0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Rafinăria Vega Ploiești, singurul producător de bitum din România, împlinește  120 de ani
Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează
Dispecerul Energetic Național aniversează 70 de ani
Hidroelectrica anunță că nu limitează accesul sonsumatorilor la serviciile de furniizare
Romgaz schimbă foaia și renunță la cererea de dizolvare a Fundației Greenpeace România
FEL Energy Summit 2025: Tinerii lideri din energie, între tranziție și siguranță energetică
ENGIE la 20 de ani pe piața energetică din România
Aplicație mobilă pentru încărcarea vehiculelor electrice în magazinele Selgros
LED-urile, soluția care poate reduce cererea globală de energie
Un pas înainte, unul înapoi: Hidrocentrala de la Răstolnița blocată din nou de instanță

Studiu EY: Orientarea guvernelor către sursele interne de energie cu emisii reduse de carbon ar putea pune în pericol obiectivele globale de net-zero

Posted On 14 iunie 2023
By : Redactia
Comment: 0
Tag: emisii de carbon, energie regenerabila, piata de energie, securitate energetica
  • SUA își păstrează prima poziție în topul Indexului de atractivitate a țărilor în domeniul energiei regenerabile, dar schimbările de reglementare riscă să dezechilibreze alocarea capitalului internațional
  • Germania depășește China continentală în index, vizând o pondere de 80% de energie regenerabilă în mixul său energetic până în 2030
  • India urcă pe locul 6 în index, în încercarea de a deveni un producător și exportator important de hidrogen verde 

Nevoia de securitate energetică și mediul recesionist asigură cel mai bun context pentru accelerarea  industriei energiilor regenerabile, arată cel mai recent studiu EY Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI). Dinamica pieței interdependente nu mai este considerată sustenabilă, iar energia produsă la nivel național, cu costuri mai scăzute, cu emisii reduse de dioxid de carbon  și, în unele cazuri, cu timp mai mic de așteptare, pare mai atractivă ca niciodată. Cea de-a 61-a ediție a studiului EY relevă faptul că elaborarea de politici de încurajare a dezvoltării energiilor regenerabile a ajuns în topul agendei multor guverne din lume.

Mihai Dăghici, Consultanţă, EY România: „Poziția constantă a României în topul PPA (Corporate Power Purchase Agreement) evidențiază potențialul său puternic în materie de PPA. Prin remedierea promptă a întârzierilor actuale în ceea ce privește calendarul schemelor de sprijinire a energiilor regenerabile, România își poate îmbunătăți poziția și se poate număra printre primele 40 de țări în ceea ce privește investițiile în energie regenerabilă în următoarele ediții ale indicelui RECAI. Această abordare proactivă nu numai că va consolida poziția României, dar va atrage și alte oportunități de dezvoltare a energiei regenerabile în țară.”

Cercetarea evidențiază și faptul că intervențiile guvernamentale au potențialul de a provoca un dezechilibru în alocarea internațională a capitalului, iar obiectivele de net zero ar putea fi ratate, dacă nu se instituie suficient de repede lanțuri de aprovizionare localizate.

Legea americană de reducere a inflației schimbă regulile jocului 

SUA își menține poziția de top în index, susținută de adoptarea Legii privind reducerea inflației, în august 2022, care alocă o sumă totală de 369 de miliarde de dolari SUA pentru investiții în securitatea energetică și schimbările climatice.

La zece luni de la adoptarea acestei legi, actuala ediție a RECAI urmărește să exploreze modul în care realocarea capitalului influențează oportunitățile de investiții pe piețele din afara SUA. În rândul politicienilor și al factorilor de decizie europeni, există preocupări legate de faptul că legea stimulează dezvoltatorii și producătorii să își localizeze investițiile în SUA și să le îndepărteze de Europa. Preocupări similare au apărut și în alte părți ale lumii, iar guvernele examinează impactul și își adaptează răspunsurile la nivel de politici.

Puncte de interes pentru piață: Germania crește, Japonia își ajustează poziția și apar noi concurenți 

Germania urcă un loc, până pe poziția a doua în index pentru prima dată în ultimul deceniu, depășind China continentală. Această evoluție este determinată de eforturile Germaniei de a accelera reforma pieței de energie electrică, renunțând la combustibilii fosili, în timp ce face eforturi pentru a atinge un procent de 80% în energie regenerabilă în mixul său energetic, până în 2030. În prezent, aceasta reprezintă 46%, în creștere de la 41% la începutul anului 2022.

Japonia a coborât un loc, ajungând pe poziția a 10-a, fiind depășită de Olanda, care se așteaptă să implementeze peste 800 MW de energie eoliană offshore, până la sfârșitul anului 2023. Printre alte piețe notabile se numără Egiptul, care și-a pus în mișcare planurile de a deveni liderul pieței mondiale de energie eoliană, pe baza promisiunilor făcute în timpul găzduirii COP27. Și Argentina coboară patru poziții, ajungând pe locul 13, fiind necesare investiții suplimentare în infrastructura de rețea pentru a-și atinge obiectivele de creștere a energiei regenerabile. 

India dorește să devină un producător și exportator important de hidrogen verde 

India a devansat Australia, urcând un loc și ajungând pe poziția a 6-a în index, având cea mai rapidă rată de creștere a energiei electrice din surse regenerabile dintre toate marile economii.

Industria indiană de energie regenerabilă este în creștere rapidă, mai ales în ceea ce priveşte energia solară. În 2022, energia solară a reprezentat 63GW din capacitatea totală de 163GW de energie regenerabilă a pieței, urmată de energia hidroelectrică regenerabilă, cu 47GW, și de energia eoliană, cu 42GW.[2]  Cu toate acestea, energia solară – despre care se preconizează că va continua să joace un rol dominant în mixul energetic al Indiei – și energia eoliană sunt strâns asociate cu probleme de intermitență, care pot pune presiune asupra rețelelor electrice, dacă nu sunt gestionate corespunzător. Prin urmare, asigurarea aprovizionării non-stop devine o prioritate tot mai mare, în special în condițiile în care India urmărește să devină un centru de producție de energie regenerabilă cu costuri reduse, vizând atât piețele de export, cât și consumul intern.

RECAI 61 explorează, de asemenea, modul în care hidrogenul își face loc în mixul de energie regenerabilă internă din India. Deși industria hidrogenului verde este încă în fază incipientă, cu o incertitudine considerabilă în viitor, se prezintă oportunități substanțiale, pe măsură ce un număr tot mai mare de piețe caută să importe hidrogen verde pe termen lung.

Pentru a vizualiza întregul top 40 RECAI, clasamentul RECAI normalizat și indicele contractelor de achiziție de energie electrică, precum și o analiză a celor mai recente evoluții în domeniul energiei regenerabile din întreaga lume, vizitați ey.com/recai.

 

 

Articole pe aceeasi tema

  • Cu hidrogenul inainte, dar fara o strategie energetica si cu o piata de energie in derivaCu hidrogenul inainte, dar fara o strategie energetica si cu o piata de energie in deriva
  • Producătorii din domeniul energiei regenerabile reclamă discriminările la care sunt supuși investitorii privați față de societățile cu capital de statProducătorii din domeniul energiei regenerabile reclamă discriminările la care sunt supuși investitorii privați față de societățile cu capital de stat
  • Studiu EY: Condițiile volatile accelerează piața mondială a energiei regenerabileStudiu EY: Condițiile volatile accelerează piața mondială a energiei regenerabile
  • Zis si facut: piata de energie va fi reglementata, OPCOM ramane in pole positionZis si facut: piata de energie va fi reglementata, OPCOM ramane in pole position
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Ceasul bun si ceasul rău pentru Petrom ?

Next Story

Omul potrivit la locul potrivit cu Burdujeala se tine

Articole pe aceeasi tema

0

Hidroelectrica, portița de salvare pentru clienții casnici după liberalizarea pieței de energie?

Posted On 6 iunie 2025
, By Moldovan Alexandru

Peste 310 milioane euro finanțare pentru companiile care investesc în energie regenerabilă

Posted On 22 mai 2025
, By Moldovan Alexandru
0

O nouă licitatie la Contractele pentru diferență, o nouă povară în spatele consumatorilor?

Posted On 13 mai 2025
, By Moldovan Alexandru

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cautare

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Rafinăria Vega Ploiești, singurul producător de bitum din România, împlinește  120 de ani

Posted On 16 iunie 2025

Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează

Posted On 12 iunie 2025

Ministrul Sebastian Burduja a găsit explicația pentru prețul mare al curentului din România: sârmele europenilor !

Posted On 12 iunie 2025

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Exista un film bazat pe date reale,...

Posted On 1 mai 2025

Dear Sir/Madam, I recently came...

Posted On 24 februarie 2025

Cea mai proasta si nerentabila solutie....

Posted On 7 ianuarie 2025

Publicitate

banner

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum învățăm rapid să consumăm energie mai eficient?

Peste 100.000 de baterii, de 200 milioane euro, pot fi instalate în 2025 în sectorul rezidențial

Termenul de depunere a dosarelor pentru voucherele destinate reabilitării locuințelor și instalării panourilor solare a fost prelungit

Panourile fotovoltaice pot fi reciclate prin reutilizarea a 85% din materiale

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 prelungit cu șase luni

Video

Speech Viorel Tudose - Getica 95

Gala Energy-Center.ro, 2025: Pariem pe valoarea tinerilor energeticieni!

Gala aniversara "13 ani de Energy Center" - Decernarea premiilor

Viitorii energeticieni premiati la Gala Energy-Center

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.