Speranta nu moare niciodata, dar pentru CE Oltenia iluzia salvarii mai tine o luna de zile
Programul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, care sa permita companiei sa ajunga dintr-un producator unic pe baza de carbune, intr-un producator care sa utilizeze cat mai putin carbune, in mix cu gazul natural si energia verde, ar putea fi aprobat in cel mult o luna, considera ministrul Energiei, Virgil Popescu.
“Am inceput deja restructurarea sistemului energetic, lucram la acest lucru si am ajuns pentru prima data la o intelegere cu privire la un faze-out pentru carbune, la un faze-out pentru huila in 2030 cu ecologizare pana in 2032. Asta inseamna ca am reusit impreuna cu partenerii sociali sa ne dam seama si sa constientizam ca numai asa putem gasi alte joburi pentru oamenii care lucreaza acolo, numai asa putem dezvolta aceasta zona, preocupandu-ne de pe acum, impunand ca tinta anul 2030 in asa fel incat sa putem gasi solutii viabile pentru zona Vaii Jiului. Mai avem de lucru la restructurarea in zona lignitului. In aceasta zona lucram impreuna cu cei de la Comisia Europeana la programul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia. Sper ca, in maxim o luna de zile, sa avem finalizat si aprobat acest program de restructurare care sa permita CEO sa ajunga dintr-un producator unic pe baza de carbune, intr-un producator care sa utilizeze cat mai putin carbune, in mix cu gazul natural si energia verde”, a scris Virgil Popescu pe pagina sa de Facebook.
Acesta a subliniat ca se lucreaza la un nou concept: amestecul gazului natural cu hidrogen produs din energie regenerabila.
“Totodata, lucram la un nou concept, pe care vrem sa-l replicam la nivelul intregii tari: amestecul gazului natural cu hidrogen produs din energie regenerabila, pe care sa il folosim pentru producerea de energie electrica. Mai mult, printr-o posibila captare a CO2, vrem sa il putem folosi in zona agricola, in zona de sere”, a aratat Virgil Popescu.
Ministrul Energiei a explicat ca este un concept “Green City”.
“De exemplu, fiind cunoscut ca plantele consuma CO2, ducandu-ne evident, spre o reducere si mai mare a emisiilor de dioxid de carbon si totodata spre tinta de reducere de pana 55% in 2030 al emisiilor de CO2. Este un concept sa-i spunem noi ‘Green City'”, a subliniat Virgil Popescu.
Ministrul Energiei a participat luni la conferinta “Environment – Ideas and solutions for a greener Europe”, alaturi de ministrul Mediului Barna Tanczos, europarlamentarii Cristian Busoi, Marian Jean Marinescu, comisarul european pentru Mediu – Virginijus Sinkevicius si alti invitati preocupati de viitorul “verde”.
“Am transmis ca pandemia ne-a invatat pe toti ca dependenta fata de resurse, fata de materii prime, fata de materiale esentiale din afara Uniunii Europene nu este un lucru bun si aici cred ca trebuie sa lucram foarte mult. Revenind la domeniul Energiei, principala prioritate de tranzitie verde este adaptarea sistemului energetic romanesc catre economia verde, catre tranzitia verde si aici avem multi pasi de facut. Plecam de unde suntem, de la mixul energetic care a rezistat, care e robust, dar care din pacate sau din fericire trebuie restructurat, avand in componenta lui: carbune, energie nucleara, gaze naturale si evident energie verde, un potential foarte mare in zona hidro. Da, acest mix trebuie restructurat, trebuie sa ajunga sa indeplineasca dezideratele pe care ni le-am asumat ca tara, acela de reducere a emisiilor de CO2 pana la aproximativ 55% pana in 2030. Ori cand vorbim de neutralitate trebuie sa ne gandim foarte serios cum putem ajunge la acest lucru”, a precizat Virgil Popescu.