Stoparea cresterii masive a pretului gazelor naturale la populatie se poate face doar intr-o piata functionala si concurentiala
Conform Legii gazelor naturale, consumatorii vor putea avea parte de un tratament corect, intr-o piata concurentiala, care se poate realiza doar asigurand conditii de concurenta si de acces transparent si nediscriminatoriu al cumparatorilor la cantitatile de gaze naturale ofertate pe piata concurentiala.
Conform unui comunicat al ANRE, piata de gaze din Romania trebuie sa asigure referinte de pret bazate pe cerere si oferta, care sa conduca la o concurenta loiala a operatorilor din sectorul gazelor naturale in favoarea consumatorilor.
Conform Asociatiei Energia Inteligenta, care a aratat in repetate randuri, stoparea cresterii masive a pretului gazelor naturale la populatie, se poate face doar intr-o piata functionala.
Desi, afirmativ nu exista puncte divergente, se actioneaza diferit si mai ales diferit de prevedrile din lege. Asociatia Energia Inteligenta sustine necesitatea respectarii obligatiilor stabilite prin Legea gazelor si realizarea in Regim de Urgenta a Regulilor generale privind piata de gaze naturale, care sa asigure:
- Realizarea unei piete concurentiale reale a gazelor naturale (pe piata centralizata si pe piata contractelor bilaterale)
- Furnizorii de gaze sa fie obligati sa puna pe piata oferte de gaze in concordanta cu elementele stabilite prin propriile Ghidurile de Bune Practici pentru Vanzarea Gazelor in mod Concurential, Transparent si Nediscriminatoriu.
- Furnizorii de gaze sa fie obligati sa efectueze periodic rapoarte de autoevaluare a modului de ofertare si sa faca dovada ca aceasta se desfasoara in concordanta cu elementele stabilite prin propriile Ghidurile de Bune Practici.
- Furnizorii sa fie obligati sa puna pe piata oferte de gaze in concordanta cereriile de oferta din piata, cel putin sub aspectul pachetelor de cantitate, conditilor de garantare, termenelor de plata etc.
- Furnizorii sa fie obligati sa realizeze rapoarte publice prin care analizeaza periodic lunar, trimestrial, semestrial, anual cererile de oferta care i sunt adresate, respectiv cererile de oferta din piata si isi adapteaza oferta la toata gama de cereri de oferta dupa un altgoritm propriu, motivat public.
- Furnizorii sa fie obligati sa efectueze periodic rapoarte de autoevaluare si sa faca dovada ca ofertele lor in piata raspund cererilor de oferte de pe piata.
- Conditii reale de acces transparent si nediscriminatoriu al cumparatorilor la cantitatile de gaze naturale ofertate pe piata concurentiala
- obligatia fiecarui furnizor de a publica pe site- ul propriu un Ghid de Bune Practici pentru Achizitionarea Gazelor in mod Concurential, Transparent si Nediscriminatoriu care sa contina modul in care furnizorul isi va achizitiona gazele. Aceste Ghiduri au ca scop asigurarea transparentei intentiilor sale de cumparare a gazelor pentru perioade multianuale, anuale, semestriale, trimestriale, lunare si zilnice. Ghidurile de Buna Practica trebuie sa aiba fundamentate fiecare intentie stabilita.
- In situatia in care gazele sunt achizitionate pentru populatie, Furnizorul trebuie sa fie obligat sa- si stabileasca suplimentar in cadrul Ghidurilor de Buna Practica modul in care gazele achizitionate pentru populatie sunt cele achizitionate in conditiile de minimizare a costului resurselor alocate si in acelasi timp, furnizorul permite tratamentul egal si nediscriminatoriu al persoanelor care participa la procedura de achizitie a gazelor naturale, in calitate de ofertanti
- obligatia fiecarui furnizor de a publica pe site ul propriu un Ghid de Bune Practici de Vanzare Gaze in mod Concurential, Transparent si Nediscriminatoriu care sa contina modul in care furnizorul isi va vinde gazele. Aceste Ghiduri au ca si scop asigurarea transparentei intentilor sale de vanzare a gazelor pentru perioade multianuale, anuale, semestriale, trimestriale, lunare si zilnice. Ghidurile de Buna Practica trebuie sa aiba fundamentate fiecare intentie stabilita.
- obligatia fiecarui furnizor de a publica pe site ul propiriu, rapoarte periodice prin care sa dovedeasca modul in care si a realizat elementele autoimpuse prin propriile Ghiduri de Buna Practica pentru Achizitionare/Vanzare Gaze in mod Concurential, Transparent si Nediscriminatoriu in achizitionarea si vanzarea gazelor naturale, cu expunerea motivelor pentru care nu au indeplinit ceea ce si au propus.
- obligatia furnizorului sa si stabileasca Proceduri care sa asigure conditiile de acces transparent la gazele pe care le are in portofoliu a oricarui potential client.
- obligatia furnizorului sa si implementeze un sistem electronic public, in care sa se inregistreze orice solicitare de vanzare gaze adresata furnizorului (data primirii solocitarii, punct de livrare, cantitate, pret solicitat, data solutionarii, modul in care a fost solutionata).
- obligatia furnizorului sa realizeze periodic rapoarte publice de autoevaluare prin care sa dovedeasca modului in care Procedurile care asigura conditile de acces transparent raspund nevoilor publice si a modului in care comportamentul sau in calitate de furnizor raspund cerintelor de transparenta si nediscriminare.
Asociatia considera ca aceasta abordare este singura care respecta legea in vigoare si este menita sa asigure referinte de pret bazate pe cerere si oferta, care sa conduca la o concurenta reala a operatorilor din sectorul gazelor naturale in favoarea consumatorilor.
Nota: Concurenta loiala, este definita de unii autori ca fiind concurenta perfecta. Piata de gaze din Romania tinde dupa normalitate, care trebuie sa treaca prin realitatile curente inainte sa devina “perfecta”.