0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Un adevar spus pe jumatate: ANRE nu poate oblige furnizorii sa vanda energie la cel mai mic pret
Constanta are primele 6 statii de incarcare pentru masini electrice, Enel X
In contextul liberalizarii pietei, Enel Romania creste numarul operatorilor call center
Ambitii mari pentru furnizorul de energie Restart Energy: venituri mai mari cu 100 mil. lei si dublarea numarului de clienti casnici
Precizari de la OPCOM privind decontarea tranzactiilor la 15 minute
Eurohold a primit aprobarea Comisiei de reglementare a energiei si apei pentru a achizitiona filialele grupului CEZ din Bulgaria
Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda
US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare
Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul

Sfarsitul nu-i aici: apar primele dileme dupa liberalizarea pietei de gaze

Posted On 6 aprilie 2017
By : Redactia
Comment: 0
Tag: ACUE, ANRE, consumatori vulnerabili, consumatorii casnici, liberalizare piata de gaze, pret gaze

Solutia gasita de coalitia aflata la guvernare, in ceea ce priveste liberalizarea pietei de gaze din Romania, in sensul in care practic se liberalizeaza pretul gazelor din productia interna, nu a luat in considerare in niciun fel realitatea din teren. Simplu fapt ca de la 1 aprilie nu s-a majorat pretul la gaze pentru consumatorii casnici nu dovedeste, in realitate, nimic. Ca de fiecare data, provocarea majora a pietei va aparea la inceputul sezonului rece, cand absolut toti consumatorii vor fi luati pe nepregatite din lipsa de informare. De data asta victime sigure vor fi centralele electrice care functioneaza pe gaze, dar si investitorii privati in retelele de distributie sau in serviciul de furnizare. Urmeaza apoi consumatorii. Marile companii de distributie si furnizare prezente in piata nu sunt nici ele mai linistite, cu atat mai mult cu cat nu este definit consumatorul vulnerabil, nu se stie care vor fi obligatiile de inmagazinare, cat va costa pretul gazelor din import si cum va recunoaste ANRE costurile reale dupa un an. Guvernul s-a spalat pe maini lasand in sarcina Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei gestionarea efectelor liberalizarii. In consecinta, dupa ce ne-am trezit cu o liberalizare a pietei absolut neasteptata (cel putin prin felul in care s-a produs) urmeaza sa asteptam efectele.

Asociatia Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE), implicata direct in procesul de liberalizare al pietei de gaze, considera ca autoritatile trebuie sa ia mai multe masuri pe piata gazelor, odata cu liberalizarea pretului de productie interna, pentru ca tariful sa fie accesibil consumatorilor finali. ACUE a luat la cunostinta decizia Guvernului de a lasa piata sa decida pe deplin pretul angro de achizitie al gazului din productia interna pentru populatie incepand cu data de 1 aprilie 2017, dar atrage atentia ca este nevoie de:

„Platforme de tranzactionare angro functionale si lichide, cu produse adaptate nevoilor clientilor, reguli de functionare bine definite, o politica adecvata de inmagazinare, precum si o schema de protejare corecta a consumatorilor cu adevarat vulnerabili. Acestea sunt elemente foarte importante pentru asigurarea securitatii aprovizionarii tarii, a unui pret accesibil al gazelor naturale pentru consumatorii finali si a unei valori corecte si transparente a gazului, reflectate cu acuratete si in timp util de catre ANRE in preturile de furnizare reglementate pentru consumatorii casnici”, sustin reprezentantii ACUE.

Potrivit acestora, toate aceste masuri ar trebui implementate cat mai curand posibil, mai ales pentru a pregati urmatoarea iarna. „In ultimele luni, ACUE a recomandat o dereglementare treptata a pretului productiei locale de gaze pentru a se asigura ca exista suficient timp la dispozitie ca sa fie implementate, in primul rand, instrumentele si masurile necesare pentru a avea o piata de gaze cu adevarat functionala, ceea ce reprezinta o conditie prealabila importanta pentru a evita distorsiunea pietei in aceasta faza de tranzitie spre o liberalizare completa”, considera ACUE.

Nu prea intelegem de ce aceste cerinte nu s-au auzit mult mai accentuat inainte de 1 aprilie. Sau, poate s-au auzit intr-un cerc mai restrans. Cert este ca improvizatia gasita pentru a liberaliza piata de gaze a fost absolut fortuita (intamplatoare n.r) Ce va urma nu stie nimeni.

La 1 aprilie, potrivit OUG 64/2016, pretul gazelor de productie interna a fost complet liberalizat, iar tarifele finale pentru populatie au crescut cu 2%.In urma cu o saptamana, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), declara ca autoritatea va continua sa fixeze pretul final pentru consumatorii casnici de gaze. Pretul va fi stabilit anual, urmand ca eventualele diferente sa fie recuperate anul urmator.

Havrilet a mai spus ca ANRE va calcula pretul final de la 1 aprilie pornind de la pretul actual de 60 de lei pe MWh pentru gazele de productie interna, insa, pe viitor, autoritatea nu va mai putea da preturi de referinta.

Presedintele ANRE a sustinut ca nu exista riscul ca pretul gazelor de productie interna sa ajunga la nivelul celor de import, atata vreme cat necesarul de import este de circa 2% la nivelul unui an.

 

 

Articole pe aceeasi tema

  • Cati consumatori vulnerabili vom mai avea dupa cresterea salariilor si pensiilor si cine va purta grija lor?Cati consumatori vulnerabili vom mai avea dupa cresterea salariilor si pensiilor si cine va purta grija lor?
  • Viorel Tudose, Getica 95: Prin neplata facturilor la utilitati pe o perioada de trei luni, Parlamentul decide legarea de glie a consumatorilor si sufocarea economiei prin lipsa de numerar.Viorel Tudose, Getica 95: Prin neplata facturilor la utilitati pe o perioada de trei luni, Parlamentul decide legarea de glie a consumatorilor si sufocarea economiei prin lipsa de numerar.
  • Criza economica da Liber la liberalizarea pietei de gaze. Pretul pentru consumatori nu va cresteCriza economica da Liber la liberalizarea pietei de gaze. Pretul pentru consumatori nu va creste
  • Mult asteptata ieftinire a gazelor naturale pentru populatie se va produce de la 1 iulie. Intrebarea este cat va tine minunea ?Mult asteptata ieftinire a gazelor naturale pentru populatie se va produce de la 1 iulie. Intrebarea este cat va tine minunea ?
Despre autor
  • google-share
Previous Story

ANRE a completat metodologia de stabilire a tarifelor aplicate de furnizorii de ultima instanta clientilor finali

Next Story

Romelectro, angajamentul de ordine pentru 2017: consolidarea afacerilor si dublarea principalilor indicatori financiari

Articole pe aceeasi tema

Un adevar spus pe jumatate: ANRE nu poate oblige furnizorii sa vanda energie la cel mai mic pret

Posted On 26 ianuarie 2021
, By Redactia
0

Daca 4,5 milioane de consumatori platesc in plus 5 lei la factura de energie pe luna, cat castiga un furnizor care are doua milioane de consumatori?

Posted On 26 ianuarie 2021
, By Alexandru Moldovan
0

Studiu de caz: Modul în care care se realizează dezvoltarea rețelelor de distribuție gaze în România

Posted On 14 ianuarie 2021
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Un adevar spus pe jumatate: ANRE nu poate oblige furnizorii sa vanda energie la cel mai mic pret

Posted On 26 ianuarie 2021

Daca 4,5 milioane de consumatori platesc in plus 5 lei la factura de energie pe luna, cat castiga un furnizor care are doua milioane de consumatori?

Posted On 26 ianuarie 2021

Constanta are primele 6 statii de incarcare pentru masini electrice, Enel X

Posted On 26 ianuarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Va inselati. Dezechilibrele totale pe o...

Posted On 13 ianuarie 2021

Trecerea la decontarea la 15 minute este...

Posted On 13 ianuarie 2021

Pe-asta cu bananele recunosc ca n-am...

Posted On 14 decembrie 2020

Publicitate



PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum schimbam furnizorul/ contractul de energie electrica ? Ia atitudine ! Fii informat ! Ai grija ce semnezi ! Nu te lasa pacalit !

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

O mana nu spala pe alta: ANRE isi pune cenusa-n cap si da posibilitatea consumatorilor de energie sa incheie contracte in piata libera pana la 31 martie

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Câți bani aruncăm pe fereastră pentru ca nu stim gestiona pierderile de energie?

Video

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

Interviurile Energy-Center.ro - Viorel Tudose, Getica 95: "Din punctul de vedere al energiei produse,Romania este o tara verde" (partea a III-a)

Interviurile Energy-Center.ro – Viorel Tudose, Getica 95: „Etica nu mai exista in piata de energie. S-a ajuns chiar la un jihad in piata” (partea a II-a)

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.