Si neputinta e buna cate odata, cand ai ochelari de cal, dar te crezi baiat destept !
Romania a ramas de ani buni printre putinele tari europene care nu avea incheiate contracte directe cu Gazprom, fapt care in ultimii ani ne-a costat destul de mult. Cresterea importurilor de gaze din Rusia prin firme intermediare, reducerea volumului de transport prin conducta Isaccea-Negru Voda, scaderea productiei interne de gaze ne-a dat fiori in fiecare iarna de vreo 5 ani incoace. Am scris despre toate aceste lucruri, inclusiv despre faptul ca sistemul gazier din Romania este in asa fel conceput incat sa fie dependent (in perioada de iarna) de gazele rusesti. Sa vezi minune mare, astazi, dupa presiunile pe care Comisia Europeana le face asupra statelor membre sa renunte la aprovizionarea cu gaze, toate lucrurile de mai sus au fost uitate.
Nu numai atat, incepem sa ne si laudam ca am fost un fel de “baieti destepti” pentru ca am renuntat la contractele directe cu Gazprom (in realitate e invers), in sensul in care , nu mai avem nici o presiune pe cap. O sa avem insa mai mult ca sigur o lipsa de presiune prin conductele Transgaz colo mai incolo, la iarna. Dar, vorba aceea, sa fie bine si la vara cald
Situatia in Romania este una stabila, tara noastra neavand contracte directe incheiate cu Gazprom, dar este necesar insa sa demaram din timp demersurile pentru umplerea depozitelor de gaze naturale pentru iarna viitoare, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei, dupa reuniunea Extraordinara de ieri a Consiliului Energiei convocata de urgenta, la Bruxelles, pe subiectul asigurarii securitatii energetice la nivel european in contextul actiunilor recente ale Gazprom de sistare a alimentarii cu gaze naturale in Polonia și Bulgaria .
Nu prea stim bine de unde vom umple depozitele de gaze daca tarile prin intermediul carora cumparam gaze rusesti (Bulgaria, Ungaria, Austria, Ucraina) pun capac tranzitului. Iluzia cu gazele lichefiate din Grecia, via Bulgaria ar fi trebuit sa fie spulberata demult. Dar, cu ce sa te hranesti in lipsa iluziilor? Desigur, cu gazele de la Marea Neagra, care vor ajunge in consum in cel mai fericit caz peste vreo 5-6 ani. Si pana atunci ce facem? Simplu, construim centrale electrice care sa functioneze pe gaze, extindem retelele de distributie (gratis) si alimentarea cu gaze a cat mai multi consumatori si asteptam o mana cereasca. Poate, poate s-or exploata gazele din Caragele, poate vor veni un miliard de metri cubi din Marea Neagra si apoi om mai vedea. Intre timp ar fi cazul sa ne gandim cum inchidem alti mari consumatori de gaze, cum sunt cei din industria chimica, de ingrasaminte etc. Firesc, noi asa suntem invatati: sa ardem gazul, nu sa-l valorificam.
Sa ne uitam putin peste granite, la vecinii nostri care nu au productie de gaze si sunt dependenti aproape in totalitate de gazele rusesti.
Probabil ca aici voia sa bata domnul ministru Popescu cand a zis ca “Romania este o tara stabila”. Bulgarii au luat prima lovitura, pentru ca nu accepta sa plateasca gazele in ruble, dar au un consum de mai putin de jumatate fata de Romania si se situeaza la “buza” unor conducte care aduc gaze si din alta parte decat din Rusia. Motiv pentru care nici nu-si fac prea mari probleme. Sigur, nici lor nu le va fi usor la iarna.
Mai complicata este situatia Ungariei, care nu numai ca era dependenta de gazele rusesti dar si avea, la nivel de stat, contracte pe termen lung cu Rusia pentru aprovizionarea cu gaze. Anul trecut, cand ministrul de externe al Ungariei a anuntat prelungirea contractului cu Gazprom pe o perioada de 15 ani si la un pret preferential cu totii ne-am uitat la vecinii nostri de la Vest cu invidie si am zis: ce baieti destepti. Acum, sa presupunem ca am ramas noi baieti destepti, pentru ca nu am facut nimic? Oricum, guvernul de la Budapeste isi va negocia dur cu Comisia Europeana renuntarea la importurile de petrol si gaze din Rusia, motiv pentru care Comisia da semne ca ar fi de acord sa dea niste termene mai generoase ungurilor, pana sa spuna: stop! Nu stim ce va urma, cert este ca noi am platit cu varf si indesat faptul ca nu am avut contracte directe cu Gazprom, ceea ce nici ungurii nici bulgarii nu au suportat. Probabil ca viitorul ne va oblige sa reanalizam multe lucruri petrecute in ultimii ani, da sa te lauzi ca neputinta si indiferenta de pana acum au devenit un avantaj parca este prea mult.
In rest, domnul Virgil Popescu deobordeaza de optimism: “Am salut initiativa Comisiei Europene de a infiinta Platforma Energetica Europeana pentru achizitia in comun a gazelor naturale, care va avea rolul de a agrega cererea din statele membre si incheia contracte de furnizare cu state terte, altele decat Rusia. Pe 5 mai voi participa la Sofia la o prima intalnire a grupului de lucru regional dedicat operationalizarii platformei in regiunea de sud-est a Europei, alaturi de omologii mei din tarile vecine.
Romania a identificat deja surse și rute alternative de aprovizionare cu gaz pentru a reduce dependenta de importurile din Rusia. Din aceasta perspectiva, am transmis Comisiei Europene ca pentru Romania este importanta operationalizarea și functionarea la capacitate maxima a Coridorului Vertical de Gaze și a Coridorului Trans-Balcanic de aprovizionare cu gaze. Aceste coridoare sunt deosebit de importante pentru a asigura fluxul de gaze din terminale de tip LNG, precum și din Azerbaidjan, avand in acest sens discutii cu autoritatile azere pentru identificarea unor volume de gaze disponibile.
De asemenea, am informat Comisia Europeana, in dialogurile bilaterale pe care le-am purtat cu Comisarul Kadri Simson și cu Directorul General Ditte Juul Jørgensen, asupra demersurilor Romaniei de valorificare a potentialului de gaze naturale onshore de mare adancime și offshore din Marea Neagra. Imi doresc o adoptare rapida a legii offshore de catre Parlament pentru a operationaliza acest proiect.
Pe termen mediu și lung, Romania este ferm angajata in demersurile de decarbonizare prin investitii semnificative in surse regenerabile și hidrogen, in paralel cu asigurarea independentei energetice prin mentinerea unui mix energetic diversificat. In acest sens, este necesara accelerarea proiectelor in domeniul nuclear prin construirea Unitatilor 3 și 4 de la CNE Cernavoda și retehnologizarea Unitatii 1, dezvoltarea in Romania a reactoarelor modulare de mici dimensiuni, construirea de noi capacitati de productie energie electrica pe baza de gaz natural și dezvoltarea infrastructurii aferente, precum și prelungirea utilizarii carbunelui pentru o perioada de tranzitie scurta, aferenta depașirii actualei crize energetice.
Avem nevoie de valorificarea potentialului indigen, crearea de locuri de munca prin noi proiecte in domeniul energetic și reducerea dependentei de importuri. Asigurarea unui pret accesibil pentru consumatori și mentinerea competitivitatii industriilor nationale sunt deosebit de importante pentru relansarea economica a Romaniei și a UE.”
Ce se va intampla din toate astea daca vom continua sa facem ce am facut pana acum, adica nimic?