0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează
Dispecerul Energetic Național aniversează 70 de ani
Hidroelectrica anunță că nu limitează accesul sonsumatorilor la serviciile de furniizare
Romgaz schimbă foaia și renunță la cererea de dizolvare a Fundației Greenpeace România
FEL Energy Summit 2025: Tinerii lideri din energie, între tranziție și siguranță energetică
ENGIE la 20 de ani pe piața energetică din România
Aplicație mobilă pentru încărcarea vehiculelor electrice în magazinele Selgros
LED-urile, soluția care poate reduce cererea globală de energie
Un pas înainte, unul înapoi: Hidrocentrala de la Răstolnița blocată din nou de instanță
ENERGY EXPO® și-a consolidat poziția de lider în rândul evenimentelor de energie din Europa de Sud-Est

Seceta a uscat o buna parte din profitul Hidroelectrica

Posted On 14 august 2024
By : Redactia
Comment: 0
Tag: debitul Dunarii, Hidroelectrica, piata angro de energie, profit, rezultate financiare, secata

Profitul net al Hidroelectrica (H2O) a fost în scădere cu 32%, în prima jumătate a anului, de la 3.946 milioane RON la 2.690 milioane RON, potrivit raportului transmis Bursei de Valori Bucuerești.

Grupul Hidroelectrica înregistrează rezultate operaționale și financiare în scădere pentru primele șase  luni ale anului 2024, față de aceeași perioada a anului 2023, dar în ușoară creștere față de bugetul aprobat, conform comunicatului. Marja operațională și marja netă ale Grupului au fost diminuate cu 10%, respectiv 8% față de perioada similară a anului 2023, în principal ca urmare a scăderii producției de energie electrică, cantității de energie electrică vândută, precum și a diminuării prețurilor de vânzare a energiei electrice (atât pe plan local, cât și în piață interconectată europeană).

Se observă o contribuție semnificativă a rezultatelor din trimestrul II 2024 la scăderile înregistrate în primele șase luni, determinată în special de intrarea în vigoare, la începutul trimestrului II (1 aprilie 2024), a modificărilor aduse MACEE, care au condus la perioade de fluctuații semnificative ale condițiilor de piață (prețuri și cantități tranzacționate). Această perioada de ajustare a pieței la noile condiții și reglementări s-a suprapus peste un interval secetos, condițiile hidrologice limitând capacitatea de producție a Societății, potrivit raportului.

Energia produsă și vândută (producția netă) a înregistrat o scădere de aproximativ 22% în primul semestru al anului 2024 comparativ cu perioada similară a anului anterior,  în perioada ianuarie-iunie  2024 această cantitate fiind de 8.293 GWh. Scăderea a fost cauzată în special de condițiile hidrologice înregistrate în trimestrul al doilea al anului 2024, când valoarea medie a debitului Dunării (5.585 mc/s) a înregistrat o diminuare cu aprox. 25% față de perioada similară a anului 2023 (7.491 mc/s).

Comparativ cu semestrul I al anului 2023, veniturile aferente tranzacțiilor încheiate pe piață angro în  perioada ianuarie-iunie 2024 au fost impactate de o serie de factori determinați în special de reducerea debitului Dunării, fapt ce a condus la diminuarea cantitativă a energiei livrate în rețele, precum și de  scăderea prețului SPOT (cu precădere în perioada februarie-aprilie 2024), coroborat cu modificarea legislației privind tranzacționarea voluntară prin intermediul MACEE începând cu luna aprilie 2024.

Astfel, veniturile înregistrate pe piețele angro în primul semestru al anului 2024 au scăzut cu 38% față de aceeași perioada din 2023. Această scădere este consecință mai multor factori: (1) prețul SPOT a scăzut în perioada ianuarie-iunie 2024 comparativ cu aceeași perioada din 2023 (aproximativ 30%) și (2) a rămas sub prețul de referință stabilit de lege pentru tranzacțiile prin MACEE în primele patru luni ale anului 2024; (3) în consecință, furnizorii, prin intermediul OPCOM, nu au preluat întreagă cantitate alocată Hidroelectrica la licitația anuală din decembrie 2023 pentru livrare în 2024 prin MACEE.

Veniturile realizate din activitatea de furnizare energie electrică au scăzut cu 32%, la 1.130 milioane RON, venituri realizate în primele șase luni ale anului 2024, de la 1.660  milioane RON venituri realizate în aceeași perioada a anului 2023. Această diminuare este cauzată atât de scăderea prețului de vânzare a energiei electrice, cât și de diminuarea volumelor furnizate în primele șase luni ale anului 2024 față de aceeași perioada a anului 2023.

Costurile de transfer aferente furnizării energiei electrice au crescut cu 4%, la 723 milioane RON în primele șase luni ale anului 2024, de la 694 milioane RON în aceeași perioada a anului 2023. Creșterea acestor costuri se datorează creșterilor succesive ale tarifelor reglementate, în luna aprilie 2023, lunile ianuarie 2024 și  iunie 2024 (parte din tarifele reglementate), creștere influențată negativ de diminuarea volumelor furnizate.

Veniturile din Echilibrare au crescut cu 123%, la 450 milioane RON înregistrate în semestrul I 2024, de la 202 milioane RON înregistrate în prima jumătate a anului 2023. Creșterea înregistrată este determinată de creșterea cantității de energie aferente Pieței de echilibrare la 285 GWh de la 151 GWh precum și de creșterea prețului de vânzare pe Piață de echilibrare la 1.580 RON / MWh de la 1.336 RON / MWh în primul semestru al anului 2024 comparativ cu aceeași perioada a anului 2023.

Alte venituri din contracte cu clienții au scăzut cu 26%, la 170 milioane RON în primele șase luni ale anului 2024, de la 229 milioane RON în aceeași perioada a anului 2023. Evoluția acestor venituri din servicii prestate de Societate în calitate de Parte Responsabilă cu Echilibrarea este influențată de comportamentul tuturor participanților din piață de energie electrică în ceea ce privește gestionarea dezechilibrelor.

Diminuarea prețurilor înregistrate pe piață pentru dezechilibrele pozitive a avut că rezultat scăderea veniturilor din dezechilibre pozitive la nivel de Grup în primele șase luni ale anului 2024 cu 405 milioane RON față de aceeași perioada a anului 2023. În același timp, serviciile de reducere de putere înregistrate în segmentul de producere au crescut cu 323 milioane RON față de aceeași perioada a anului 2023.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național, fiind o companie vitală pentru un sector strategic, cu implicații în siguranță națională.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Seceta a înjumătățit profitul Hidroelectrica, furnizarea de energie și piața de echilibrare nu au compensat producțiaSeceta a înjumătățit profitul Hidroelectrica, furnizarea de energie și piața de echilibrare nu au compensat producția
  • Seceta din 2024 a redus profitul Hidroelectrica cu 35%, consecința: prețul energiei aproape se dublează de la 1 aprilieSeceta din 2024 a redus profitul Hidroelectrica cu 35%, consecința: prețul energiei aproape se dublează de la 1 aprilie
  • S-a întors roata, marii producători de energie electrică din România nu mai ating profituri astronomiceS-a întors roata, marii producători de energie electrică din România nu mai ating profituri astronomice
  • Plafonarea și-a atins scopul: profitul celor doi mari producători de energie a scăzut dramatic în primul trimestru. Ce ce bani își mai achită statul datoriile către furnizori?Plafonarea și-a atins scopul: profitul celor doi mari producători de energie a scăzut dramatic în primul trimestru. Ce ce bani își mai achită statul datoriile către furnizori?
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Romgaz își consolidează securitatea infrastructurii energetice în colaborare cu NS EDGE

Next Story

Livrările de sisteme fotovoltaice la cheie, valoare dublă față de aceeași perioadă a anului trecut

Articole pe aceeasi tema

Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează

Posted On 12 iunie 2025
, By Moldovan Alexandru

Hidroelectrica anunță că nu limitează accesul sonsumatorilor la serviciile de furniizare

Posted On 11 iunie 2025
, By Moldovan Alexandru
0

Hidroelectrica, portița de salvare pentru clienții casnici după liberalizarea pieței de energie?

Posted On 6 iunie 2025
, By Moldovan Alexandru

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cautare

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează

Posted On 12 iunie 2025

Ministrul Sebastian Burduja a găsit explicația pentru prețul mare al curentului din România: sârmele europenilor !

Posted On 12 iunie 2025

Robotul zidar, în acțiune la nZEB Expo 2025. Peste 170 de expozanți,la târgul dedicat construcțiilor eficiente energetic

Posted On 11 iunie 2025

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Exista un film bazat pe date reale,...

Posted On 1 mai 2025

Dear Sir/Madam, I recently came...

Posted On 24 februarie 2025

Cea mai proasta si nerentabila solutie....

Posted On 7 ianuarie 2025

Publicitate

banner

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum învățăm rapid să consumăm energie mai eficient?

Peste 100.000 de baterii, de 200 milioane euro, pot fi instalate în 2025 în sectorul rezidențial

Termenul de depunere a dosarelor pentru voucherele destinate reabilitării locuințelor și instalării panourilor solare a fost prelungit

Panourile fotovoltaice pot fi reciclate prin reutilizarea a 85% din materiale

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 prelungit cu șase luni

Video

Speech Viorel Tudose - Getica 95

Gala Energy-Center.ro, 2025: Pariem pe valoarea tinerilor energeticieni!

Gala aniversara "13 ani de Energy Center" - Decernarea premiilor

Viitorii energeticieni premiati la Gala Energy-Center

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.