0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei
Ucraina importă gaze din Europa prin Moldova
Rafinăria Petromidia a revenit la capacitate optimă de operare
Statul mai pompează 435 de milioane de lei in CE Oltenia
Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori
Comisia Europeana reimpacheteaza masurile de sprijin pentru trecerea industriei catre energia verde cu ajutoare de stat
Bulgaria, țară dependentă total de importul de gaze, își consolidează poziția pe piața balcanică
Afacerile E-acumulatori cresc puternic pe fondul cererii de sisteme fotovoltaice
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte

Transelectrica a construit la Sibiu primul poligon de testare si antrenament pentru lucru sub tensiune din Romania, un nucleu al excelentei in energetica

Posted On 15 aprilie 2021
By : Redactia
Comment: 0
Tag: lucru sub tensiune, poligon de antrenament si testare, reducerea congestiilor, siguranta in functionarea SEN, Transelectrica

Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA a finalizat lucrarile de construire a poligonului de antrenament si testare LST (Lucru sub Tensiune), la Sibiu, primul de acest tip din Romania. Poligonul echipat pentru tehnologiile LST este pregatit pentru instruiri practice. Acesta face parte dintr-o investitie ampla a Companiei, demarata in 2017, cu o valoare totala de 5,7 milioane de lei, care presupune operationalizarea Centrului de Cercetare si Dezvoltare Tehnologii de Lucru sub Tensiune si Interventie Rapida in SEN. Toate facilitatile Centrului de la Sibiu vor fi date in folosinta in partea a doua a anului 2022.

Cu acest prilej, pentru prezentarea oportunitatilor oferite de poligonul de antrenament si testare, in prezenta membrilor Directoratului Companiei, a membrilor Consiliului de Supraveghere, precum si a reprezentantilor altor operatori din Sistemul Electroenergetic National, a fost organizata o sesiune demonstrativa de lucru sub tensiune in cadrul poligonului, sustinuta de catre echipele specializate ale SC SMART SA Sucursala Sibiu.

In cadrul demonstratiei, lucratorii SMART SA – Sibiu au realizat o inlocuire a unui izolator de sustinere 220 kV cu doua metode de ajungere la potential, precum si o interventie la o clema de racord in statia 400 kV. De asemenea, s-a realizat o survolare cu drona a unei portiuni a Liniei Electrice Aeriene 400 kV Sibiu Sud – Mintia, intr-o zona cu vegetatie si un transport de materiale cu elicopterul.

„Asigurarea mentenantei retelei electrice de transport este una dintre principalele noastre prioritati, iar in acest sens, utilizarea tehnologiilor de lucru sub tensiune prezinta un avantaj major, deoarece permite reducerea congestiilor si a perioadelor de intreruperi necesare pentru efectuarea lucrarilor de mentenanta in mod clasic. Cu alte cuvinte, in contextul realizarii mentenantei retelelor electrice, lucrul sub tensiune face posibila eliminarea intarzierilor in realizarea mentenantei, intarzieri cauzate de aprobarea retragerilor din sistem a instalatiilor.

Acesta este scopul principal pe care ne propunem sa-l atingem prin realizarea acestui centru, si subliniez faptul ca operationalizarea completa a acestei facilitati este o prioritate strategica a Companiei noastre. In final, impactul pozitiv se traduce prin indeplinirea misiunii noastre fundamentare si anume asigurarea sigurantei in functionare a SEN si a continuitatii in alimentare a consumatorilor. Ne propunem ca in viitorul apropiat, centrul de la Sibiu sa devina un nucleu al excelentei in energetica, care sa asigure cea mai buna instruire in acest domeniu pentru profesionisti din intreg sistemul electroenergetic romanesc si, de ce nu, chiar si din zona sud-est europeana” – a declarat Catalin Nitu, presedintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA.

Exigentele actuale privind calitatea si continuitatea livrarii de energie electrica, implicatiile economice si obligatiile europene impun utilizarea unor tehnologii noi cu eficienta sporita pentru activitatile de transport si distributie din domeniul energetic.

In acest sens, LST este o tehnologie dezvoltata, perfectionata si utilizata in prezent pe plan international si care prezinta avantajul cresterii disponibilitatii retelelor electrice si optimizarea costurilor operationale.

Ca orice activitate complexa, LST necesita tehnologii avansate, infrastructura specifica si personal cu un nivel de competente ridicat si o instruire adecvata.  „Centrul de Cercetare si Dezvoltare Tehnologii de Lucru Sub Tensiune si Interventie Rapida in SEN”, realizat la Sibiu de catre Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA, are ca scop promovarea si implementarea tehnologiilor noi in retelele electrice, inclusiv pregatirea profesionala periodica a personalului tehnic de specialitate.

Poligonul ofera facilitati LST atat pentru statii electrice de transformare, cat si pentru linii electrice aeriene. Poligonul pentru statii are in componenta cate o celula 110 kV, 220 kV si 400 kV, un post de transformare 20/0,4 kV in anvelopa de beton, magazii de echipamente, instalatii de iluminat si un teren de antrenament. Poligonul pentru linii electrice aeriene cuprinde linii de joasa tensiune, 20 kV, 110 kV, 220 kV si 400 kV.

Cladirea Centrului de Cercetare si Dezvoltare Tehnologii de Lucru Sub Tensiune si Interventie Rapida in SEN de la Sibiu, ce va fi construita in etapa a doua a proiectului de investitie, va cuprinde doua sali de curs si patru laboratoare de inspectii multispectrale, proiecte-pilot, OMEPA si instruire personal. De asemenea, in cladirea Statiei Electrice de Transformare Sibiu Sud functioneaza deja un laborator pentru sisteme de protectii si automatizari

Lucrul sub Tensiune

Tehnologiile de Lucru sub Tensiune (LST) permit interventia asupra elementelor, liniilor si statiilor electrice in vederea reparatiilor sau modernizarilor, fara a scoate de sub tensiune instalatia respectiva.

LST aduce importante avantaje atat pentru administratorul retelei electrice, care isi reduce costurile, cat si pentru consumator, care beneficiaza de un serviciu fara intreruperi.

In Romania, interesul pentru aceasta tehnologie a fost manifestat inca din anul 1975, iar prima lucrare de LST la 400 kV a fost realizata in anul 1979, la stalpul 98 al Liniei Electrice Aeriene 400 kV Sibiu Sud – Tantareni. De catre o echipa de energeticieni sibieni. Traditia a continuat la Sibiu, iar din 2001, activitatea LST este desfasurata de specialistii de la Sucursala SMART SA Sibiu.

Investitii si Mentenanta Transelectrica

Pentru anul 2021, Transelectrica a propus un plan de investitii cu o valoare totala de peste 307 milioane de lei. Proiectele de investitii planificate pentru acest an sunt concentrate in jurul celor 4 mari axe principale, respectiv: Retehnologizarea RET (17 proiecte), Siguranta alimentarii consumatorilor (3 proiecte), integrarea productiei din Dobrogea si Moldova (2 proiecte) si cresterea capacitatii de interconexiune (8 proiecte).

In ceea ce priveste Planul de Mentenanta al Transelectrica pentru anul 2021, acesta are o valoare totala de 104 milioane de lei (65,8 milioane de lei – mentenanta majora; 31,8 – mentenanta minora; 6,3 milioane – echipamente si materiale).

 

Articole pe aceeasi tema

  • A fi sau a nu fi: Termocentrala de la MintiaA fi sau a nu fi: Termocentrala de la Mintia
  • In sfarsit, o lucrare de exceptie in Romania: linia electrica Cernavoda-Stalpu a traversat Dunarea.In sfarsit, o lucrare de exceptie in Romania: linia electrica Cernavoda-Stalpu a traversat Dunarea.
  • Cu bani din Fondul de Modernizare, Transelectrica se chinue sa modernizeze infranstructura de transport energie electricaCu bani din Fondul de Modernizare, Transelectrica se chinue sa modernizeze infranstructura de transport energie electrica
  • Ucraina si Moldova vor realiza primele schimburi comerciale de energie cu reteaua europeanaUcraina si Moldova vor realiza primele schimburi comerciale de energie cu reteaua europeana
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Necesarul de investitii in sectorul energetic ar putea fi de 12-15 miliarde de euro, din care fondurile europene ar putea asigura cel mult jumatate

Next Story

Hidroelectrica lanseaza procesul de retehnologizare a CHE Raul Mare- Retezat. Valoarea contractului este de aproape 77 de milioane de euro

Articole pe aceeasi tema

0

A fi sau a nu fi: Termocentrala de la Mintia

Posted On 2 ianuarie 2023
, By Redactia
0

In sfarsit, o lucrare de exceptie in Romania: linia electrica Cernavoda-Stalpu a traversat Dunarea.

Posted On 22 octombrie 2022
, By Redactia

Cu bani din Fondul de Modernizare, Transelectrica se chinue sa modernizeze infranstructura de transport energie electrica

Posted On 10 octombrie 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei

Posted On 7 februarie 2023

Studiu Deloitte: Tranziția spre economia verde poate crea 300 de milioane de noi locuri de muncă la nivel global până în 2050 și poate contribui la diminuarea decalajului de dezvoltare dintre regiuni și continente

Posted On 7 februarie 2023

Ucraina importă gaze din Europa prin Moldova

Posted On 7 februarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023. Se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.