Suntem din ce in ce mai comici si mai consolati: gazele din Marea Neagra sa ramana generatiilor viitoare, care nu prea vor avea ce face cu ele
In urma cu vreo 20 de ani se discuta la nivel politic ca ar fi bine sa chibzuim cum anume exploatam resursele energetice ale Romaniei, inclusive cele minerale, astfel incat generatiilor viitoare sa le ramana ceva. Sa nu tocam noi totul. Dupa aceea am inceput sa vindem rezervele de petrol si gaze, aurul, cuprul, terenurile agricole si padurile. Grija fata de generatiile viitoare a disparut subit. Ulterior ne-am ales cu alte descoperiri privind rezervele solului si subsolului si le-am scos rapid sip e acestea la mezat. Undeva insa a aparut un declic. Vindem, vindem da sa castigam sin oi, daca se poate chiar mai mult decat cei care se aventureaza in exploatare. Asa se face ca din paradis investitional ne-am dus in blocaj investitional si mult ravnitele reserve date de la Dumnezeu continua sa ramana sub paman, sau sub mare cum e cazul gazelor din perimetrele offshore. Daca aurul, argintul si cuprul vor avea valoare si peste ani, gazelle se pare ca vor avea o viata scurt, data fiind politica Uniunii Europene in cee ace priveste schimbarile climatice. Cu alte cuvinte, ce nu valorifici acum se poate pierde mai tarziu ca valoare.
Au trecut peste zece ani de cand am castigat in procesele internationale revizuirea platformelor continentale ale Marii Negre, de unde ne-am ales cu niste perimetre bogate in zacaminte de gaze. Nu are rost sa repetam povestea. Cert este ca dintre multele companii interesate de exploatarea gazelor din Marea Neagra, singura companie care mai conteaza in ecuatie a ramas OMV, adica austriecii care au pus mana si pe zacamintele onshore ale Romaniei inca de pe vremea guvernului Nastase. Zilele trecute, seful cel mare al OMV, Reiner Seele, a fost primit la Palatul Victoria de catre primul ministru Ludovic Orban. Nu stie nimeni ce s-a discutat, ce vrea OMV de la statul roman si ce-I poate oferi acest govern interimar. Cel mai probabil intalnirea a devenit una de politete, caci cheia afacerilor de la Marea Neagra a fost pasata Parlamentului. Or, tocmai Parlamentul este cel care a blocat investitiile Exxon si Petrom din perimetrul Neptun Deep. Cum ar putea acelasi Parlament sa le deblocheze? Va spunem noi, nicicum.
Nu intamplator ministrul interimar al Economiei o da intoarsa atunci cand este intrebat despre viitorul exploatarilor de la Marea Neagra. Sa raspunda Parlamentul, nu-I asa?
Ministrul desemnat al Economiei, Virgil Popescu, sustine ca nu s-a pus problema, in discutia de marti cu seful OMV, Reiner Seele, de retragerea companiei din proiectul Neptun din Marea Neagra si ca reprezentantii investitorilor nu au inaintat niciun termen in care ar trebui sa fie schimbata legislatia romaneasca, astfel incat sa ia decizia de extractie a gazelor, conform Agerpres.
„A fost o discutie vizavi de prioritatile OMV in Romania, ce investitii vor sa faca. (Seful OMV, Reiner Seele – n.r.) a solicitat aceasta intrevedere. Evident ca a fost si o discutie vizavi de Legea offshore. Punctul de vedere al meu si al premierului este acelasi: Legea offshore nu se modifica decat in Parlament, prin consens politic al tuturor grupurilor parlamentare. Pana nu se obtine acest consens politic, nu putem modifica, vorbim de modificarea Legii offshore”, a spus Popescu, la iesirea de la audieri.
Intrebat de jurnalisti daca reprezentantii OMV i-au adus la cunostinta ca vor sa se retraga din proiectul Neptun Deep, el a raspuns: „Este exclus. Nu s-a vorbit asa ceva la discutii”.Jurnalistii au insistat sa afle daca este adevarat ca OMV a dat termen vara acestui an pentru o decizie de investitii in Marea Neagra.
„Nu exista ca un investitor sa dea un termen unui Guvern vizavi de asa ceva. Nu s-a discutat”, a spus Popescu.
Cand jurnalistii au intrebat daca acesta este termenul OMV pentru a lua decizia daca merge mai departe cu proiectul, oficialul desemnat a aratat: „Termenul OMV este termenul OMV. Guvernul Romaniei nu modifica Legea offshore. Am spus acest lucru. Exista un Parlament care poate sa modifice o lege”.
El a explicat de ce nu doreste modificarea Legii offshore in Guvern.
„Presupunand ca ar fi un Guvern, acum, ca ar exista acest Guvern, ne-am asumat ca nu vom lucra in Guvern la o modificare a Legii offshore. Pentru ca am vazut ce s-a intamplat. PSD avea si Guvernul, si Parlamentul, iar o lege facuta in Guvern a fost modificata de grupurile parlamentare PSD, in ping-pong, si nu vrea ca aceasta lege foarte importanta pentru Romania si pentru romani sa ajunga iar un subiect de discutie intre partide. Ori ajungem la un consens in Parlament, ori legea ramane asa cum e”, a precizat ministrul desemnat.
OMV Petrom este partener in proiectul Neptun Deep cu americanii de la ExxonMobil, care si-au anuntat anul trecut intentia de a se retrage din Romania.
In februarie, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, declara ca, in cazul in care nu se schimba Legea offshore, „cand” scoatem gazele din Marea Neagra se va transforma in „daca”.
„Activitatea noastra este influentata de piata si de reglementari si avem nevoie de un cadru legal prietenos investitiilor, care este cerinta-cheie pentru investitiile noastre viitoare. Apreciem eforturile pentru liberalizarea pietei gazelor, prin OUG 1/2020 si declaratiile cu privire la modificarea Legii offshore. Insa, pentru a ridica barierele care stau in calea dezvoltarii proiectului Neptun Deep, in urmatoarea perioada trebuie facuti pasi concreti in acest sens. Neptun Deep este o descoperire care asigura securitatea energetica a Romaniei. Marea Neagra este o sansa pentru Romania, pe care doar putine tari o au. In contextul Green Deal, credem ca gazul este parte a solutiilor pentru Europa in tranzitia spre energia curata”, a spus Verchere, intr-o conferinta de presa.
Ea a amintit conditiile care trebuie indeplinite pentru a fi luata decizia de dezvoltare a proiectului Neptun Deep.
„Stabilitate, o piata a gazelor liberalizata si existenta unei infrastructuri-cheie. OUG 1/2020 a fost un lucru foarte important pentru ca investitorii sa vada un progres spre reintoarcerea la o piata liberalizata, asa ca acest lucru este binevenit. Si avem nevoie de modificari ale Legii offshore. Intelegem ca va trece printr-un proces parlamentar, iar aceasta este urmatoarea etapa pe care o urmarim sa o vedem. Resursele de gaze din Marea Neagra sunt foarte importante si multe tari ar invidia Romania pentru aceste resurse. Este vorba despre timp aici. Mereu am spus ca, in ceea ce priveste (dezvoltarea proiectului din – n. r.) Marea Neagra, se pune intrebarea ‘cand?’, deoarece este o resursa descoperita si evaluata si sta la baza securitatii energetice a Romaniei”, a precizat Verchere.
Sefa OMV Petrom a subliniat ca, fara modificarea Legii offshore, extractia gazelor din Marea Neagra nu mai este o certitudine.
„Dar vedem ca se schimba contextul, presiunea care vine pe partea de mediu este in crestere, vedem discutiile cu privire la finantarea unor proiecte de acest gen. In absenta unei modificari a Legii offshore, pentru prima data ma tem ca vom trece de la ‘cand’ la ‘daca’, ceea ce ar fi o pierdere uriasa pentru Romania. Recomandam autoritatilor sa faca schimbarile de care avem nevoie, astfel incat sa putem merge mai departe, sa incepem acest proiect si sa aducem, in cele din urma, gazul in Romania si veniturile statului care vin odata cu acesta”, a aratat ea.
Zacamantul de mare adancime Neptun din Marea Neagra este estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze.