Semne bune iarna are: pretul la gaze si energie este pe crestere constanta, in timp ce unele tranzactii din piata ridica semne de intrebare
Pe fondul unui circ generalizat in comisiile de specialitate ale Parlamentului, care in aceste zile dezbat modificarile la legea offshore, pretul gazelor naturale si al energiei electrice continua sa se situeze la niveluri foarte ridicate in piata concurentiala, respectiv pe bursele de specialitate. Daca pretul energiei in piata SPOT a trecut de nivelul de 500 de lei/MWh (peste 100 de euro), iar de cateva zile importam constant energie la orele de varf, in replica, nici cotatiile la gazele naturale nu se lasa mai prejos. Preturile au inceput sa creasca inca din vara, un fenomen atipic comparativ cu anii precedenti, si urca vertigions la licitatiile din toamna. Aceste evolutii se vor reflecta clar in randul consumatorilor, indeosebi pe segmentul de centrale termice care functioneaza cu gaze. Nu intamplator, autoritatile incearca sa gaseasca solutii pentru a creste pretul gigacalorii, sau subventia, astfel incat impactul pretului gazelor sa fie suportabil de catre consumatori. Nu vor reusi, va garantam.
Sa ne intoarcem insa la bursa de gaze unde tranzactiile par sa fie total scapate de sub controlul ANRE, care are un departament de monitorizare a pietei. La sfarsitul lunii septembrie, mai precis pe data de 28, am surprins cel putin doua tranzactii care ar trebui sa ridice anumite semne de intrebare. Nu spunem ca nu au respectat regulile bursiere, dar pretul de inchidere al respectivelor tranzactii iese din tiparul pe care bursa l-a oferit in ultima perioada.
Asa cum spuneam pretul gazelor naturale a crescut in piata concurentiala inca din vara. In luna septembrie media se situa la peste 120 de lei/MWh, dupa cateva luni de stationare in jurul a 80-85 de lei/MWh. Revenind la licitatiile din data de 28 septembrie constatam ca doua companii de furnizare specializate indeosebi pe importul de gaze au reusit sa incheie tranzactii la 95 de lei/MWh, respectiv la 93,50 de lei/MWh, in conditiile in care toate celelalte oferte de cumparare treceau de 120 de lei/MWh. Concret, RWE Energie a cumparat 29.003 MWh la pretul de 95 de lei, in timp ce WIEE a cumparat 37.434 MWh la pretul de 93,50 de lei/MWh. In cazul primei tranzactii gazul provenea din intern, dar si din inmagazinare. Or se stie ca gazele inmagazinate sunt mai scumpe decat cele din productia interna. Cine a preferat sa vanda la acest pret? In cea de-a doua tranzactie gazele proveneau exclusiv din intern, iar perioada de livrare se desfasoara pentru sfarsitul acestui an si primul trimestru al anului viitor. Intre timp, toti ceilalti cumparatori participanti la licitatii au contractat la peste 120 de lei/MWh. Consideram ca diferenta de pret nu este deloc una de neglijat. Ca atare ne intrebam ce are de spus departamentul de monitorizare a pietei din cadrul ANRE?
Cat priveste evolutia pretului la energie electrica aici lucrurile sunt cat se poate de clare. Tendinta de crestere a pretului in piata SPOT se mentine si foarte probabil ca la venirea anotimpului rece sa atingem recorduri de pret cum s-au atins in iarna 2017/2018, in urma carora sa inflamat intreaga suflare energetica. O constanta pentru ultimele zile analizate este aceea ca Romania importa din ce in ce mai mult energie electrica in orele de varf. Pentru ieri pe toate intervalele orare am important constant 650 de MW de la unguri, in timp ce la orele de varfi diferenta pana la aproape 1000 de MW a fost importata din alte tari (cu care nu suntem cuplati). Deocamdata putem sa anticipam ca „semne bune iarna are” si ca trebuie sa avem buzunarele asigurate.