Se anunta o mare afacere din tranzactiile cu certificate de carbon:producatorii de energie sucomba, comerciantii de certificate pot avea castiguri nebanuite
Schimbarile climatice la nivel mondial si incercarea de a limita efectele incalzirii globale dau nastere unor noi potentiale afaceri, din momentul in care Uniunea Europeana a introdus in legislatie ca certificatele de CO2 pot fi considerate active financiare. Acest lucru a devenit vizibil inca de la inceputul acestui an, cand pretul certificatelor de carbon a facut un salt nebanuit, de la circa 5 euro/certificat la aproape 20 euro/certificat. Intreaga industrie energetica care utilizeaza carbunele si gazele naturale pentru productia de energie electrica a avut un soc in urma acestei evolutii a pretului certificatelor, pierderile producatorilor devenind din ce in ce mai mari. In cazul Romaniei, Complexul Energetic Oltenia este prima victima a pietei internationale de certificate de carbon, investitiile in aceste active financiare fiind deja de cateva zeci de milioane de euro. Bani pe care CE Oltenia nu-i poate recucpera din vanzarea energiei electrice. Urmeaza pe lista deconturilor producatorii de energie pe gaze, chiar daca impactul certificatelor in cazul lor este ceva mai redus. Mai mult, specialistii anticipeaza ca pana la sfarsitul anului 2019 pretul certificatelor de carbon ar putea atinge nivelul de 30 de euro/certificat, pret care ar duce la faliment toti producatorii de energie electrica care utilizeaza carbunele ca meterie prima. In schimb, politica UE lasa o marja inexplicabil de mare comerciantilor de certificate, care vor putea tranzactiona aceste active financiare liber. Prezentam mai jos cateva concluzii ale Carbonexpert.ro privind efectele incalzirii globale, respectiv a politicilor de contracarare.
“Lumea trebuie sa-si reduca emisiile de dioxid de carbon cu 45% pana in 2030 si sa atinga pana in 2050 obiectivul de zero emisii CO2 pentru a avea sansa de a limita incalzirea globala la 1,5 °C”, conform ultimului raport publicat la inceputul lunii octombrie de Grupul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice.
Raportul evidentiaza o serie de efecte asupra schimbarilor climatice care ar putea fi evitate prin limitarea incalzirii globale la 1,5 °C fata de 2 °C sau mai mult. De exemplu, pana in 2100, cresterea nivelului marii ar fi cu 10 cm mai mica cu incalzirea globala de 1,5 °C fata de 2 °C. Probabilitatea ca gheata Oceanului Arctic sa se topeasca in lunile de vara ar fi o data pe secol, ca urmare a unei incalziri globale de 1,5 °C, comparativ cu cel putin o data la zece ani, in cazul de 2 °C. Recifele de corali ar scadea cu 70-90% la 1,5 ° C, in timp ce aproape toate (> 99%) ar fi pierdute la 2 °C in plus fata de 2010.
„Uniunea Europeana va face, cu siguranta, eforturi sa se adapteze noilor conditii alarmante, evidentiate de IPCC, intrucat isi face temele ca un elev sarguincios. Intrebarea esentiala este ce vor face China si SUA? Pentru ca doar efortul conjugat al tuturor statelor poate sa salveze speciile de animale si plante, aflate in pericol de disparitie si sa limiteze celelalte efecte ale climei cauzate de incalzirea globala”, spune dr. Casiana Fometescu, expert international in schimbari climatice si consultant in emisii de gaze cu efect de sera, CarbonExpert.ro.
In acest context international, piata europeana a emisiilor de gaze cu efect de sera a cunoscut anul acesta o dinamica surprinzatoare a pretului certificatelor de CO2 de la 10 euro la inceputul anului la aproximativ 18,40 euro/EUA cu cat s-au tranzactionat la 7 noiembrie 2018.
Previziunile pe termen mediu privind pretul certificatelor de CO2 arata, fara nicio exceptie, cresterea in continuare a pretului carbonului. Thomson Reuters Point Carbon mentiona la 4 septembrie 2018 ca “pretul carbonului european va ajunge la 30 euro inainte de sfarsitul anului 2019”. Iar Comisia de nivel inalt privind pretul carbonului a sugerat, in luna mai 2017, ca “nivelul pretului EUA intre €43-85/tCO2 este necesar pana in 2030 in scopul atingerii tintelor UE privind temperaturile stabilite prin Acordul de la Paris”.
Legea nr. 126/2018 privind pietele de instrumente financiare, ce asigura transpunerea in legislatia nationala a Directivei 2014/65/UE – MiFID II, include certificatele de CO2 in categoria instrumentelor financiare (Anexa C, art.4). Ca urmare a acestei legi, orice firma sau persoana fizica va putea sa cumpere si sa tranzactioneze certificate de carbon in nume propriu, ca o investitie in noile active financiare.
„Daca pana acum, doar firmele poluatoare cumparau certificate de CO2, nevoite fiind sa se conformeze regulilor de la Bruxelles, de acum inainte putem asista la tranzactii speculative sau investitionale realizate de orice firma sau persoana fizica, care isi doreste diversificarea portofoliului sau in active cu potential de crestere mult mai mare decat orice produs bancar”, declara Casiana Fometescu, consultant Carbon Expert.