Tendinte “moderne” in energetica romaneasca, sau cum ne furam singuri caciula
(punct de vedere al unui consumator oarecare de energie termica din Bucuresti)
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat la finalul săptămânii trecute că Electrocentrale București (ELCEN) din subordinea ministerului, principalul producător de energie termică pentru sistemul centralizat de încălzire din Capitală, va închiria capacități modulare de generare de agent termic pe care le va amplasa în incinta unora dintre CET-urilor sale, pentru sporirea capacității de producție a acestora, (…) trebuie să găsim soluții pentru a mări capacitatea de producție, pentru a suplini aceste pierderi, pentru că iarna asta, vrem, nu vrem, trebuie să o trecem așa. ELCEN a luat decizia să caute și a găsit capacități suplimentare modulare de închiriat, să le pună în diverse zone, în zona sudului, ca să poată produce cât mai multă energie termică (…). Încă Dumnezeu ne ajută că e cald, dar nu știm cât va dura. În acest moment ne pregătim să montăm aceste capacități modulare în diverse zone din București”, a spus ministrul. (…) Există firme specializate în oferirea de astfel de soluții temporare de alimentare cu energie.
In mod logic, sunt sigur ca mai mult de 95% din cititori dar, si consumatorii de energie termica din Bucuresti, vor spune: “…uite Dom’le, cu ajutorul lui Dumnezeu, cit de mult se zbat conducatorii nostri si ce solutii bune ne-au gasit…”….mai mai ca s-ar repezi toti sa-i si voteze miine daca ar fi alegeri
Mai bine si mai mult: aceasta tendinta “moderna”, prinde foarte bine in tara, de exemplu Arad, face cam la fel si, aud ca si alte Municipalitati incep sa gindeasca la fel de “modern”.
Incerc sa privesc acest “curent de modernism” dintr-un alt unghi si, daca vederea nu mi-e incetosata, ce vad:
- Incapacitatea autoritatilor locale (demonstrata de mult timp, nu de ieri de azi) de a intelege aceasta industrie, de a planifica din timp si a gestiona problema incalzirii, in mod efficient;
- Incapacitatea autoritatilor de a actiona: la o perioada de criza (evident, datorita inactiunii din anii precedent) reactioneaza doar, prin “gasirea unor solutii” (de criza)
- Evident, “solutiile de criza”, nu pot fi decit proaste, desi, ele sunt aparent bune momentan (adica, ce vreau sa spun: instalarea unor cazane provizorii care sa arda gazul si la propriu si la figurat, este o “crima energetica” sa-l folosesti asa, mai ales in conditiile actuale cind nu prea e gaz…si mai e si foarte scump…cind nu avem nu numai caldura dar nici electricitate) …nu mai pomenesc de problema emisiilor
- Mai citez din ce spune dl.Ministru al Energiei: “aceasta operatiune de inchiriere” este pe termen de 3 ani, pentru ca realizarea unei noi capacitati de productie este un proiect complex si cere timp” (sic)…acum a realizat dl. Ministru acest amanunt. Cred ca intrebarea care I s-ar putea pune este: OK, intelegem acest “provizorat”, dar, care este planul / strategia Ministerului ?….iar raspunsul este : NICI UNUL !…NU EXISTA !
- Ce mai poate intelege cineva din toate astea ? Ca in situatii de criza, nu mai sta nimeni sa se intrebe: de ce am ajuns aici ?…cit de bine e asa ?…cit e de legal ?…etc. etc. …totul trebuie facut “repede”, acum, dar, care este viitorul ?…pare foarte negru !
Nu vreau sa mai amintesc aici, cite solutii au fost propuse, mai demult, expertilor de la Ministerul Energiei si, care au fost ingropate.
M-as opri doar la una: centrala de cogenerare pe deseuri menajere (RDF) din Bucuresti, propusa (si cu oferta de finantare de la BERD !) , ingropata…in timp ce Sofia (Bulgaria) a pus in functiune o astfel de centrala, cu aceeasi finantare BERD.
Am uitat sa mentionez: Romania este si in “infringement” la CE pe problema deseurilor.
In acelasi context, la o interpelare oficiala ref. problema valorificarii energetice a deseurilor (fractia biodegradabila este BIOMASA !), acelasi Minister al Energiei declara senin (oficial !) ca problema mediului si a protectiei sale apartine Ministerului Mediului !?
In final, tare mi-e teama ca “inchirierea” se va permanentiza si se va extinde; nu exista nici un motiv sau indiciu realist care sa ne arate ca nu se va intimpla asa
Mai bine inchidem tot de pe acum si inchiriem capacitati, resurse, oameni…totul, iar noi toti sa stam “la caldurica” in continuare…