Se contureaza, in premiera in Romania, un nou spijin pentru investitiile in tehnologii nepoluante: prind viata contractele pentru diferenta ?
Producatorii de energie in tehnologii cu emisii reduse de carbon vor primi bani de la stat, daca pretul electricitatii pe piata va scadea sub un anumit prag, dar vor trebui sa returneze diferenta, daca pretul urca peste acest nivel, a declarat,ieri, Doru Vişan, secretar de stat in Ministerul Energiei, in cadrul unei conferinte pe tema marilor consumatori industriali de energie.

Businessman with black pen signing contract.
„Ministerul Energiei are in vedere promovarea unui mecanism de tipul contractelor pentru diferenta. Acest mecanism se va aplica tuturor proiectelor de investitii, in vederea producerii de energie electrica in capacitati cu emisii reduse de carbon. Implementarea unui astfel de mecanism permite crearea unui cadru transparent care sa raspunda riscului la care sunt supuse investitiile pe termen lung şi ofera un mediu atractiv, stabil şi predictibil pentru investitori”, a spus Visan, citat de Agerpres.
Un mecanism de acest tip are in vedere stabilizarea veniturilor pentru producatori la un nivel de pret fix, cunoscut sub numele de pret de exercitare, a continuat oficialul ministerial.
„Astfel, producatorii vor obtine venituri din vânzarea de electricitate pe piata competitiva, iar in cazul in care pretul obtinut de ei pe piata este sub pretul de exercitare, vor primi o plata reprezentând diferenta intre pretul de referinta şi pretul de exercitare. In schimb, daca pretul obtinut de ei din vânzarea de electricitate pe piata competitiva este mai mare decât pretul de exercitare, producatorii trebuie sa ramburseze diferenta pâna la nivelul pretului de exercitare”, a mai spus secretarul de stat.
Potrivit acestuia, pretul de referinta va fi diferit pentru fiecare tip de tehnologie.
„Un astfel de mecanism va fi adoptat in conditiile specifice din România şi in acord cu legislatia europeana in domeniul pietei de energie, concurentei şi ajutorului de stat. Mecanismul va urmari mentinerea unui mix echilibrat, bazat pe tehnologii cu emisii reduse de carbon, precum şi utilizarea eficienta a resurselor, care sa asigure autonomia României in producerea energiei electrice. Se vor avea in vedere acele tehnologii care pot contribui la atingerea tintelor de energie şi mediu, care se vor stabili pentru România la nivelul anului 2030”, a mai sustinut Vişan.
Comisia Europeana a aprobat deja un ajutor de stat de tipul contractelor pentru diferenta pentru o noua centrala nucleara care se construieste in Marea Britanie.
Oficialii Nuclearelectrica au declarat in mai multe rânduri ca un astfel de mecanism ar putea ajuta la finalizarea proiectului reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavoda. Aceasta deoarece investitia in cele doua noi reactoare, estimata la peste 6 miliarde de euro, nu este fezabila având in vedere preturile actuale din piata.