Test pentru SEN: cate zile poate rezista sistemul in conditii de ger? Avem capacitati in rezerva care sa poata compensa un deficit de energie?
Ieri s-a inregistrat cel mai ridicat consum de energie electrica din aceasta iarna, pe doua intervale orare nivelul acestuia atingand 9500 MWh. Suntem practic aproape de limita de productie a capacitatilor existente, care in caz extrem ar putea depasi cu putin limita 10.000 de MW. Cu rezervele de import, care pot atinge undeva la 2200 de MW, teoretic nu ar trebui sa ne facem probleme. Intrebarea este daca toata aceasta ecuatie consum-productie-import poate ramane constanta in cazul in care frigul dureaza mai mult de cateva zile. Dupa prognozele meteorologilor, de la jumatatea acestei saptamani vremea s-ar putea incalzi si sistemul energetic ar mai fi depasit o provocare. Si daca meteorologii se insala.
Dupa declaratiile din toamna ale oficialilor si ale reprezentantilor companiilor de generare, stocurile de materie prima (carbune, gaze, apa, pacura) sunt asigurate pentru trecerea in conditii de siguranta a iernii. Sa-I credem pe cuvant. Ce se intampla insa daca o unitate mare de generare intampina probleme in functionare si este nevoita sa opreasca. Nu mai departe, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii unu de la Cernavoda, tocmai pentru ca se anticipa o crestere majora a consumului. Bine ca si-a permis s-o faca. Dar daca, Doamne freest, cade un grup mare pe carbune, sau gheata nu permite Hidroelectrica sa uzineze apa la parametrii necesari. Sau cum ar fi sa scada presiunea in conductele magistrale de transport gaze, din cauza gerului?
La toate aceste intrebari exista teoretic un raspuns, acela ca prin grija Transelectrica si a ANRE, sistemul energetic are in rezerva capacitati de productie care sa suplineasca un deficit generat de oprirea unitatilor care produc in momentul de fata. Spunem teoretic pentru ca in realitate nu stim raspunsul la intrebarile de mai sus. Daca ar fi sa ne raportam la putinele informatii pe care le avem am spune ca mai curand suntem descoperiti. Nu vrem sa inducem panica in randul consumatorilor, dar in Romania nu ne mai mira nimic. Asa cum nu avem apa calda si caldura decat la limita confortului, asa am putea sa ne lipsim si de energia electrica intr-o situatie de ger prelungit. Nu este prea mare diferenta intre lipsa de investitii din sistemul de cogenerare si lipsa de investitii in sistemul energetic.
In speranta ca natura va fi de partea noastra si ca nu vom avea necazuri in sistemul de generare, sa spunem ca, cel putin deocamdata, piata concurentiala de energie electrica si gaze naturale functioneaza in conditii normale. Pentru astazi, de pilda, cel mai mare pret inregistrat in piata pentru ziua urmatoare este de 393 de lei/MWh, iar pretul mediu este de 344 de lei/MWh. Pe piata cuplata preturile intre Romania si Ungaria, Cehia si Slovacia sunt aproape aceleasi. Noi si ungurii avem o medie de 70 de euro/MWh, in timp ce cehii si slovacii au o medie de 67,75 euro/MWh.
PS Cititi si https://energy-center.ro/piata-energiei-din-romania/cata-energie-electrica-poate-produce-romania-in-2020-la-modul-real/
In urma cu cateva zile, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei anunta ca Romania mai are inca o capacitate instalata de generare energie de 20.000 de MW. In vara anului trecut, aceeasi institutie sustinea ca vor fi scosi din sistemul energetic national vreo 3000 de MW (pe partea de productie), in conditiile in care cifra oficiala este de vreo 22.000 de MW. Si procesul este de abia la inceput, caci, impreuna cu Transelectrica, Autoritatea de reglementare intentioneaza sa elimine tot ceea ce este “umplutura” in acest sector. Cu alte cuvinte ar urma retragerea licentelor pentru anumiti asa zisi producatori de energie electrica care mai functioneaza doar pe hartiile oficiale. Evident, de la vorba la fapta este cale lunga.
In urma articolului nostru “Cum am sarit din lac in put in domeniul producerii de energie electrica?”, am primit o serie de comentarii axate in principal pe efectele spargerii sistemului energetic in functie de materia prima utilizata in procesul de producere a energiei. Cu siguranta a fost o greseala spargerea sistemului, urmata de o canibalizare a producatorilor: hidro, carbune, nuclear, hidrocarburi, regenerabil. Am tras un semnal de alarma in articolul mentionat mai sus facand o comparatie cu anul 2017, cand Romania era exportator net de energie electrica in situatia in care avea un consum de peste 10.000 de MW in perioada de iarna. Astazi suntem la un consum de circa 9.000 de MW si la o productie constant sub acest consum. Cu alte cuvinte, daca nu bate vantul ajungem sa importam pana aproape de limita pe care o permite sistemul de interconectare, adica aproape inspre 2.000 de MW….