Tactica ANRE in relatia cu distribuitorii de energie electrica: o mana spala pe alta si amandoua mai trag ceva de pe spinarea consumatorului captiv
S-au ofuscat tare deputatii din Comisia pentru Industrii si Servicii de la Camera Deputatilor, in urma cu vreo trei luni, cand au luat in dezbatere raportul de activitate al Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), pentru anul trecut. Marea suparare a deputatilor era indreptata cu predilectie asupra distribuitorilor de energie electrica (indeosebi cei cu capital majoritar strain), care au beneficiat sistematic de cresteri ale tarifelor de transport, dar, pe de alta parte nu si-au indeplinit obligatiile din contractele de privatizare. Unul dintre cei mai vehementi deputati era domnul Dumitru Chirita, vicepresedinte al Comisiei pentru Industrii (atunci), presedinte al ANRE (acum). Ce ti-e si cu functiile astea.
Fostul presedinte al ANRE, Niculae Havrilet a fost pus la colt fara nici un menajament, alaturi de intreaga conducere a Agentiei, tocmai pentru ca nu a avut grija de comportamentul in piata a companiilor de distributie, dupa cum urmeaza: Enel, CEZ, E.ON si Electrica. In raportul prezentat de ANRE se preciza cat se poate de clar ca tarifele de distributie au fost reduse in fiecare an din perioada de reglementare si ca partea privind investitiile a fost si ea aproape de angajamentele asumate. Cine credeti ca a citit insa raportul inainte de a-l comenta?
Problema tarifelor de distributie la energie electrica, dar si la gaze naturale, este una importanta daca luam in considerare ca aceste tarife ajung sa acopere circa un sfert din pretul final al energiei electrice. Pe de alta parte, orice investitie a operatorilor in reteaua de distributie se regaseste automat in pretul final al energiei, motiv pentru care ANRE recunoaste aceste investitii, sau nu. In acelasi timp, pozitia de monopol al companiilor respective trebuia eliminata, pe segmentul furnizorilor de ultima instanta, odata cu liberalizarea totala a pietei de energie electrica in asa fel incat si pe acest segment sa avem o piata concurentiala. Toate demersurile ANRE, de anul trecut, duceau inspre aceasta varianta de lucru. Surpriza insa, cu o luna inainte de liberalizarea pietei, deschiderea concurentei pe segmentul FUI (furnizori de ultima instanta) a fost amanata pana in luna iulie a anului viitor. Oare de ce?
Pai, iata cum s-au transat lucrurile intre noua conducere a ANRE si companiile de distributie: ” nu va aprobam cresterea de tarife asa cum ati solicitat, dimpotriva, mergem pe o diminuare a lor (in jur de 1% pe medie), dar, in schimb, va lasam sa jubilati inca 6 luni (poate chiar mai mult) in serviciul furnizorilor de ultima instanta (zona de 8 milioane de consumatori) si va dam libertatea de a achizitiona energia electrica de pe orice platforma a OPCOM (nu numai din Piata pentru serviciul universal), urmand ca, la un moment dat sa va recunoastem costurile cu achizitia de energie, inclusiv cea care tine de componenta de piata concurentiala. Desigur, dupa cum ati banuit, ne referim la pozitia Autoritatii. La schimb, companiile de distributie au tacut malc si au inteles ca tot ele sunt cele care au de castigat.
Sigur, nimic nu cade din Cer, in aceasta piata. Dar, cand ai asigurati opt milioane de consumatori, pe varf de consum, ce pretentii poti sa mai emiti? In acelasi timp, marja mai mare de libertate in stabilirea pretului final la energie (sa nu uitam ca aceste companii de distributie au si companiile eferente de furnizare) face ca scaderea tarifelor de distributie sa fie efectiv un mizilic. S-a terminat brusc cu acuzatiile la adresa celor ce ne spoliaza la factura, asa cum se lasa sa se inteleaga din concluziile Comisiei pentru Industrii din Camera Deputatilor, si s-a ajuns la o pace relativa. Pana cand, nu stim. Depinde ce se va intampla la iarna si cat va fi de frig. ANRE este intr-un consens deplin cu deputatii care pana mai ieri aratau cu deggetul tocmai inspre reglementator. Primul succes al domnului Chirita.
Intre timp, ANRE a publicat tarifele pentru serviciul de distributie al energiei electrice, astfel incat consumatorul casnic (sau casnit) sa aiba parte de transparenta totala. Si a inceput jocul de-a procentele din care nimeni nu mai intelege nimic. Desigur, distribuitorii inteleg foarte bine, tocmai de aceea iau si partea leului. Daca, in medie, s-a cerut o majorare a tarifului de distributie cu 10%, pe segmentul de joasa tensiune, s-a obtinut in final o scadere. In realitate, scaderea este un compromis.
Astfel, potrivit ANRE, toti operatorii au solicitat majorarea tarifelor de distributie cumulate la joasa tensiune pentru anul viitor, cresterile solicitate mergand de la 6,29% in cazul Distributie Transilvania Sud la 14,59% la E-Distributie Muntenia. In schimb, Autoritatea intentioneaza sa aprobe majorari de tarife doar pentru doi operatori de distributie, acestea urmand sa fie semnificativ mai mici decat cele solicitate de acestia. Pentru E-Distributie Dobrogea, majorarea avuta in vedere de ANRE este de 1,94% (fata de o solicitare de majorare cu 11,81% a operatorului), iar pentru E-Distributie Muntenia – de 0,83%.
Pentru restul operatorilor de distributie, ANRE are in vederea reducerea tarifelor de la inceputul anului viitor, cu -3,52% la Distributie Oltenia (care solicitase o majorare de 6,65%), -2,76% la Distributie Transilvania Sud (majorare solicitata de 6,29%), -2,02% la Delgaz Grid (+9,52%), -1,33% la Distributie Muntenia Nord (+7,83%), -0,92% la E-Distributie Banat (+10,68%) si -0,23% la Distributie Transilvania Nord (+10,98). Autoritatea a elaborat deja in acest sens proiecte de ordine de aprobare a tarifelor pentru serviciul de distributie a energiei electrice care vor fi practicate de la 1 ianuarie 2018 de catre operatorii de profil, scriu colegii de la Profit.ro.
“Apreciem ca variatia moderata a tarifelor specifice de distributie va avea un impact economic redus, atat in ceea ce priveste variatia veniturilor anuale ale operatorilor de distributie concesionari, cat si in privinta costurilor cu energia electrica suportate de utilizatorii serviciului, deopotriva casnici si noncasnici, de pe teritoriul intregii tari. De asemenea, variatia moderata a tarifelor de distributie a energiei electrice va avea un efect favorabil in privinta inflatiei realizate anual si, de asemenea, nu va genera costuri suplimentare agentilor economici consumatori de energie electrica, cu avantajul cresterii competitivitatii acestora si al diminuarii preturilor bunurilor si serviciilor”, precizeaza ANRE.
Sa intram in mai multe amanunte este inutil in momentul de fata.