0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei
Ucraina importă gaze din Europa prin Moldova
Rafinăria Petromidia a revenit la capacitate optimă de operare
Statul mai pompează 435 de milioane de lei in CE Oltenia
Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori
Comisia Europeana reimpacheteaza masurile de sprijin pentru trecerea industriei catre energia verde cu ajutoare de stat
Bulgaria, țară dependentă total de importul de gaze, își consolidează poziția pe piața balcanică
Afacerile E-acumulatori cresc puternic pe fondul cererii de sisteme fotovoltaice
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte

Sistemul energetic romanesc este la limita supravietuirii. Fara investitii urgente riscam in orice moment blackout-ul.

Posted On 4 octombrie 2020
By : Redactia
Comment: 0
Tag: ANRE, black out, capacitati de interconexiune, fonduri nerambursabile, infrastructura energetica, investitii in energie

In urma cu un an,  Franck Neel, Membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Downstream Gas si Presedintele Federatiei Patronale Petrol si Gaze, declara ca „Romania a fost foarte aproape de black-out de doua ori in acest an, o data la inceputul anului, in iarna, şi a doua oara zilele trecute, cand au fost oprite atat Unitatea 1 de la Cernavoda, cat si centrala de la Brazi”. Secretarul de stat in Ministerul Energiei, Doru Visan, a negat afirmatia lui Neel, dar a lasat sa se inteleaga ca fara investitii urgente amenintarea poate fi reala. Chestiunea cu investitiile in sistemul energetic romanesc este un subiect atat de perimat incat ne vine greu sa mai vorbim despre el. Toate strategiile energetice ale Romaniei (7 sau 8 la numar) dadeau ca nivel al neceasarului de investitii in sistem  cifra de 30 de miliarde de euro, pe o perioada de vreo 15-20 de ani. Acuma depinde la ce perioada ne raportam, caci daca investitiile ar fi inceput in urma cu macar 20 de ani in urma poate ca cifra era reala. Cum acest lucru nu s-a intamplat, iar intre timp infrastructura a continuat sa se erodeze, este evident ca valoarea vehiculata mai sus ar fi cu totul alta.

In momentul de fata investitiile in sistemul energetic nu mai sunt un moft, altfel spus ele nu tin de mentinerea sau cresterea performantei infrastructurii, ci de supravietuirea ei. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei aproba anual pentru companiile de transport si distributie de energie electrica si gaze naturale (care sunt considerate activitati de monopol) tarife conditionate de obligativitatea de a investi in respectivele retele. Actuala conducere a ANRE chiar si-a stabilit un obiectiv principal din a incuraja, sustine etc. investitiile in distributie si transport. In consecinta, angajamentele companiilor au fost strict legate de deciziile ANRE.

Intre timp a aparut insa OG 114 si companiile si-au restructurat planurile de investitii in sensul de a mai “strange cureaua”. Ulterior, dupa disparitia OUG 114, guvernul Orban a anuntat ca pentru companiile din energie investitiilel sunt prioritare. Problema este ca preturile la energie electrica si gaze naturale au scazut, iar veniturile companiilor din domeniu au urmat acelasi curs. Nici o problema insa, angajamentele sunt la ordinea zilei. Momentul dificil este acela in care se va ajunge la congestii, tocmai pentru ca investitiile nu au fost facute la timp. In fine, nu intram in alte amanunte. Exact ca in cazul infrastructurii rutiere sau feroviare si in cazul infrastructurii electrice si de gaze trebuie sa se intample ceva. ANRE ne comunica ca in urmatorii ani, intr-adevar, se va intampla ceva, dupa cum urmeaza. Ca o paranteze, pana atunci lasati-ne sa fim sceptici.

Valoarea totala a investitiilor programate a fi realizate de toti operatorii de retea din sectorul energiei electrice si al gazelor naturale in cursul celei de-a patra perioade de reglementare, care acopera perioada 2019-2023 cu exceptia transportului de energie electrica, care acopera perioada 2020-2024, este de circa 17 miliarde lei, din care cca. 6 miliarde de lei in retelele de transport, cca 10 miliarde de lei in retelele de distributie si cca. 1 miliard de lei in sistemele de inmagazinare a gazelor naturale, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Enegiei (ANRE).

Operatorii din sectorul energiei electrice au transmis planurile de investitii pentru perioada a patra de reglementare cu o durata de cinci ani, in valoare totala de cca. 9 miliarde lei, din care din fonduri proprii ale operatorilor de transport şi de distributie de cca. 7,2 miliarde lei. Diferenta intre cele doua valori o reprezinta contributii de la terte parti (solicitanti de racordare, autoritati locale pentru extinderi, fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana), conform ANRE.

Din analiza acestor planuri, se constata ca volumul investitiilor pentru retelele electrice de transport, asumat de operatorul de transport şi de sistem C.N.T.E.E. Transelectrica S.A. pentru perioada a patra de reglementare este de cca 1,2 miliarde lei, potrivit ANRE, din care:

– proiecte interne (obiective noi/retehnologizari/modernizari/etc) – 0,89 miliarde lei

– proiecte de interes comun (PCI) şi de interconexiune – 0,34 miliarde lei.

ANRE transmite: “Apreciem ca acest plan nu tine seama de noile obligatii stabilite de pachetul energie curata, aprobat de Uniunea Europeana in acest an (Regulamentului (UE) 2019/943 al Parlamentului European şi al Consiliului privind piata interna de energie electrica), in special in ceea ce priveşte indeplinirea tintelor cu privire la utilizarea capacitatilor de interconexiune. Ca titlu de exemplu, mentionam ca operatorul a identificat  un grad ridicat de incertitudine privind realizarea a doua proiecte de interes comun (o parte a PCI 3.8.4 – LEA 400kV Cernavoda – Stâlpu, cu un circuit intrare/iesire in statia Gura Ialomitei şi PCI 3.8.5 – LEA Smârdan-Gutinaş), pe care nu le-a inclus in planurile de investitii aferente perioadei 2020-2024”.

In ceea ce priveste investitiile in sistemele de gaze naturale, pentru perioada a patra de reglementare, care acopera perioada 2019-2023, operatorii au transmis planuri in valoare totala de cca. 8,1 miliarde lei, din care fonduri proprii ale operatorilor de cca. 7,7 miliarde lei, potrivit ANRE. Diferenta intre cele doua valori, o reprezinta contributii de la terte parti (solicitanti de racordare, autoritati locale pentru extinderi, fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana). Aceste contributii ar putea sa creasca având in vedere programul national de extindere a sistemelor de gaze naturale aflat inca in faza de proiect, fondurile fiind asigurate de unitatile administrativ teritoriale individual sau asociate in cadrul Asociatiilor de Dezvoltare Intracomunitara, care pot participa la cofinantarea extinderilor sistemelor de gaze pe teritoriul localitatilor care le apartin cu fonduri din bugetele locale si bugetul central, in conditiile legii, conform Autoritatii.

In ceea ce priveste investitiile in sistemele de inmagazinare a gazelor naturale, planurile de investitii ale celor doi operatori de inmagazinare a gazelor naturale in perioada 2019-2023 au ca scop majorarea capacitatii de inmagazinare de la 3170 milioane m3/ciclu la 4700 milioane m3/ciclu, insuficient totuşi, având in vedere evaluarile speciliştilor, care apreciaza necesara o capacitate de inmagazinare de cca. 6000 milioane m3/ciclu, pentru cresterea independentei energetice a României, in scopul asigurarii securitatii energetice prin creşterea flexibilitatii utilizarii capacitatilor de inmagazinare. Pentru indeplinirea acestui deziderat, ANRE considera ca se impun modificari legislative care sa permita atragerea altor surse de finantare decât cele ale operatorilor de inmagazinare.

 

Articole pe aceeasi tema

  • In viziunea ANRE, operatorii de distributie si transport din domeniul energiei si gazelor naturale vor investi 17 miliarde de lei in urmatorii 5 aniIn viziunea ANRE, operatorii de distributie si transport din domeniul energiei si gazelor naturale vor investi 17 miliarde de lei in urmatorii 5 ani
  • Tarifele pentru serviciul de transport a energiei au redus profitul Transelectrica?Tarifele pentru serviciul de transport a energiei au redus profitul Transelectrica?
  • ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de leiANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei
  • Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizoriMai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Cum poate fi redusa factura la energie electrica cu 30%

Next Story

Tranzactiile cu gaze pe Bursa Romana de Marfuri sunt in crestere. Pretul a fost in scadere, dar sa nu uitam ca vine iarna

Articole pe aceeasi tema

ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei

Posted On 7 februarie 2023
, By Redactia

Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori

Posted On 5 februarie 2023
, By Redactia
0

Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor

Posted On 1 februarie 2023
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei

Posted On 7 februarie 2023

Studiu Deloitte: Tranziția spre economia verde poate crea 300 de milioane de noi locuri de muncă la nivel global până în 2050 și poate contribui la diminuarea decalajului de dezvoltare dintre regiuni și continente

Posted On 7 februarie 2023

Ucraina importă gaze din Europa prin Moldova

Posted On 7 februarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023. Se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.