0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori
Comisia Europeana reimpacheteaza masurile de sprijin pentru trecerea industriei catre energia verde cu ajutoare de stat
Bulgaria, țară dependentă total de importul de gaze, își consolidează poziția pe piața balcanică
Afacerile E-acumulatori cresc puternic pe fondul cererii de sisteme fotovoltaice
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte
Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !
Grecii de la PPC se grabesc sa preia Enel Romania
Peste 1.300 MWh economisiti de institutii si companii in 2022, cu ajutorul solutiilor de iluminat inteligent ale Enel
Consumul de energie electrica in cadere libera in primele 11 luni din 2022

Tot cu gandul si doar cu gandul la potentialul energetic al Marii Negre

Posted On 12 noiembrie 2020
By : Redactia
Comment: 0
Tag: energie eoliana offshore, gazele din Marea Neagra, hidrogen curat, potentialul energetic al Marii Negre

Dupa ce am rezolvat problema cu valorificarea gazelor naturale din zona Marii Negre, in sensul ca le lasam spre beneficiu generatiilor urmatoare, ne-a mai rasarit un potential energetic in Marea Neagra, care musai trebuie sa fie valorificat. Este vorba despre productia de energie din surse eoliene offshore, care ar putea acoperi cu energie cam cat fac astazi toate centralele electrice din Romania, pe carbune, nuclear, hidro sau gaze. Pentru ca suntem specialisti in a ne face iluzii am inceput sa vorbim cu atata insistenta despre acest potential, de parca maine s-ar imbulzi investitorii in Marea Neagra.

De cativa ani, in Romania nu s-a mai facut nici o investitie semnificativa in zona eolienelor, cu toate ca pe segmentul onshore investitiile sunt mai mici iar noile tehnologii cresc semnificativ randamentul turbinelor. Pur si simplu, la fel ca in cazul exploatarii gazelor naturale din Marea Neagra, legislatia nu este atragatoare pentru investitori. Si nu va fi nici in viitorul apropiat pentru ca nimeni, la nivel politic, nu vrea sa se aplece cu atentie inspre aceste domenii. Altii insa, adica vecinii nostril, isi vad de treaba. Pentru ca nu ne-am propus sa fim neaparat carcotasi prezentam mai jos cateva din rezultatele unui studiu al Energy Policy Group (EPG), remis, joi, AGERPRES, pe marginea potentialului eolian de la Marea Neagra.
Conform acestui studio, Romania are un potential urias de a produce energie din surse eoliene offshore, ceea ce ar putea majora de peste patru ori cantitatea de electricitate generata anual la nivel national.

Studiul intitulat “Romania’s Offshore Wind Energy Resources: Natural Potential, Regulatory Framework, and Development Prospects” analizeaza potentialul de energie eoliana offshore al Romaniei, identificand o capacitate naturala potentiala de 94 GW, din care 22 GW folosind turbine fixe. Productia anuala de energie rezultata ar putea ajunge la 239 TWh, din care 54,4 TWh produsi de turbine fixe.

Spre comparatie, productia totala anuala de energie a tarii este intre 50 si 60 de TWh.

“Energia eoliana offshore poate fi un pilon pentru atingerea obiectivului de neutralitate climatica a continentului european in 2050. Europa are resurse eoliene offshore semnificative si un avantaj tehnologic apreciabil la nivel global. Exploatarea acestui potential este obiectivul viitoarei Strategii pentru energie regenerabila offshore a Comisiei Europene, ce urmeaza a fi publicata in cursul lunii noiembrie. Se asteapta ca Strategia UE sa sustina o dezvoltare rapida a resurselor eoliene offshore, de la o capacitate instalata de 20 GW in momentul de fata, pana la un maximum estimat de 450 GW in 2050”, spun autorii studiului.

Producerea de energie din surse eoliene offshore ofera avantaje importante: un numar ridicat de ore de functionare, variabilitate scazuta si, implicit, erori de prognoza mai mici si costuri de echilibrare reduse fata de energia eoliana onshore si cea fotovoltaica.

Valorificarea resurselor eoliene offshore presupune dezvoltarea porturilor din proximitate, acestea fiind esentiale atat in etapa de fabricare a anumitor componente, dar si in fazele de instalare, operare si mentenanta. De asemenea, acest potential ofera o perspectiva de a investi in capacitati de producere si consum a hidrogenului curat, precum si de creare a unor lanturi valorice industriale pe plan national in domeniul energiei eoliene offshore si a hidrogenului, cu impact pozitiv asupra numarului de locuri de munca la nivel national. Prin prisma multiplelor oportunitati de finantare, atat publice si cat private, disponibile pentru Romania, momentul actual este propice lansarii investitiilor in capacitati eoliene offshore situate in Marea Neagra, se mai precizeaza in studiu.

O mare parte a zonei economice exclusive a Romaniei este formata din zone de adancime (>50 m), fiind potrivita doar pentru turbinele instalate pe platforme plutitoare. In Europa, au fost construite recent proiecte eoliene offshore la aproximativ 60 km de tarm, o distanta care se afla chiar in zona de tranzitie intre ape de mica si mare adancime in cazul Romaniei.

Studiul EPG identifica doua potentiale clustere cu conditii favorabile pentru o prima etapa de dezvoltare a energiei eoliene offshore bazata pe folosirea turbinelor fixe: un cluster ce permite un factor de capacitate de 33-35% si adancimi sub 50 m, la 40-60 km de tarm. Acest cluster ofera un echilibru intre resursa eoliana si costurile de realizare a retelei electrice offshore, bazat pe posibilitatea injectarii energiei electrice in statia Constanta Sud si pe proximitatea fata de Portul Constanta. Un al doilea cluster ofera resurse eoliene marginal mai bune, dar reteaua electrica existenta se afla la o distanta considerabil mai mare de tarm, iar conexiunea cu aceasta ar trebui realizata prin Delta Dunarii, o zona protejata.

In viitorul apropiat, o coordonare avansata a planificarii este esentiala pentru a optimiza costurile realizarii infrastructurii offshore, incepand cu faza de planificare spatiala in domeniul maritim. Guvernul trebuie sa pregateasca, prin implicarea substantiala a actorilor relevanti, Planul Spatial Maritim national (MSP), asa cum este necesar potrivit Directivei MSP a Uniunii Europene. Acest plan este de o importanta critica pentru promovarea intereselor statului si evitarea frictiunilor dintre activitatile maritime potentiale si prioritatile strategice.

“De asemenea, este oportuna crearea unui cadru regional de cooperare si integrare cu Bulgaria in acest sector. Un proiect eolian offshore comun va fi benefic atat pentru cresterea gradului de conectare a retelelor, cat si in perspectiva cuplarii pietelor de electricitate ale celor doua state membre”, potrivit studiului.

In plus, este necesara depasirea limitarilor sistemului national de transport energie electrica in regiunea Dobrogea, o zona in care opereaza deja capacitati onshore semnificative de producere a energiei, atat regenerabile, cat si nucleare, acestea urmand sa fie suplimentate, la randul lor, in urmatorii ani.

Articole pe aceeasi tema

  • Dezbatare ”Energia în spatele scenei” 2022 – 2023, Anii crizei sau anii evoluției în domeniul energetic? Criza energetică și soluțiile momentuluiDezbatare ”Energia în spatele scenei” 2022 – 2023, Anii crizei sau anii evoluției în domeniul energetic? Criza energetică și soluțiile momentului
  • Intre vis si realitate: ce sanse are energia eoliana offshore sa inlocuiasca sursele clasice de energie? De la hub trecem la insula.Intre vis si realitate: ce sanse are energia eoliana offshore sa inlocuiasca sursele clasice de energie? De la hub trecem la insula.
  • Exista viata si dupa neincluderea in Schengen, …poate chiar mai buna !Exista viata si dupa neincluderea in Schengen, …poate chiar mai buna !
  • Razbunearea incompetentei: Gazele din Marea Neagra pot deveni o mare capcana pentru investitori in cativa aniRazbunearea incompetentei: Gazele din Marea Neagra pot deveni o mare capcana pentru investitori in cativa ani
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Raport PwC: Masinile verzi castiga teren in preferintele europenilor, vanzarile din trimestrul al treilea au crescut cu 128%. Urmeaza China si SUA

Next Story

Unda verde din partea ANRE pentru racordarea gratuita a clientilor la retelele de gaze naturale. Costurile distribuitorilor se recupereaza prin tarifele achitate de toti consumatorii

Articole pe aceeasi tema

0

Dezbatare ”Energia în spatele scenei” 2022 – 2023, Anii crizei sau anii evoluției în domeniul energetic? Criza energetică și soluțiile momentului

Posted On 3 februarie 2023
, By Redactia
0

Intre vis si realitate: ce sanse are energia eoliana offshore sa inlocuiasca sursele clasice de energie? De la hub trecem la insula.

Posted On 10 ianuarie 2023
, By Redactia
0

Exista viata si dupa neincluderea in Schengen, …poate chiar mai buna !

Posted On 11 decembrie 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori

Posted On 5 februarie 2023

Dezbatare ”Energia în spatele scenei” 2022 – 2023, Anii crizei sau anii evoluției în domeniul energetic? Criza energetică și soluțiile momentului

Posted On 3 februarie 2023

Minune: Elcen a iesit din insolventa, urmeaza mari proiecte de investitii

Posted On 2 februarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023. Se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.