0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Canada doreste sa se implice in retehnologizarea Unitatii 1, dar si la constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda
ANRE amenedeaza cu peste 2 milioane lei  cei mai mari  furnizori de energie, pentru nerespectarea reglementarilor in activitatea de furnizare
Danemarca acorda un ajutor de stat de 870 milioane euro pentru un proiect eolian offshore
Al treilea mare producator de energie regenerabila din lume a facut un profit net de 556 milioane euro, in 2020
Transelectrica continua modernizarea statiilor electrice de transformare in zona Moldovei
Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect
Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar
Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
Nuclearelectrica continua sa creada in investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj

Tendințe ale prețului gazelor în anul 2020

Posted On 29 noiembrie 2019
By : Redactia
Comment: 0
Tag: gaze destinate populatiei, OUG 114, piata non casnicilor, pret plafonat la gaze, pretul gazelor naturale, tendinte

OUG 114 și Normele ANRE de aplicare a acesteia, a adus prețul pe piața de gaze din România la un nivel maxim istoric, fără nici un beneficiu pentru populația României, a dus la importarea unor cantități importante de gaze, la prețuri peste prețul pieței, dar mai important va avea efecte negative și în vara și chiar iarna următoare.

Liberalizarea pieței gazelor naturale din anul 2016, după o creștere a prețurilor la gaze, prezenta o tendință de stabilizare a prețului gazelor, acesta variind ușor în funcție de forțele pieței.

Urmare a solicitării primite din partea consumatorilor privind tendințele prețului în următoarea perioadă, Asociația Energia Inteligentă a încercat realizarea unor previziuni de preț pentru următorul an, într-un scenariu optimist.

Prețul gazelor destinate populației (gaz marfă)

În graficul de mai sus am plasat cu vișiniu tendințele prețului gazelor destinate populației. Acesta a înregistrat o scădere cu 30%, după plafonarea prețului gazelor din producția internă destinate populației, începând cu mai 2019. Această scădere a prețului nu s-a reflectat în scăderea cu 30% a prețului gazelor la populație, în fapt consumatorul nebeneficiind de pe urma OUG 114. În Proiectul de eliminare a OUG 114 din luna septembrie 2019, se prevedea ca la 1 aprilie 2020, jumătate din gazele destinate populației să mai fie plafonate la un preț de 68 lei/MWh. Astfel, apreciem că prețul gazelor pentru populație la 1 aprilie 2020, nu va atinge nivelul la care era în momentul în care s-a plafonat prețul, acel preț, în opinia noastră se va atinge după eliminarea totală a prețului plafonat la 1 aprilie 2021.

Prețul liber al gazelor pe piața non casnicilor

În graficul prezentat se poate observa că începând cu luna mai 2019, data aplicării OUG 114 și a plafonării prețului la gazele din producția internă destinate populației, prețul gazelor pentru clienții non-casnici a crescut (curba verde de pe grafic), furnizorii dorind să-și compenseze pierderile determinate de plafonarea prețului pentru o parte din gazele produse.
În ipoteza unui excedent de gaze pe piață în vara anului 2020, datorat cantităților de gaze rămase în depozite anul acesta, dar și a unor cantități mai mici de gaze care vor fi dirijate de către ANRE (urmare a modificării cantității de gaze pentru populație cu preț plafonat), dar și urmare a unui posibil excedent de gaze pe piețele europene, prețurile gazelor în vara 2020 ar trebui să scadă, probabil la un nivel similar cu cel al prețului gazelor de pe piețele europene de anul acesta.

Prețul mediu ponderat al gazelor

În graficul de mai sus regăsim cu albastru prețul mediu ponderat al gazelor pe piața de gaze din România, atât înaintea OUG 114, cât și după apariția Normelor de aplicare a acesteia.

Se poate observa că OUG 114:

  • a adus pe fondul plafonării prețului din producția internă a gazelor destinate populației, dar mai ales a deficitului determinat în principal de Deciziile ANRE de direcționare a cantităților de gaze din producția internă, un preț mare al gazelor tranzacționate liber pe piață în anul 2019
  • a determinat un preț mediu în anul 2019, peste prețul mediu din anul 2018
  • va determina volatilitate mare al prețului mediu ponderat al gazelor în vara și iarna 2020

Prețul mediu ponderat al gazelor în ipoteza în care nu ar fi existat elementele perturbatoare de funcționare a pieței de gaze

Asociația Energia Inteligentă a realizat un scenariu în care a eliminat acțiunile perturbatorii a pieței de gaze din România cum au fost cele din toamna anului 2017, apariția OUG 114, Normele ANRE de aplicare a OUG 114, a nerealizării Normelor de aplicare a OUG 64 de către ANRE (deși aveau termen noiembrie 2016) și a ajuns la concluzia că:

  • toți consumatorii au avut de pierdut, direct sau indirect
  • s-au făcut pași înapoi pe piața de gaze:
    • la nivelul comportamentului consumatorului final, care nu mai are încredere în a încerca să-și negocieze contractele;
    • la nivelul furnizorilor, de a renunța la un comportament creativ în raport cu ofertele puse pe piață și reluarea sau împrumutarea practicilor care erau înainte de apariția OUG 64 / 2016 – înțelegerile neoficiale asupra prețului și ofertelor din piață.
  • prețul gazelor naturale în vara lui 2020, după eliminarea plafonării parțiale a prețului gazelor din producția internă la populație va fi apropiat de cel care piața îl dădea în absența OUG 114 (scenariu AEI de evoluție a prețului în absența OUG 114)
  • probabil în iarna 2020/2021 ne vom confrunta cu un nou deficit și respectiv ne putem aștepta din noi la creșteri de preț ale gazelor;
  • prețul gazelor naturale în iarna 2020/2021, după eliminarea plafonării prețului gazelor din producția internă la populație, va fi mai mare de cel care piața îl dădea în absența OUG 114 (scenariu AEI de evoluție a prețului în absența OUG 114)
  • cei care au avut de câștigat au fost anumiți furnizori din piata și anumiți importatori.
  • piața gazelor naturale a pierdut șansa de a evolua spre o piață mai matură și va fi necesar mult timp pentru a reface această stricăciune.

Articole pe aceeasi tema

  • Ministrul Economiei vede golanii peste tot in piata de gaze? De ce nu le-a eliminat inainte de liberalizare?Ministrul Economiei vede golanii peste tot in piata de gaze? De ce nu le-a eliminat inainte de liberalizare?
  • Niculae Havrilet: OUG 114 va produce efecte negative si in anii viitoriNiculae Havrilet: OUG 114 va produce efecte negative si in anii viitori
  • Pe cine sa crezi? In timp ce companiile de distributie gaze solicita o liberalizare treptata a pietei, companiile producatoare vor liberalizare rapidaPe cine sa crezi? In timp ce companiile de distributie gaze solicita o liberalizare treptata a pietei, companiile producatoare vor liberalizare rapida
  • Cand Guvernul e mort alte institutii ale statului incearca sa salveze aparentele unor politici economice dezastruoaseCand Guvernul e mort alte institutii ale statului incearca sa salveze aparentele unor politici economice dezastruoase
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Romgaz poate contribui la procesul de decarbonizare prin diversificarea activitatilor companiei, inclusiv prin preluarea unei parti a proiectului Neptun Deep

Next Story

La nivel mondial numarul contoarelor inteligente se va dubla in urmatorii ani

Articole pe aceeasi tema

Un adevar spus pe jumatate: ANRE nu poate oblige furnizorii sa vanda energie la cel mai mic pret

Posted On 26 ianuarie 2021
, By Redactia
0

Iar ne dam cu stangu-n dreptu: statul vrea sa impoziteze veniturile suplimentare ale furnizorilor de gaze. A mai facut-o si degeaba. Tot consumatorii vor suporta diferenta.

Posted On 24 iunie 2020
, By Redactia
0

Conferintele Energy-Center, in urma cu un an: ” De ce, unde si cum se blocheaza investitiile in sistemul energetic din Romania?”

Posted On 4 iunie 2020
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Statul pune in carca Nuclearelectrica stocul de siguranta a concentratelor de uraniu. Pe cand urmeaza si apa grea?

Posted On 4 martie 2021

Canada doreste sa se implice in retehnologizarea Unitatii 1, dar si la constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda

Posted On 3 martie 2021

In afara de promisiuni si planuri nu facem nimic: Potentialul regenerabil al Romaniei risca sa ramana neexploatat

Posted On 3 martie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Transelectrica se întărește și SMART-UL...

Posted On 27 februarie 2021

"Constructia reactoarelor 3 si 4 de la...

Posted On 25 februarie 2021

Romelectro este lider de asociatie,...

Posted On 25 februarie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

O noua eticheta energetica pentru aparatele de uz casnic

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Incep sa apara oportunitati pentru investitii in energie regerabila

Cum arata clasamentul ofertelor de furnizare energie electrica. Primele pozitii conform comparatorului ANRE

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Video

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.