Transelectrica are un rating cu o treapta mai mare peste ratingul Romaniei
Fitch Ratings a confirmat la “BBB” ratingul pe termen lung atribuit transportatorului national de energie electrica Transelectrica, cu perspectiva stabila, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Ratingul reflecta profilul de creditare individual al companiei dar Fitch avertizeaza ca orice imbunatatire este limitata de legaturile cu Romania (rating “BBB minus”, cu perspectiva stabila), care detine 58,7% din Transelectrica.
Confirmarea ratingului reflecta bilantul conservator si castigurile Transelectrica, sprijinite de reglementarile tarii privind transportul energiei electrice, actualul cadru legal fiind in vigoare pana la mijlocul lui 2019. Actualele reglementari stimuleaza investitiile in retele, cu fonduri de peste trei miliarde de lei planificate pana in 2023, ceea ce ar putea avea ca rezultat cresterea gradului de indatorare, apreciaza Fitch.
In opinia agentiei de evaluare financiara, ratingul Transelectrica pe termen lung este plafonat la ”BBB”, cu o treapta peste cel al Romaniei, datorita legaturilor companiei cu statul. Fitch estimeaza ca o actiune pozitiva de rating ar putea avea loc daca profilul de creditare al Transelectrica se imbunatateste si ratingul suveran al Romaniei este revizuit in crestere.
In schimb, calificativul poate fi inrautatit daca legaturile cu Guvernul devin mai puternice, daca ratingul suveran al Romaniei este revizuit in scadere sau daca se schimba semnificativ reglementarile privind transportul energiei electrice, ceea ce ar putea afecta profitabilitatea Transelectrica.
In opinia Fitch, principalii factori care ar putea, individual sau colectiv, sa duca la imbunatatirea ratingului Romainiei sunt: reducerea riscurilor instabilitatii macroeconomice, implementarea consolidarii fiscale care imbunatateste traiectoria pe termen lung a datoriei publice ca procent din PIB si imbunatatirea sustenabila a finantelor externe.
De asemenea, principalii factori care ar putea, individual sau colectiv, sa duca la inrautatirea ratingului Romaniei sunt: deficitele fiscale ridicate persistente care duc la o crestere rapida a datoriei guvernamentale ca procent din PIB, o supraincalzire a economiei sau o “aterizare fortata” care submineaza stabilitatea macroeconomica.
Transelectrica, operatorul de transport si sistem in sectorul energiei electrice, a afisat un profit net de 98,02 milioane de lei pentru primele sase luni din acest an, similar cu cel din aceeasi perioada a anului trecut, cand a fost de 98,38 milioane de lei. In acelasi timp, veniturile totale au fost in scadere cu 29%, de la 1,739 miliarde de lei, la 1,233 miliarde de lei. Cheltuielile totale au fost si ele mai mici cu 30%, de la 1,610 miliarde de lei, la 1,121 miliarde de