Situatie inedita in piata de energie: a scapat pretul energiei electrice in piata pentru ziua urmatoare de sub control?
Dupa socul inregistrat perioada de iarna, cand energia electrica s-a vandut in piata Spot si cu 700 lei/MWh, a urmat o perioada de revenire, care anunta o noua etapa de liniste pe bursa de energie. Masurile luate de ANRE pentru a evita o situatie similara cu cea din luna ianuarie, in speta pe segmentul furnizorilor de ultima instanta, au facut ca pentru consumatorii romani impactul exploziei preturilor sa fie aproape nesemnificativ. Si totusi, in ciuda faptului ca in perioada de primavara consumul scade simtitor, pretul energiei in piata pentru ziua urmatoare s-a stabilizat undeva in jurul a 200 lei/MWh, un nivel extrem de ridicat pentru piata din Romania. N-ar fi o problema grava in cazul in care piata pentru ziua urmatoare s-ar situa undeva in jurul a 20% din consumul national de energie, dar cand ea depaseste constant nivelul de 40% atunci chiar ca apar multe semne de alarma.
Cu toate acestea nimeni nu scoate un cuvant. Cum se explica aceasta crestere a pretului mediu al energiei in PZU, care, spre exemplu, in luna mai a fost de 193 lei MWh, cu 60% peste nivelul inregistrat in luna mai a anului trecut, potrivit datelor centralizate de OPCOM, operatorul pietei de energie electrica si gaze naturale din Romania. Nu mai departe, daca ne uitam la rezultatele de ieri au fost intervale orare in care energia s-a tranzactionat in piata Spot si cu 282 lei/MWh, cu precizarea ca aceste intervale nici macar nu erau de varf. In acelasi timp, pe intervalele orare de noapte, cand consumul din Romania este foarte scazut, tara noastra este un exportator net de energie electrica, la niveluri medii de circa 1000 MWh. sa fie aceasta explicatia cresterii pretului in PZU? Greu de crezut, in conditiile in care doar Ungaria are preturi similare cu Romania (in piata interconectata) in timp ce in Cehia si Slovacia preturile sunt mult mai mici.
O lege nescrisa, sau scrisa a economiei spune ca atunci cand consumul scade si pretul unei marfia scade (cerere-oferta). Iata ca la noi nu este asa. In primele patru luni ale anului in curs, consumul de energie electrica din Romania a scazut cu 3% fata de aceeasi perioada din 2016, pana la 18,57 terawatt-ora (TWh), pe fodul reducerii iluminatului public cu 6,9% de catre primarii, potrivit datelor comunicate de Institutul National de Statistica (INS). Scaderi se inregistreaza și la consumul populatiei – cu 0,2%, precum și la cererea de electricitate din partea companiilor – cu 3,8%, pana la un consum total de 14,19 TWh in primele patru luni.
Iata insa si reversul. Potrivit INS, exporturile de electricitate ale Romaniei au crescut in perioada ianuarie-aprilie cu 9,2% fata de primele patru luni din 2016, la 2,81 TWh. Productia de energie electrica a fost, in perioada ianuarie-aprilie, de 22,83 TWh, in crestere cu 1,2% fata de primele patru luni ale anului trecut, din care 10,15 TWh din termocentrale clasice, 5,14 TWh in hidrocentrale, 4,02 TWh in centrala nucleara de la Cernavoda si 2,99 TWh in parcurile eoliene.
Din analiza sumara a acestor date putem trage concluzia ca nu productia este de vina pentru cresterea preturilor in piata Spot, asa cum lasa unii sa se inteleaga. Nu mai departe, Complexul Energetic Oltenia, care anul trecut in aceasta perioada functiona la jumatate din capacitate, merge astazi cu 8 grupuri si asigura de o buna bucata de vreme in jur de 30% din energia produsa si consumata in Romania. CE Oltenia a reusit sa-si acopere pentru tot anul productia, atentie insa, pe piata contractelor bilaterale, la un pret mediu de 165-170 lei/MWh. Carevasazica sub pretul din piata Spot. Pretul mediu de inchidere, in luna mai, de pe piata pentru ziua urmatoare (PZU), a fost de 193,61 lei/MWh, in crestere cu 60,24% fata de pretul de acum un an, din mai 2016, cand se inregistra un pret de 120, 83 lei/MWh. Potrivit datelor OPCOM, am asistat la o crestere de pret si fata de luna precedenta a acestui an, de aproape 12%, pretul mediu fiind, in luna aprilie, de 172,3 lei/MWh.
Daca energia pe baza de carbune asigura circa 30% din consum, energia hidro se situeaza si ea cam tot la acelasi nivel, iar nuclearul sta undeva in jurul a 20%. Cu alte cuvinte, nici din acest punct de vedere nu gasim o justificare a preturilor ridicate. Si totusi, care este explicatia si de ce nimeni nu se plange? In analizele noastre viitoare vom incerca sa gasim raspunsul, caci exportul de energie electrica nu este suficient pentru a justifica cresterea preturilor in PZU. Asta daca ne raportam la pietele interconectate. Numai ca Romania mai exporta si pe alte directii.