Sistemul hidroenergetic si de navigatie Portile de Fier I a implinit o jumatate de veac
Cel mai mare obiectiv hidroenergetic al Romaniei si cea mai mare constructie hidrotehnica de pe Dunare ramane, dupa 50 de ani, o lucrare de referinta in istoria hidroenergeticii romanesti si a Europei. Complexul construit in colaborare cu fosta Iugoslavie este, dincolo de valentele lui economice, o adevarat opera inginereasca cu atat mai mult cu cat nici una dintre cele doua tari (Romania si Iugoslavia) nu aveau o experienta in constructia unor asemenea obiective. Chiar daca inaugurarea santierului constructiei Sistemului hidroenergetic Portile de Fier 1 si inceperea lucrarilor de executie au inceput in anul 1964, trebuie spus ca prima lucrare stiintifica care face inventarierea potentialului hidroenergetic al Romaniei ii apartine profesorului universitar dr Dorin Pavel si dateaza inca din anul 1933.
De abia in 1956 guvernele Republicii Populare Romane si Republicii Federative Iugoslavia iau decizia de a valorifica potentialul hidroenergetic al Dunarii, pentru ca in 1963 sa fie semnat Acordul privind realizarea si exploatarea Sistemului Hidroenergetic si de Navigatie Portile de Fier 1. Lucrarile au durat din 1964 pana in 1972, cand a fost inaugurat intregul obiectiv. Intre timp au avut loc o serie de alte etape de punere in functiune a hidroagregatelor. Centrala Portile de Fier 1 functioneaza cu 6 agregate pe partea romaneasca si cu alte 6 pe cea sarbeasca, fiind in continuare cea mai mare centrala hidroelectrica de pe fluviul Dunarea. Complexul energetic are nu numai rolul de producere de energie electrica, ci si acela de a contribui la siguranta navigatiei. Despre toate acestea vom reveni cu amanunte tehnice in articolele viitoare.
Pana atunci se cuvine sa remarcam ca Hidroelectrica, societatea care gestioneaza acest obiectiv energetic de importanta nationala a marcat asa cum se cuvine implinirea a 50 de ani de la darea lui in functiune. Redam mai jos comunicatul companiei, cu mentiunea ca Hidroelectrica a avut frumoasa initiativa a de invita la aniversare fosti specialisti care au lucrat la acest obiectiv.
„Hidroelectrica a aniversat jumatate de secol de la inaugurarea celui mai important obiectiv hidroenergetic din România, S.H.E.N. Portile de Fier I.
Ceremonia prin care a fost marcat acest moment s-a desfasurat la Portile de Fier in prezenta ministrului Energiei, Virgil Popescu, a omologului sârb, Zorana Mihajlovic, a lui Bogdan Badea, presedintele directoratului Hidroelectrica, a autoritatilor judetene si a altor personalitati locale si din conducerea zonala a companiei. Acestora li s-au alaturat salariatii Hidroelectrica si ai contractorilor care au participat efectiv la realizarea obiectivului energetic.
”Hidrocentrala Portile de Fier I este cea mai mare din România. Este una dintre cele mai impunatoare constructii hidrotehnice din Europa si cea mai mare de pe Dunare. Prin dimensiunile si puterea lor instalata, hidroagregatele din centrala au fost cele mai mari de acest tip, din lume, la acel moment – a declarat dl. Virgil Popescu, ministrul Energiei.
Hidroelectrica, societatea mama a hidrocentralei, continua si astazi, in ritm sustinut, modernizarea Portilor de Fier. Hidoelectrica are in curs investitii extrem de importante – aproape 150 de milioane de lei, pentru buna functionare a amenajarii hidroelectrice: protectia suplimentara a disipatorului barajului deversor, lucrari de modernizare a instalatiilor electrice aferente echipamentelor hidromecanice si la instalatia de actionare hidraulica aferenta barajului deversor, precum si modernizarea sistemului de diagnoza si monitorizare, lucrari de reabilitare a ecluzei etc.” – a continuat ministrul.
La rândul sau, Bogdan Badea, presedintele directoratului Hidroelectrica, a tinut sa puncteze: ”Ma bucura in mod deosebit ca astazi, la ceas aniversar, sa putem sarbatori impreuna – români si sârbi, o jumatate de veac de munca sustinuta, de cooperare si de prietenie.
Avem alaturi de noi reprezentantii Guvernului si ai autoritatilor, sunt oamenii pe care ne bazam in sustinerea planurilor de investitii ale Hidroelectrica si in crearea acelui cadru legislativ care sa ne permita sa avansam rapid in directia de dezvoltare pe care ne-am propus-o si asumat-o impreuna.”
Tot in cadrul evenimentului, ministrul energiei a tinut sa precizeze: ”Avem asteptari mari. Hidrocentrala de la Portile de Fier I este cea mai importanta din România, Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie din România. Mai mult, este producator de energie 100% verde. Nu trebuie sa uitam ca ofera aceasta energie curata, la preturi corecte si accesibile pentru români. Doresc sa subliniez acest lucru, pentru ca sunt ferm convins ca Hidroelectrica va proteja in continuare consumatorii in fata fluctuatiilor pietei de energie.”
Reamintim ca, la 16 mai 1972 a avut loc inaugurarea oficiala a Sistemului hidroenergetic si de navigatie Portile de Fier I, amplasat pe Dunare la km 943, la 15 kilometri amonte de municipiul Drobeta-Turnu Severin. Hidrocentrala de la Portile de Fier I este cea mai mare din România, este una dintre cele mai mari constructii hidrotehnice din Europa si cea mai mare de pe Dunare,
Obiectivul este exploatat de România impreuna cu Republica Serbia. Hidrocentrala Portile de Fier I este echipata cu douasprezece turbine Kaplan verticale, câte sase pentru partea româna si sase pentru partea sârba.
In urma cu cca. 20 de ani, au inceput lucrarile de retehnologizare in centrala româneasca, cu fonduri europene si guvernamentale, efectul fiind cresterea puterii nominale de la 178 MW la 194 MW, si – implicit, a capacitatii de productie.
Centrala Hidroelectrica de la Portile de Fier I are, dupa retehnologizare, o productie de energie electrica anuala de proiect de 5,24 Gwh in anul mediu hidrologic, ceea ce reprezinta circa 10% din productia la nivel national. In plus, centrala asigura aproape jumatate din serviciile tehnologice de sistem din România.