Se complica lucrurile pentru Hidroelectrica in procesul de achizitie a activelor CEZ din Romania. Au aparut peste 30 de competitori deja
Cel mai mare producator de energie electrica din Romania, compania Hidroelectrica, a anuntat zilele trecute ca a intrat in linie dreapta cu procesul de achizitie a activelor CEZ si Enel din Romania, fiind in etapa finala a selectiei consultantilor care o vor asista in procesul de achizitie.
Contractul de consultanta scos la licitatie de Hidroelectrica nu este deloc unul ieftin fiind estimat la 10 milioane euro si cu durata de cel putin 1 an si jumatate, cu posibilitate de prelungire, in functie de evolutia negocierilor cu proprietarii tintelor de achizitie, dar si de posibilele modificari de legislatie. Iata insa ca afacerea cehilor din Romania, care a pornit de la preluarea unei singure companii de distributie (Electrica Oltenia) a prins serioase radacini cu un profit constant pentru grupul mama. Nu intamplator, de activele CEZ in Romania au inceput sa fie interesati tot mai multi investitori, ceea ce va face din ce in ce mai complicat actiunea Hidroelectrica. Sa nu ne grabim cu concluziile, caci si in momentul in care CEZ a anuntat vanzarea activelor din Bulgaria afacerea parea foarte atractiva. Numai ca procesul s-a cam blocat.
Peste 30 de potentiali cumparatori si-au manifestat interesul pentru a cumpara activele CEZ din Romania, a informat ieri grupul ceh de utilitati in raportul privind rezultatele pe primele noua luni, potrivit Agerpres.
In luna septembrie a acestui an, CEZ a lansat o testare de piata cu privire la procesul de transfer al activelor din Romania, care includ parcul eolian din Dobrogea si compania de distributie din Oltenia. Potentialii investitorii si-au putut exprima interesul atat pentru intregul grup de companii mentionate, cat si in mod individual pentru oricare dintre companii.
Marti, CEZ a dezvaluit ca prima etapa a procesului de vanzare se va incheia prin evaluarea ofertelor indicative trimise de potentialii cumparatori pana la finele acestui an.
„Dupa o evaluare a acestor oferte, ne asteptam ca ofertele angajante sa fie trimise in al doilea trimestru al anului urmator iar ulterior sa fie semnat un acord cu castigatorul licitatiei. Finalizarea tranzactiei este asteptata in prima jumatate a lui 2021”, a informat grupul CEZ.
Grupul CEZ in Romania se numara printre principalii lideri de utilitati integrate din Romania. Acesta include una dintre cele mai mari companii de distributie (1,4 milioane portofoliu de clienti, 6.826 GWh de energie electrica livrata in 2018), cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa situat la Fantanele-Cogealac (capacitate instalata de 600 MW, productie de 1.105 GWh in 2018), sistemul hidroelectric din Resita format din patru lacuri de acumulare si patru micro hidrocentrale (capacitate instalata 22 MW in total, productie de 83 GWh in 2018) si furnizarea de energie electrica si gaze catre clientii finali (vanzari de 3.425 GWh in 2018).
Procesul de transfer al activelor din Romania se deruleaza in conformitate cu noua strategie a companiei-mama, aprobata in luna iunie a acestui an. Aceasta prevede transferul treptat al activelor din Bulgaria, Romania, Turcia si partial si din Polonia. Fac exceptie companiile axate pe domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO), pe care CEZ doreste sa le dezvolte mai departe acasa si in strainatate.
Grupul CEZ a intrat pe piata energetica din Romania in 2005, odata cu achizitia unei companii de distributie. Activele romanesti au generat de la inceput EBITDA pozitiv si contribuie in mod regulat la dividendele Grupului CEZ.