reprezentativi actori din domeniu. Mai jos va prezentam o sinteza a declaratiilor, fara nici un comentariu. Deocamdata.
Vicepresedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege:
Situatia de pe piata energiei nu a fost niciodata atat de complicata, cu preturi de 10 ori mai mari si pierderi greu de imaginat din partea furnizorilor, iar legea privind plafonarea si compensarea facturilor ar trebui modificata pentru a nu aparea probleme si mai mari. Cat de complicata e situatia? Din 2007, de cand lucrez la ANRE, adica de aproape 15 ani, n-am mai vazut situatia asa de complicata ca acum.
La inceputul anului, credeam ca provocarea anului 2021 va fi liberalizarea si asa a fost in primul semestru, apoi preturile au inceput sa creasca in piata si in cateva luni am ajuns la o criza generala, nu cred ca cineva se astepta la preturi de 300 de euro pe MWh la energie peste tot in Europa sau 130 euro pe MWh la gaze naturale. Este o evolutie de la preturile surprinzator de mici din 2020 de 3-4 euro la gaze si de 30-40 euro la energie electrica.
Potrivit acestuia, Legea 259/2021 privind plafonarea si compensarea facturilor la energie ar trebui modificata, pentru a nu aparea probleme si mai mari.
“Eu nu o vad o lege foarte buna nici din perspectiva clientilor, din a actorilor din piata. Cel mai frustrant este ca atat in procesul de elaborare a ordonantei de urgenta, dar si la aprobarea legii in Parlament, pastrand o echidistanta intre consumator sau furnizori, am semnalat niste lucruri de care nu s-a tinut cont si acum au impact in piata si cred ca aceasta Lege 259 ar trebui ajustata in anumite puncte pentru a evita o situatie si mai grava, pentru a nu aparea alte probleme in piata”, a continuat Nagy-Bege.
El a aratat ca exista cel putin doua aspecte in aceasta lege care nu au efect benefic asupra pietei si mai mult dauneaza decat ajuta: supraimpozitarea producatorilor de energie si plafonarea pretului.
“Cea mai evidenta este extraprofitul producatorilor, dar nu cu extraprofitul am probleme, ci problema este ca se impoziteaza si energia cumparata din piata de acesti producatori. Ar fi trebuit ca acest impozit sa fi fost impus doar pentru cantitatile produse. Exact producatorii din surse regenerabile sunt cei mai afectati, pentru ca ei cumpara mult din piata pentru echilibrare”, a exemplificat reprezentantul ANRE.
Concurenta, care oricum era fragila, a fost eliminata, iar situatia nu va reveni la normal de la 1 aprilie, ci peste un an sau mai mult.
“A doua problema este exact plafonarea. As putea accepta faptul ca prin plafonare, pe o perioada de cinci luni se elimina concurenta, dar aplicand plafonarea pentru clientii in regim de ultima instanta duce la niste pierderi greu de imaginat. Avem cifre concludente la dispozitia noastra, le-am inaintat si domnului ministru spre analiza”, a adaugat Nagy-Bege.
El a mai spus ca sunt necesare investitii in capacitati de productie si in retele, precum si pentru extractia gazelor din Marea Neagra.
“Orice criza ne impinge inainte si aceasta criza va avea efecte benefice pana la urma, chiar daca, momentan, vedem doar efecte negative. Ma astept sa apara capacitati de productie de energie, in linie trendului de decarbonizare setat de UE. Ma astept ca aceste preturi mari sa ne indemne sa gasim alternative, prin incurajarea si dezvoltarea de noi tehnologii, precum hidrogenul. La nivelul consumatorului sper ca aceste preturi ne vor indemna sa fim atenti la consum si risipa, adica sa luam masuri de eficienta energetica”, a conchis responsabilul reglementatorului.
Prezent la o alta conferinta de profil, vicepresedintele ANRE a mai punctat niste adevaruri:
Mai mult de 10 furnizori de gaze au iesit din piata pana acum, ca urmare a preturilor mari, si aproximativ 70.000 de consumatori au fost preluati de furnizorii de ultima instanta, a afirmat, miercuri, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Zoltan Nagy-Bege.
El a participat la a patra editie a Romanian International Gas Conference, organizata de Federatia Patronatelor din Petrol si Gaze din Romania si Energy Policy Group.
Nagy-Bege s-a referit la efectele Legii 259/2021, privind compensarea si plafonarea facturilor la energie pentru consumatori.
„Chiar daca aceasta lege se va aplica pentru cinci luni, efectele vor fi de lunga durata. Va dau un exemplu: prin plafonarea preturilor, concurenta pe piata cu amanuntul a disparut, atat la gaze naturale, cat si energie electrica, nu mai exista concurenta si ma tem ca odata cu 1 aprilie, cand aceste masuri nu se vor mai aplica, aceasta concurenta nu o sa-si revina, pentru ca trebuie timp. Intre timp, dispar niste actori din piata, peste 10 furnizori de gaze naturale au iesit din piata si au lasat clientii lor in seama furnizorilor de ultima instanta”, a spus oficialul ANRE.
El a precizat ca ANRE analizeaza posibilitatea de a inaspri conditiile de licentiere, astfel incat furnizorii sa nu-si mai abandoneze clientii atat de usor.
„Incepand cu luna octombrie, aproximativ 70.000 de clienti de gaze naturale au ajuns in situatia de a fi preluati de furnizorii de ultima instanta”, a continuat Nagy-Bege.
Potrivit acestuia, exista riscul ca si alti furnizori sa ajunga in situatia de a iesi din piata. Important este sa nu renuntam sa cautam solutii pe termen mediu si lung, a adaugat reprezentantul reglementatorului.
„Crizele de obicei au o caracteristica minunata: ca mobilizeaza omenirea, ne forteaza sa cautam solutii alternative, sa iesim mai repede din criza. Sunt convins ca si in energie va fi la fel: vor aparea capacitati noi de productie de energie curata, in linia UE de decarbonizare pana in 2050. Aceste preturi mari vor da un impuls pentru incurajarea si aparitia unor noi tehnologii si sper ca vor da un impuls pentru o decizie de investitie in gazul din Marea Neagra. In cazul Romaniei, cred ca e cea mai la indemana solutie de a contribui la rezolvarea crizei energetice. Nu cred ca exista un moment mai potrivit decat acum pentru a investi in Marea Neagra”, a mai spus responsabilul ANRE.
Volker Raffel, CEO E.ON Romania
E.ON Romania poate rezista cateva saptamani pana la a intra pe pierdere, daca nu primeste la timp banii de la stat pentru compensarea facturilor. El a fost intrebat cat poate rezista un furnizor mare pe piata pana sa intre pe pierderi, in conditiile in care exista riscul ca statul sa returneze banii pentru compensare abia la finalul iernii, nu lunar, cum prevede legea.
“Noiembrie a fost prima luna in care a trebuit sa reducem facturile, ceea ce am si facut. Acum suntem gata cu documentatia necesara (pentru a ne recupera banii de la stat – n.r.). In 30 de zile ar trebui sa avem banii in cont. Este adevarat ca, daca (schema de recuperare a banilor, n.red.) nu functioneaza cum trebuie, putem rezista cateva saptamani, nu luni”, a spus responsabilul companiei energetice.
Raffel a aratat ca acest lucru nu este valabil pentru toata piata, ci doar pentru o companie mare precum E.ON.
“Este nevoie de clarificarea normelor de aplicare a legii. Exista deschidere in acest sens. Discutam acum despre ce observatii avem in legatura cu ce trebuie sa facem si sunt optimist ca se vor face aceste clarificari si este important sa fie facute”, a adaugat Raffel.
Potrivit Legii 259/2021 privind plafonarea si compensarea facturilor la energie, pretul energiei este plafonat la maximum un leu intre 1 noiembrie si 31 martie 2022, la care se adauga o compensare de 29 de bani pentru cei care consuma pana la 300 de kWh, plus o marja de 10%, pentru consumatorii casnici.
La gaze, compensarea va fi de 33% din pretul gazului-marfa din factura, iar pretul a fost plafonat la 0,25 de lei pe kWh.
In ceea ce priveste clientii noncasnici de genul IMM-urilor, microintreprinderilor, PFA, cabinete individuale, profesii liberale, la energia electrica, din pretul final se scad, in perioada 1 noiembrie – 31 martie, tarifele reglementate de transport, serviciul de sistem, distributie, contravaloarea certificatelor verzi si a contributiei de cogenerare. La gaze, clientii noncasnici nu platesc tariful de transport si de distributie si acciza.
In cazul clientilor institutii publice, de genul spitale, unitati de invatamant, crese, ONG-uri, furnizori de servicii sociale si biserici, se aplica preturile plafonate la acelasi nivel ca si la casnici, dar nu se mai acorda compensari.
Reducerea va fi aplicata direct in factura, iar furnizorii de energie isi vor recupera ulterior banii de la stat.
Companiile din energie si-au exprimat ingrijorarea ca acesti bani nu le vor fi returnati la timp, ceea ce va crea probleme in piata si va duce inclusiv la falimentul unor furnizori.
Pe de alta parte, ministrul Energiei, Virgil Popescu, le-a dat asigurari companiilor ca-si vor primi banii la timp, adica in 30 de zile de la emiterea facturilor.
Martin Moise, PATRES
Producatorii de energie regenerabila si-ar putea inchide activitatea, din cauza supraimpozitului introdus de Legea 259/2021 privind plafonarea si compensarea facturilor la energie, a afirmat, miercuri, Martin Moise, prim-vicepresedintele Patronatului Producatorilor de Energie Regenerabila din Romania (PATRES).
“In plin Green Deal, in plina tranzitie catre verde, autoritatile au decis sa impuna un impozit suplimentar producatorilor de energie. Admit ca trebuia sa luam masuri, pentru ca altfel am fi vazut oamenii in strada cu furci si topoare, dar haideti sa ne dam un pas inapoi sa vedem care este problema, si anume ca in toata Uniunea Europeana exista o lipsa de capacitati de productie”, a spus Moise, in cadrul conferintei “Impreuna sa punem energia in lumina”, organizata de InvestEnergy.
In opinia sa, prin aceste masuri, statul distruge tocmai producatorii, adica tot cei care trebuie sa mentina fiecare MW in functiune si sa vina cu investitii.
“Diavolul din pacate se afla in detalii, iar legiuitorul cand a scris aceasta lege s-a grabit, chiar un domn deputat din comisia de industrii a zis ca am facut atatea legi pe repede inainte, pe genunchi, hai sa nu mai facem in graba si aceasta lege si in final a fost tot o lege facuta pe genunchi, la presiunea politica”, a completat reprezentantul investitorilor in energia regenerabila.
El a aratat ca in acest moment legea este ambigua si nu se stie daca impozitul se aplica doar pentru energia produsa sau si pentru cea cumparata din piata.
“Tranzactiile in Romania nu se fac pe energia produsa, ci pe pachete de energie. Daca vom aplica acea supraimpozitare la venitul total, producatorii ar putea spune ca este atat de mare pierderea pentru mine incat nu produc, mai bine inchid si ma opresc”, a continuat responsabilul PATRES.
Bogdan Badea, Hidroelectrica
Legislatia in Romania trebuie clarificata, pentru ca in acest moment este interpretabila si dureaza ani de zile pana la obtinerea unui aviz de la hoardele de functionari din Romania, a afirmat, miercuri, Bogdan Badea, presedintele Directoratului Hidroelectrica, in cadrul conferintei “Impreuna sa punem energia in lumina”, organizata de InvestEnergy.
“Problema este timpul extrem de mare in care trebuie sa obtinem avizele de la hoardele de functionari pe care le-am creat in Romania. Trebuie sa tragem un semnal de alarma. Hidroelectrica s-a confruntat cu situatia in care proiectele verzi pe care vrem sa le facem sunt blocate fix de autoritatile de mediu”, a precizat Badea.
El a aratat ca pana si inlocuirea unui echipament vechi cu unul nou necesita un aviz de mediu, care dureaza ani de zile.
“Cand se schimba un echipament vechi cu unul nou, trebuie sa stam ani de zile pentru a obtine acel acord de mediu. Nu doar la noi sunt aceste probleme, cine vrea sa puna trei stalpi intr-o padure, ca sa ma exprim plastic, trebuie sa treaca prin aceleasi furci caudine. Stim doar cand incepem, nu stim si cand se termina acest proces de avizare, de exemplu la Bumbesti am inceput acum patru ani”, a continuat seful Hidroelectrica.
In opinia sa, solutia este o clarificare a legislatiei, ca sa nu mai lase loc interpretarilor din partea anumitor agentii regionale.
“Sunt micile nimicuri care conduc la situatii extrem de grave din sistemul energetic. Daca nu reusim sa clarificam aceste elemente, daca nu facem ceva concret, acel 2030 este un orizont extrem de apropiat si vom avea probleme serioase. Suntem in punctul in care ne-a ajuns cutitul la os”, a subliniat Badea.
El a aratat ca este nevoie ca autoritatile sa-si stabileasca o strategie, pentru ca investitorii sa stie ce au de facut.
“Cred ca este un moment in care trebuie sa ne punem picioarele in apa rece, sa ne facem o foaie de parcurs, sa stim daca vrem realist sa mai avem capacitati, daca vrem sa investim in Marea Neagra, trebuie sa ne cream aceasta foaie de parcurs, degeaba vrea un investitor sa faca ceva. Nu putem decupla planurile de investitii ale producatorilor, distribuitorilor, transportatorului, e un moment in care trebuie sa mergem coordonat. Daca nu ne pregatim astazi, unde vrem sa ajungem nu vom ajunge”, a completat oficialul producatorului de energie.