0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori
Comisia Europeana reimpacheteaza masurile de sprijin pentru trecerea industriei catre energia verde cu ajutoare de stat
Bulgaria, țară dependentă total de importul de gaze, își consolidează poziția pe piața balcanică
Afacerile E-acumulatori cresc puternic pe fondul cererii de sisteme fotovoltaice
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte
Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !
Grecii de la PPC se grabesc sa preia Enel Romania
Peste 1.300 MWh economisiti de institutii si companii in 2022, cu ajutorul solutiilor de iluminat inteligent ale Enel
Consumul de energie electrica in cadere libera in primele 11 luni din 2022

Si asa s-a pus cruce mineritului din Romania? Avem aur foarte mult. Il vindem, il ia Banca Nationala, ne facem inele, ghiuluri.

Posted On 28 februarie 2021
By : Redactia
Comment: 0
Tag: exploatarea de uraniu de la Crucea, industria miniera, metale neferoase, mineritul din Romania, rezervele de aur, rezervele solului si subsolului

Greva minerilor din Valea Jiului, de saptamana trecuta, a readus in atentie viitorul mineritului din Romania. Din pacate toate discutiile aparute ulterior s-au concentrat pe rezervele de carbune si viitorul termocentralelor care utilizeaza inca aceasta resursa. “ Saraca tara bogata”, care este Romania, mai are inca, din fericire, resurse ale solului si subsolului nebanuite, fiind una dintre cele mai “inzestrate” tari ale Uniunii Europene din punctul acesta de vedere. Problema noastra este ca nu stim cum sa le valorificam. Pe fondul problemelor din Valea Jiului a trecut neobservata o informatie si mai relevanta, respectiv inchiderea singurei exploatari miniere de uraniu, cea de la Crucea din judetul Suceava. Va fi prima mutare care va rupe ciclul energetic nuclear al Romaniei, caci nu se intrevede nici o speranta pentru deschiderea unei noi exploatari la Tulges.

Romania nu are insa numai carbune si uraniu, mai are aur, argint, minereuri neferoase si asa mai departe. Ce folos insa? In urma cu vreo doi ani, fostul ministru al Economiei, Nicolae Badalau declara ca vor fi redeschise cele mai importante exploatari miniere, indeosebi cele de aur. „Avem aur foarte mult. Il vindem, il ia Banca Nationala, ne facem inele, ghiuluri”, a afirmat Badalau, la postul national de televiziune. Avea si o solutie: „Luam firme straine, ei vin cu tehica, noi venim cu resursele”. Intre timp nu a venit nimeni, iar noi inchidem pe banda. Iata cum stam astazi, dupa ani de asa zise reforme in industria mineritului.

In urma cu sase ani..

In urma cu sase ani, Energy-Center a anticipat ca Compania Nationala a Uraniului va sista activitatea de exploatare miniera de la Crucea, inclusiv activitatea de pe platforma de prelucrare de la Feldioara si,cel mai probabil, dupa aia se va inchide. Minele de huila din Valea Jiului, trei la numar, se vor inchide curand odata cu falimentul CE Hunedoara. Carierele din bazinul Olteniei, de unde se extrage lignitul, nu mai au nici ele viata lunga, daca energia pe baza de carbune nu-si gaseste directia. Aurul, cuprul si alte minereuri metalifere feroase si neferoase au disparut demult din peisajul minier romanesc, companiile din domeniu fiind mai curand o stafie care bantuie peste intreg sectorul minier din Romania.

La nivelul autoritatilor lucrurile sunt clare. Statul nu mai poate salva nimic si, in acelasi timp, tot statul a facut in asa fel incat nici un investitor sa nu poata avea acces la aceste resurse. Daca nu ne-am vandut tara in domeniul resurselor solului si subsolului (cu exceptia petrolului si gazelor), atunci este cert ca nici nu stim ce sa facem cu aceste resurse. Le lasam, in cel mai bun caz generatiilor viitoare. Tot raul spre bine. E tardiv sa mai spunem ca in conditiile in care exploatarile miniere ar fi fost retehnologizate in ultimii 25 de ani, sau daca o lege corecta ar fi permis accesul nediscriminatoriu al investitorilor seriosi in sectorul minier romanesc, situatia ar fi fost alta la nivel macroeconomic, nu numai prin prisma zecilor de mii de locuri de munca, cat mai ales prin contributia acestei ramuri la PIB-ul Romaniei.

S-a vorbit ani de zile la rand despre cresterea redeventelor, dar nimeni nu a scos un cuvant legat de retehnologizare si cresterea performantei. Legea minelor zace in Parlamentul Romaniei de vreo doi ani si, in ciuda situatiei disperate in care a ajuns sectorul, nimeni nu are curajul de a o scoate de la sertar. S-a spus despre aceasta lege ca ar fi fost adresata exclusiv companiei Rosia Montana Gold Corporation, iar in cazul redeventelor, tinta principala era OMV Petrom. Praf in ochi. La Rosia Montana nu se mai intampla nimic, iar OMV Petrom sta linistit in privinta redeventelor. Numai ca, legea minelor avea si alte deschideri, mult mai importante decat cele amintite. Faptul ca nu a fost tratata cu responsabilitate se vede tocmai acum.

Restructurarea industriei miniere a inceput in timpul guvernului Ciorbea si ar fi trebuit incheiata prin 2010, cand o serie de subventii acordate de stat au disparut (la presiunea Uniunii Europene), indeosebi pentru sectorul nemetalifer. Obiectivul propus era ca in Romania sa functioneze numai minele viabile din punct de vedere economic, restul exploatarilor sa fie inchise, iar numarul angajatilor din sector sa se stabileasca undeva in jurul a 38.000. Evident, obiectivul nu a fost atins, cu exceptia locurilor de munca unde s-a taiat in carne vie.

Cresterea necesarului de minereuri la nivelul Uniunii Europene ar fi putut fi o solutie pentru redeschiderea unor exploatari cu rezerve semnificative. Statul a scos la vanzare cateva societati falimentare din domeniul metalifer stiind ca in conditiile propuse nimeni nu ar fi fost dispus sa investeasca. Cupru Min Abrud, Moldomin Moldova Noua, Baita Stei, Minbucovina Vatra Dornei, Societatea Nationala a Sarii Bucuresti, Compania Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului CNCAF « Minvest » Deva, Compania Nationala a Metalelor Pretioase si Neferoase CNMPM « Remin » Baia Mare, sunt societatile ramase si acum in portofoliul Ministerul Economiei (cu exceptia celor deja lichidate). Ati vazut vreo strategie a ministerului vizavi de aceste societati?

Potrivit Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), in momentul de fata ar exista in Romania 1.900 zacaminte cu substante utile neenergetice. Mineralele neenergetice se clasifica in: minerale metalice (cupru, fier, argint etc), minerale industriale (sare, feldspat, caolin etc) si minerale de constructii. Cum se face ca piata le cere, dar investitorii se lasa asteptati? Raspunsul e simplu, statul nu stie sa vanda.

Si pentru ca statul nu a vandut cand avea ocazia, sau pentru ca nu si-a asumat responsabilitatea eficientizarii am ajuns la punctul final: inchidem tot.

 

 

Articole pe aceeasi tema

  • Romania, saraca tara bogata, mai are in subsol metale rare, inclusiv litiu si cobalt necesare bateriilor electriceRomania, saraca tara bogata, mai are in subsol metale rare, inclusiv litiu si cobalt necesare bateriilor electrice
  • Am spus-o in urma cu sase ani: In cazul complexelor energetice Oltenia si Hunedoara, statul a gasit Solutia:  este mai ieftin de inchis decat de curatatAm spus-o in urma cu sase ani: In cazul complexelor energetice Oltenia si Hunedoara, statul a gasit Solutia:  este mai ieftin de inchis decat de curatat
  • Act de curaj sau simpla parada electorala? Ministrul Economiei anunta redeschiderea minelor de aur, cupru si uraniuAct de curaj sau simpla parada electorala? Ministrul Economiei anunta redeschiderea minelor de aur, cupru si uraniu
  • <!--:ro-->Cine a orchestrat “neglijenta” OPCOM in afacerea noilor baieti destepti de la Hidroelectrica ?<!--:--><!--:en-->Who Orchestrated OPCOM’s ‘Neglect’ in the New Wise Guys Deal at Hidroelectrica?<!--:-->Cine a orchestrat “neglijenta” OPCOM in afacerea noilor baieti destepti de la Hidroelectrica ?Who Orchestrated OPCOM’s ‘Neglect’ in the New Wise Guys Deal at Hidroelectrica?
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Next Story

O noua eticheta energetica pentru aparatele de uz casnic

Articole pe aceeasi tema

0

Am spus-o in urma cu sase ani: In cazul complexelor energetice Oltenia si Hunedoara, statul a gasit Solutia:  este mai ieftin de inchis decat de curatat

Posted On 22 iunie 2021
, By Redactia
0

Romania, saraca tara bogata, mai are in subsol metale rare, inclusiv litiu si cobalt necesare bateriilor electrice

Posted On 2 martie 2021
, By Redactia
0

Act de curaj sau simpla parada electorala? Ministrul Economiei anunta redeschiderea minelor de aur, cupru si uraniu

Posted On 4 aprilie 2019
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori

Posted On 5 februarie 2023

Dezbatare ”Energia în spatele scenei” 2022 – 2023, Anii crizei sau anii evoluției în domeniul energetic? Criza energetică și soluțiile momentului

Posted On 3 februarie 2023

Minune: Elcen a iesit din insolventa, urmeaza mari proiecte de investitii

Posted On 2 februarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023. Se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.