Se calmeaza piata de energie dupa repornirea Unitatii 1 de la Cernavoda?
Semnalele din piata Spot ar confirma faptul ca pretul energiei electrice incepe sa se incadreze in variatiile inregistrate si in pietele cu care suntem cuplati. Dupa atingerea unor recorduri absolute, de 750 de lei/Mwh in interval de varf, pretul energiei electrice a coborat pentru ziua de astazi la o medie de 320 lei/MWh, foarte probabil influentat de pornirea reactorului 1 de la Centrala Nucleara de la Cernavoda. Sa nu uitam ca in aceste zile Nuclearelectrica a fost cumparator net de energie in piata pentru ziua urmatoare si drept urmare explozia pretului ar putea avea o explicatie conjuncturala. Pe langa Nuclearelectrica insa si Hidroelectrica cumpara energie din piata pe fondul unei productii scazute din lipsa de hidraulicitate. Nu stim insa care este impactul acestei situatii asupra celor doi producatori, dar cumulate cu obligatia lor de a vinde jumatate din productie la prêt reglementat cu siguranta ca profiturile nu vor mai fi cele atinse in aceeasi perioada a anului trecut.
In luna februarie a anului 2017, cand pretul energiei a atins in piata Spot nivelul de 680 lei/MWh, cel putin trei mari furnizori de energie electrica cu capital autohton au intrat in insolventa sau si mai rau, in faliment. Producatorii de energie in schimb si-au rotunjit veniturile frumusel. Astazi, la un prêt de 750 de lei/MWh, pe intervale de varf, sunt loviti si producatorii si anumiti furnizori, deopotriva. Producatorii mari de energie si-au asigurat contracte la termen la un prêt mediu de 280-300 de lei/MWh, cu exceptia cantitatilor ce trebuie livrate in piata reglementata. Cum de vreo cateva saptamani incoace pretul in piata pentru ziua urmatoare este mult peste acest nivel, tendinta unor producatori este de a denunta anumite contracte la termen si de a intra in PZU, de unde se castiga mult mai bine.
Nu prea pot insa sa faca acest lucru, decat daca isi baga cineva coada in piata (ne referim la autoritati). Pe de alta parte, lipsa acuta de energie din surse interne va face ca si in lunile care urmeaza pretul in Spot sa fie foarte mare. Ca sa nu mai vorbim de piata de echilibrare de care fiecare actor din piata se freest ca dracul da tamaie. Furnizorii isi calculeaza pierderile in momentul de fata, pentru simplu motiv ca in ideea de a-si mentine consumatorii nu au operat inca cresteri majore de prêt. Am intalnit furnizori care recunosc ca prefera sa piarda in acest moment, dar sa-si fidelizeze consumatorii. Intrebarea este cat vor rezista in conditiile in care criza de energie persista si preturile se mentin ridicate la achizitii?
Greu de spus. Cert este ca daca va avea loc o explozie si in relatia cu consumatorii intreaga economie romaneasca va avea de suferit. Deocamdata, cum era de asteptat, se simt extreme de comod furnizorii de ultima instanta care achizitioneaza energia ieftin de la Hidroelectrica si Nuclearelectrica si o revand pentru un profit acceptabil, dar fara dureri de cap. Modificarea OUG 114, sau abrogarea ei, va creea insa ceva probleme si in randul furnizorilor de ultima instanta.
Peste numai o saptamana, la dezbaterea Energy-Center “Care sunt efectele Ordonantei de Urgenta 114/2018 asupra sectorului energetic?Ce implicatii ar putea avea modificarea sau abrogarea OUG 114?”, vom afla cu siguranta multe raspunsuri la problemele ridicate mai sus. Pana atunci un lucru este cert: indiferent de cum va evolua pretul in piata Spot, Romania va ramane un importator net de energie. Cu atat mai mult situatia va fi delicata cu cat deficitul de energie in zona Balcanilor se va accentua odata cu venirea iernii. Si atunci, chiar daca vom avea de unde importa energie, o vom face la alte preturi decat in momentul de fata. sa ne punem centura de siguranta?