0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte
Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !
Grecii de la PPC se grabesc sa preia Enel Romania
Peste 1.300 MWh economisiti de institutii si companii in 2022, cu ajutorul solutiilor de iluminat inteligent ale Enel
Consumul de energie electrica in cadere libera in primele 11 luni din 2022
Portughezii de la EDPR s-au suparat pe Romania si Polonia pentru taxele impuse producatorilor de energie regenerabila
Proiectul NuScale prinde viata
Aproape 40.000 de dosare au fost aprobate in Programul Casa Verde
Hidroelectrica isi rasfata clientii si in 2023

Tragedie shakespeareana in cazul Centralei electrice de la Iernut: a fi sau a nu fi !

Posted On 11 octombrie 2021
By : Redactia
Comment: 1
Tag: Aristotel Jude, asocierea Romelectro-Duro Felguera, centrala electrica Iernut, Comisia parlamentara de ancheta, sistemul energetic national

Singura investitie majora a unei companii romanesti la care statul roman este actionar majoritar, respectiv noua Centrala electrica de la Iernut, trece printr-o adevarata dilema de vreo doi ani incoace: va mai fi sau nu va mai fi? Nu este o gluma, pentru ca la ce interes manifesta statul roman fata de aceasta investitie este posibil ca la cele 200 de milioane de euro investite pana acum sa se mai adauge cateva zeci de milioane (daca nu mai mult) pentru finalizarea investitiei. Asa cum Romania a platit cel mai mare pret pentru constructia primului grup nuclear de la Cernavoda, exclusiv din cauza balbelor si ambitiilor politice ale regimului comunist, asa si in cazul Iernut: o centrala in ciclu combinat la o putere instalata de 430 MW, care urma sa coste 267 de milioane de euro, ar putea costa aproape dublu. Specialistii stiu de ce si nu intram in amanunte.

Marea drama, in contextul actual al crizei energetice, nu se leaga insa de costurile noii centrale. Are Romgaz de unde se plateasca. Mult mai important este faptul ca sistemul energetic national este vaduvit de aportul a 400 de MW, intr-un moment in care fiecare capacitate de productie viabila ar trebui sa produca la putere maxima. Daca ne luam dupa declaratiile directorului general al Romgaz, Aristotel Jude, Centrala de la Iernut ar putea fi gata tocmai pe la sfarsitul anului viitor, asta in cazul in care se va incheia un nou contract cu spaniolii falimentari de la Duro Felguera. Va mai curge multa apa pe Mures pana sa se intample acest lucru si Aristotel Jude stie foarte bine care este realitatea. Dar, ce l-ar motiva pe el sa se implice in realizarea proiectului in conditiile in care actionarul majoritar, adica Ministerul Energiei, ii da tot la sase luni cate o prelungire de mandat. Ce manager sanatos la cap, oricat ar fi el de profesionist, s-ar lega de aceasta investitie atata vreme cat el astazi este, maine poate nu!? Aici este o parte din cheia problemei.

Cealalta consta in conservarea lucrarilor si a utilajelor deja instalate, respectiv in aprovizionare cu elementele centralei care lipsesc in momentul de fata. Industria romaneasca nu mai produce nimic din acest punct de vedere si aproape toti furnizorii de echipamente sunt companii straine. Ce credibilitate mai avem in fata lor dupa ce ne-am batut joc de proiect? Aceste lucruri ar fi trebuit sa fie puse pe tapet ieri la Comisia parlamentara care ancheteaza cresterea pretului energiei electrice si gazelor. Dar , cine sa intrebe asemenea lucruri. Cati dintre membri Comisiei au habar despre cee ace se intampla in sistemul energetic national. In concluzie, dupa audierea de ieri a directorului general al Romgaz, Aristotel Jude, ne-am mai ales cu niste fantasmagorii. Iata cum arata ele.

Romgaz analizeaza posibilitatea de a incheia un nou contract tot cu asocierea Romelectro-Duro Felguera pentru finalizarea centralei de la Iernut, insa va cere garantii si nu va plati nimic in plus, a afirmat directorul general al Romgaz, Aristotel Jude, citat de Agerpres. Acesta a fost audiat in Comisia parlamentara de ancheta privind pretul energiei si gazelor naturale.

Jude a fost intrebat de un membru al comisiei daca producatorul american de echipamente General Electric le-a cerut celor de la Romgaz sa continue proiectul cu acelasi contractor, având in vedere ca este implicata tehnologia companiei americane.

“Au fost mai multe discutii si ne-am gândit la mai multe solutii de finalizare a proiectului. Asocierea Romelectro-Duro Felguera si-a aratat disponibilitatea de a continua aceste lucrari, nu excludem nici aceasta posibilitate, dar am comunicat acestei asocieri ca este nevoie sa ofere garantii. In plus, având in vedere ca acest contract prevede finalizarea centralei la cheie, chiar daca ipotetic vom incheia aceasta tranzactie cu asociatia Romelectro-Duro Felgurea, Romgaz nu va putea plati niciun leu in plus”, a aratat Jude.

Potrivit acestuia, centrala va fi gata pâna la finalul anului viitor. Nici macar domnul Aristotel Jude nu crede in ceea ce spune, dar Comisia parlamentara formata din analfabeti in ceea ce priveste domeniul energetic poate sa suporte orice, nu-I asa?

Jude a mai spus ca recent a primit un raport privind stadiul realizarii centralei, pe care il va face public marti la Bursa de Valori Bucuresti.

Producatorul national de gaze Romgaz a semnat, in 2016, un contract in valoare de 268 de milioane de euro, fara TVA, cu firmele Duro Felguera si Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice in cadrul termocentralei Iernut.

Centrala ar fi trebuit sa fie data in folosinta la inceputul anului 2020, potrivit planurilor initiale.

 

Despre autor
  • google-share
Previous Story

Analiza, Petrisor Peiu: România poate fi salvată. Încă nu este prea târziu

Next Story

Energia nucleara tot mai aproape de includerea pe lista investitiilor verzi

Articole pe aceeasi tema

0

A fi sau a nu fi: Termocentrala de la Mintia

Posted On 2 ianuarie 2023
, By Redactia
0

A fi sau a nu fi: Termocentrala de la Mintia a trecut oficial in proprietatea Mass Global Energy

Posted On 27 decembrie 2022
, By Redactia
0

Cu toate ca de 30 de ani nu este in stare sa faca nimic in sistemul energetic, Guvernul bate moneda pe independenta energetica

Posted On 16 iunie 2022
, By Redactia

One Comment

  1. dragostin catalin 25 octombrie 2021 at 08:07 Reply

    Cazul Romgaz este tipic !…si nu e singular in Romania
    Asa se intimpla cind te apuci de ceva ce nu stii !…o centrala electrica, fie ea si pe ciclu combinat, este cu totul si cu totul altceva decit o teava de gaze, ingropata in pamint si care deranjeaza eventual popandaii…nu mai vorbim despre aplicarea principiilor din energetica, de selectarea EPC, contractarea si managementul acestor tipuri de contracte.
    Intirzierea acestui contract, insa, are niste consecinte despre care nu aud ca se vorbeste pe undeva: aceasta centrala “eficienta” dupa mintea “instalatorilor” de la Romgaz, deja nu mai indeplineste criteriile DNSH (do not significant harm) de emisii <270 gCO2/MWh…va trece binisor de 400 gCO2/MWh, ceea ce va fi mai mult chiar decit media sistemului energetic, care este de ~310-320 gCO2/MWh…deci, va fi o centrala poluanta !…si vom plati toti emisiile mai multe…Daca o puneam in functiune in 2018-2019 era un lucru, daca o punem in functiune in 2022/2023 este cu totul si cu totul altceva…cine plateste SI ACEST COST SUPLIMENTAR, care nu e vizibil inca ?

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Studiu Deloitte: Europa se profilează drept cel mai mare producător de hidrogen verde, energia „curată” care ar putea transforma până în 2030 industria grea și prelucrătoare, aviația și transporturile

Posted On 29 ianuarie 2023

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Posted On 26 ianuarie 2023

Sa intelegem realitatea despre energia eoliana si fotovoltaica

Posted On 23 ianuarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

E bine de știut: Cum ne ajută la încadrarea în plafoanele de preț pentru energie electrică transmiterea indexului autocitit

Noi meserii în România în domeniul surselor regenerabile de energie introduse prin intermediul RENEWACAD

Cand stanga nu știe ce face dreapta: Eliminarea declarației pentru locul de consum, nu elimină aplicabilitatea plafonării doar pentru un singur loc

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.