Sistemul energetic în fața celui mai mare examen din această iarnă
Înaintea marelui examen la care va fi supus sistemul energetic în următoarele zile, în care se anunță temperature de minus 20 de grade în toată țara, energia produsă pe baze de cărbune se autodepășește. Nimeni nu ar fi crezut că în actualele condiții centralele Complexului Energetic Oltenia ar putea depăși o producție de 1500 de MW (așa cum s-a întâmplat aseară la ora 20,00) având cea mai mare pondere în sistem, înaintea producției hidro și nucleare. Chiar și în aceste condiții, la un consum de 8700 de MW, România importa 2500 de MW, după cep e tot parcursul zile de ieri importurile au stat constant peste 1500 de MW.
Întrebarea este cât va putea ține cărbunele acest ritm, mai ales dacă gerul se va prelungi și după data de 24 februarie, cum estimează meteorologii. Este un moment de cumpănă pentru sistemul energetic, cu atât mai mult cu cât nu ne vom putea baza pe aportul energiei eoliene și în nici un caz pec el al energiei fotovoltaice. Pe partea de hidrocarburi producția este și ea limitată în jurul unui maxim de 1500 de MW, în timp cep e energia hidro nu putem pune mare bază în condiții de ger și de hidraulicitate scăzută.
Se dovedește încă odată, dacă mai era necesar, că România trebuia să-și assume în negocierile cu Comisia Europeană o rezervă securitară de energie pe bază de cărbune de cel puțin 2000 de MW, așa cum majoritatea specialiștilor solicitau la un moment dat. Se dovedește că intenția Ministerului Energiei de a menține centralele pe cărbune cel puțin până în 2029 este una reală și mai mult necesară. Actuala structură a sistemului energetic nu poate rezista fără energia pe cărbune din bazinul Olteniei. Prin comparație, Bulgaria produce peste 2000 de MW pe cărbune cu opt grupuri energetice la termocentrala Maritsa 2, o parte din această energie fiind exportată și în România.
O altă provocare pentru aceste zile de iarnă vine și din partea aprovizionării cu gaze la un consum care nu poate rezista fărăr importuri semnificative. Ministrul Energiei Sebastian Burduja ne dădea asigurări că vom trece iarna în privința aprovizionării cu gaze exclusive din producția internă. Astăzi s-a răzgândit șe recunoaște că fără importuri intrăm în vrie. Asta în condițiile în care nu avem consumuri deosebite pe zona industrial. Depozitele de gaze au fost aproape golite fără ca cineva să sesizeze pericolul. În același timp, România este obligată să importe gaze pentru a reuși să mențină presiunea în rețeaua de transport, lucru total neglijat atunci când s-a extras masiv din depozite. Una peste alta, într-o iarnă întreagă, sunt suficiente câteva zile de frig ca să vedem cât de vulnerabil este sistemul nostrum energetic. Urmează examenul.