Tensiune maxima pe piata de energie: urmeaza sa apara ordonanta care reglementeaza noile masuri de sprijin pentru consumatori
Exact ca in situatia precedenta, cand Legea de aprobare a OUG 118 (259/2021) a fost publicata în Monitorul Oficial in data de 29 octombrie, cu doar doua zile inainte ca furnizorii sa inceapa sa aplice in facturi mecanismul compensarii, si de data asta istoria se repeta. In cel mai bun caz noua OUG va fi finalizata saptamana viitoare, iar legea de aplicare cam pe la sfarsitul acestei luni. Oricum, tensiunea este la cote maxime in randul actorilor din piata de energie, care nu stiu la ce surprise sa se astepte din partea guvernului.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anuntat ieri intentia Guvernului de a aproba, saptamana viitoare, o Ordonanta de Urgenta care sa reglementeze masuri de sprijin în contextul majorarii preturilor la electricitate si gaze naturale si care sa intre în vigoare de la 1 aprilie, potrivit news.ro.
Virgil Popescu a anuntat ca, joi, la Guvern a avut loc o întalnire cu ANRE si cu reprezentantii companiilor din domeniul energiei si gazelor naturale în care s-a discutat despre viitoarea OUG privind masurile privind domeniul energiei, care vor fi aplicate de la 1 aprilie, atunci cand actualele masuri de sprijin expira.
“Pana maine asteptam de la autoritatea de reglementare sa integram în Ordonanta de Urgenta niste lucruri care se refera la tarifele de reglementare, apoi, saptamana viitoare, finalizam consultarea tot în cursul acestui weekend cu toti actorii din piata, iar saptamana viitoare vrem sa aprobam aceasta Ordonanta de Urgenta în asa fel încat începand cu 1 aprilie sa avem în functiune noua schema de ajutor pentru romani la pretul energiei electrice si al gazelor naturale”, a anuntat, joi seara, ministrul Energiei.
Virgil Popescu a mentionat ca si Complexul Energetic Oltenia urmeaza a primi, în perioada de pana în 2025, un ajutor de stat în valoare totala de peste 2,6 miliarde de euro.
“Vorbim de punerea în practica si formalizarea deciziei de ajutor de stat aprobata de Comisia Europeana în 26 ianuarie anul acesta, un ajutor total de stat în perioada 2021-2025 de peste doua miliarde sase sute de milioane de euro. Vorbim de 896 de milioane de euro din Fondul de modernizare, vor fi alocati în cadrul acestui ajutor de stat, 896 de milioane pe proiecte de 1,4 miliarde depuse deja de Completul Energetic Oltenia la sfarsitul lunii ianuarie si în luna februarie.
Va readuc aminte, vorbim de în jur de 1.400 megaWatt de energie electric produsa din gaz natural si 700 de megaWatt de energie fotovoltaica, vorbim de înglobarea în acest ajutor de stat a ajutorului de salvare acordat în 2020, practic atunci am început salvarea Complexului Energetic Oltenia, de 251 de milioane de euro”, a explicat ministrul.
El a adaugat ca în 2021 CE Oltenia a beneficiat de un ajutor de stat în cuantum de 241 de milioane de euro pentru achizitia de certificate de CO2, iar luna aceasta complexul va primi un miliard de lei pentru achizitia de astfel de certificate.
Popescu a mentionat ca miercuri s-a convenit împreuna cu conducerea CE Oltenia cresterea productiei de energie electrica pe carbune cu 300 de megaWatt anul acesta.