0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Rafinăria Vega Ploiești, singurul producător de bitum din România, împlinește  120 de ani
Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează
Dispecerul Energetic Național aniversează 70 de ani
Hidroelectrica anunță că nu limitează accesul sonsumatorilor la serviciile de furniizare
Romgaz schimbă foaia și renunță la cererea de dizolvare a Fundației Greenpeace România
FEL Energy Summit 2025: Tinerii lideri din energie, între tranziție și siguranță energetică
ENGIE la 20 de ani pe piața energetică din România
Aplicație mobilă pentru încărcarea vehiculelor electrice în magazinele Selgros
LED-urile, soluția care poate reduce cererea globală de energie
Un pas înainte, unul înapoi: Hidrocentrala de la Răstolnița blocată din nou de instanță

Stie Virgil Popescu la ce se inhama prin preluarea ministerelor Economiei si Energiei?

Posted On 6 noiembrie 2019
By : Redactia
Comment: 0
Tag: consumatori vulnerabili, investitii in energie, sistemul energetic, stocarea de gaze, subventionarea energiei, Virgil Popescu

Nu stim inca cat de bine se pricepe noul ministru al Economiei si Energiei la domeniile pe care urmeaza sa le pastoreasca. Din activitatea lui de pana acum nu prea a avut tangenta cu aceste domenii economice. Totusi, timp de vreo trei ani, domnul Virgil Popescu a fost membru al Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor. Pentru cine a participat la sedintele acestei Comisii, conduse de Iulian Iancu, este clar ca “numai batut in cap” sa nu fi fost ca altfel tot pricepeai ceva. Domnul actual ministru a invatat cu siguranta multe lucruri de la sedintele acestei Comisii, pe care chiar le-a frecventat.

Prin comparatie, o scurta retrospectiva a ultimilor zece ani ne arata ca absolut nici unul dintre ministri de la Energie sau Economie nu au avut nici in clin nici in maneca cu domeniul pe care urmau sa-l gestioneze. Unul, ca nu-I mult, nu a fost energetician de profesie. De la chelnerul Nita la avocatii Gerea si Grigorescu si pana la fluidul Anton Anton toti au fost niste amatori. Rezultatele sunt cat se poate de vizibile. In aceste conditii, Virgil Popescu nu are deloc o misiune usoara, motiv pentru care nu ar trebui sa se pripeasca nici cu declaratiile, cum a fost ceea de ieri privind falimentul Radet. Tacerea e de aur in anumite momente si de abia dupa ce intelegi cum functioneaza sistemul e cazul sa iti dai cu parerea. Una peste alta un ministru nu poate acoperi domeniul ce-I revine decat daca se ajuta de specialist. Cu alte cuvinte, trebuie sa vedem cu ajutorul cui va gestiona domnul Virgil Popescu aceasta comasare de mare anvergura dintre Ministerele Economiei si al Energiei. Speram sa fie sufficient de lucid sa apeleze la putinii specialisti pe care ii mai avem.

Pana atunci reproducem cateva din declaratiile noului ministru la preluarea portofoliului:

Subventionarea pretului platit de toata populatia Romaniei la energie si gaze trebuie sa inceteze si sa continue sa primeasca ajutoare doar cei care au cu adevarat nevoie, a declarat, miercuri, ministrul Economiei Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, la preluarea mandatului.

“Dorim abrogarea OUG 114 care a produs mari disensiuni in piata. O sa vedem raspunsul Comisiei Europene la calendarul propus si in functie de acest lucru vom lua in calcul perioada de tranzitie”, a spus Popescu.

Calendarul propus de autoritatile romane prevede liberalizarea in etape a pietelor de energie electrica si de gaze, pana la 1 aprilie 2021 in cazul gazelor si 1 iulie 2021, pentru piata de electricitate.

“Abrogarea 114 cu tranzitie, odata cu definirea consumatorului vulnerabil. Trebuie ca subventia sa se duca catre acei oameni care au nevoie. Practic, in acest moment, intreaga populatie a Romaniei este subventionata, insa acest lucru trebuie sa se opreasca. Doar oamenii care au nevoie trebuie ajutati si de aceea acest concept al consumatorului vulnerabil”, a adaugat Popescu.

El a precizat ca acest lucru se va face in colaborare cu Ministerul Muncii si cu Ministerul Lucrarilor Publice si Administratiei.

Intrebat de jurnalisti care este situatia stocurilor de gaze pentru iarna, Popescu a aratat ca acestea sunt la capacitate maxima, insa problema este ca nu putem extrage atatea gaze din depozite cat sa acopere varful de consum din iarna.

“Nu trebuie sa ne imbatam cu apa rece ca avem stocate gaze la nivelul maxim. Din pacate, ne lipseste capacitatea de extractie astfel incat sa asiguram varful de frig. Aceasta deoarece Romgaz nu a facut investitiile necesare care sa duca la cresterea capacitatii de extractie de gaze din depozite. O sa ma asigur ca Romgaz va face acest lucru”, a subliniat ministrul.

Totodata, el a sustinut ca si stocurile de carbune sunt in grafic, insa vrea sa se convinga de acest lucru pe teren

La randul lui, premierul Ludovic Orban a dat un semnal, miercuri, investitorilor din sectorul energetic, precizand ca noul Guvern va cauta solutii cat mai rapide pentru deblocarea proiectelor majore de extractie a gazelor din Marea Neagra.

El a fost prezent la preluarea mandatului de ministru al Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri de catre Virgil Popescu.

“In domeniul economiei, avem ca obiectiv sa recastigam increderea mediului de afaceri in Guvern. Vrem un dialog permanent cu mediul de afaceri, implicare a mediului de afaceri in elaborarea tuturor proiectelor de reglementari, o comunicare permanenta cu mediul de afaceri, care sa asigure stabilitate si predictibilitate si care sa dea un semnal clar catre investitori ca Romania este o tara in care poti sa investesti cu toata increderea, unde statul si Guvernul sunt parteneri pentru orice investitor serios”, a spus premierul.

Orban a aratat ca, din pacate, in ultimii trei ani guvernele care s-au succedat au afectat grav increderea mediului de afaceri in Guvern.

“Sunt convins ca am pierdut sute de milioane, probabil miliarde de euro de investitii care ar fi putut veni in Romania in toate domeniile, iar obiectivul nostru fundamental este sa sustinem orice investitor, indiferent de domeniu. Vremea cand se dadeau ordonante peste noapte, care dadeau peste cap planurile mediului de afaceri, a trecut. Atat eu, cat si ministrii vom genera un mecanism de consultare a reprezentantilor diferitelor organizatii ale mediului de afaceri, iar obiectivul foarte clar este de a stabili un parteneriat bazat pe credibilitate, pe termen lung”, a continuat seful Executivului.

Potrivit acestuia, Guvernul isi propune sa valorifice toate proiectele care asigura dezvoltarea economica a Romaniei.

“A fost o bulversare legislativa. De exemplu, in domeniul offshore au fost provocate intarzieri in realizarea investitiilor pentru exploatarea de gaze in Marea Neagra, ceea ce afecteaza negativ economia romaneasca. In ceea ce ne priveste, ne vom misca cat mai repede sa gasim solutii pentru a debloca aceste proiecte importante pentru Romania”, a mai afirmat Orban.

Premierul a mai declarat ca trebuie abrogate toate reglementarile absurde, care au adus Romania in situatia de a fi importator de energie, in loc de exportator.

“Ne dorim listarea Hidroelectrica cat mai repede posibil. Este un proces in desfasurare, care se va termina cat mai repede, in cursul acestui an. Nu stim ce pachet va fi, 10-15-20%, dar statul va pastra controlul companiei. Se tergiverseaza de ani buni listarea Hidroelectrica si a altor companii, dar bursa trebuie dezvoltata ca instrument de sustinere a dezvoltarii companiilor si de a permite fiecarui cetatean sa investeasca in aceste companii. Vrem, de asemenea, sa existe proceduri de selectie pentru managerii acestor companii, conform OUG 109 (privind managementul corporativ in intreprinderile de stat – n.r.), insa cu firme de selectie serioase, nu scoase din joben, astfel incat sa avem un management performant, depolitizat, in companiile din subordinea Ministerului Economiei”, a precizat primul-ministru.

El s-a referit si la faptul ca nu este normal sa avem zacaminte de cupru si sa exportam minereu de cupru, in loc sa dezvoltam capacitati de prelucrare.

In ceea ce priveste turismul, Orban a aratat ca Guvernul urmareste ca banii care intra in tara sa fie mai multi decat cei pe care ii cheltuiesc romanii pe deplasarile in strainatate, in conditiile in care Romania are un potential turistic extraordinar, pe care trebuie sa il valorifice.

De asemenea, premierul a reiterat ideea ca voucherele de vacanta vor fi mentinute.

Articole pe aceeasi tema

  • Trofeul Electricianului 2023 la Distribuție Energie Electrică România anunță o competiție extrem de puternică pentru cei ce vor concura la faza pe țarăTrofeul Electricianului 2023 la Distribuție Energie Electrică România anunță o competiție extrem de puternică pentru cei ce vor concura la faza pe țară
  • O salvare pentru CET Paroseni? Ministrul Energiei a descoperit miracolul: in prima parte a anului 2022 vor incepe testele pentru a inlocui carbunele cu peletii produsi de ArbaflameO salvare pentru CET Paroseni? Ministrul Energiei a descoperit miracolul: in prima parte a anului 2022 vor incepe testele pentru a inlocui carbunele cu peletii produsi de Arbaflame
  • Cum arata varianta finala a legii adoptata de Parlament, pentru reducerea impactului cresterii pretului la energie electrica si gaze naturaleCum arata varianta finala a legii adoptata de Parlament, pentru reducerea impactului cresterii pretului la energie electrica si gaze naturale
  • Ce legatura exista intre contractele bilaterale de energie si investitiile in sistemul energetic national?Ce legatura exista intre contractele bilaterale de energie si investitiile in sistemul energetic national?
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Romgaz vrea sa devina furnizor de energie si gaze

Next Story

Cu sau fara faliment, RADET crapa in carca bucurestenilor

Articole pe aceeasi tema

0

Ministrul Sebastian Burduja a găsit explicația pentru prețul mare al curentului din România: sârmele europenilor !

Posted On 12 iunie 2025
, By Moldovan Alexandru
0

FEL Energy Summit 2025: Tinerii lideri din energie, între tranziție și siguranță energetică

Posted On 10 iunie 2025
, By Moldovan Alexandru
0

La un număr de peste 200 de mii de prosumatori, autoritățile au uitat cum să valorifice rolul Comunităților de energie

Posted On 3 iunie 2025
, By Moldovan Alexandru

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cautare

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Hidroelectrica, la un pas să bulverseze piața de energie

Posted On 17 iunie 2025

Rafinăria Vega Ploiești, singurul producător de bitum din România, împlinește  120 de ani

Posted On 16 iunie 2025

Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează

Posted On 12 iunie 2025

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Exista un film bazat pe date reale,...

Posted On 1 mai 2025

Dear Sir/Madam, I recently came...

Posted On 24 februarie 2025

Cea mai proasta si nerentabila solutie....

Posted On 7 ianuarie 2025

Publicitate

banner

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum învățăm rapid să consumăm energie mai eficient?

Peste 100.000 de baterii, de 200 milioane euro, pot fi instalate în 2025 în sectorul rezidențial

Termenul de depunere a dosarelor pentru voucherele destinate reabilitării locuințelor și instalării panourilor solare a fost prelungit

Panourile fotovoltaice pot fi reciclate prin reutilizarea a 85% din materiale

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 prelungit cu șase luni

Video

Speech Viorel Tudose - Getica 95

Gala Energy-Center.ro, 2025: Pariem pe valoarea tinerilor energeticieni!

Gala aniversara "13 ani de Energy Center" - Decernarea premiilor

Viitorii energeticieni premiati la Gala Energy-Center

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.