Transelectrica SA obtine fonduri europene nerambursabile de peste 31 de milioane de euro pentru construirea Liniei Electrice Aeriene 400 kV Gutinas – Smardan
- LEA 400 kV Gutinas-Smardan va contribui semnificativ la intarirea Sistemului Electroenergetic National, la securizarea alimentarii cu energie electrica a consumatorilor din zona Moldovei si la integrarea in plan regional a energiei regenerabile produse in centralele din Dobrogea
- Lucrarile la noua linie de inalta tensiune vor fi demarate pe parcursul acestui an, avand termen de finalizare sfarsitul anului 2022
Proiectul “Linia Electrica Aeriana 400 kV Gutinas-Smardan” a fost selectat de Ministerul Fondurilor Europene, in urma evaluarii cererii de finantare depuse de CNTEE Transelectrica SA, pentru o finantare europeana nerambursabila de 31,019 milioane de euro, in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, Axa Prioritara 8 – Sisteme inteligente si sustenabile de transport al energiei electrice si gazelor naturale, Obiectivul specific 8.1 – Cresterea capacitatii Sistemului Energetic National pentru preluarea energiei produse din resurse regenerabile. Valoarea totala a investitiei este de 56,8 milioane de euro.
“Obtinerea acestei finantari europene nerambursabile este dovada sustenabilitatii investitiilor Companiei noastre. Noua linie de inalta tensiune are un rol esential in asigurarea sigurantei in functionare a Sistemului Electroenergetic in zona de sud-est a tarii, precum si in cresterea calitatii serviciului de transport al energiei electrice. Aceasta noua investitie genereaza o serie de avantaje atat pentru functionarea retelelor interne de transport, cat si pentru consolidarea interconexiunii cu retelele ENTSO-E, ceea ce subliniaza pozitia strategica pe care Romania, prin Transelectrica, o are in regiune“, transmite Directoratul* Companiei Nationale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA.
Proiectul este cel de-al doilea obiectiv de investitii care primeste finantare europeana nerambursabila dintre cele sase proiecte de interes comun european (PCIs) derulate de CNTEE Transelectrica SA incluse pe lista a treia a PCIs privind infrastructura energetica europeana, aprobata de Comisia Europeana. Proiectul LEA 400 kV Gutinas-Smardan face parte din clusterul “Cresterea capacitatii Romania-Bulgaria (Black Sea Corridor)”.
Linia Electrica Aeriana 400 kV Gutinas-Smardan va avea o lungime de 140 de kilometri si va strabate 25 de localitati din 3 judete (Bacau, Vrancea si Galati). Conform graficului de implementare a proiectului, investitia va fi demarata in acest an, cu termen de punere in functiune decembrie 2022.
In ceea ce priveste importanta si beneficiile proiectului, in plan national, LEA 400 kV Gutinas-Smardan asigura:
- intarirea Retelei Electrice de Transport si cresterea capacitatii de transport a energiei produse in zona Dobrogea catre centrele de consum din restul tarii;
- evitarea limitarii evacuarii energiei electrice produse in centralele eoliene din zona Dobrogea;
- cresterea gradului de siguranta in alimentarea consumatorilor din zona Moldovei si eliminarea congestiilor in Reteaua Electrica de Transport.
In plan regional, realizarea acestei noi linii de inalta tensiune va contribui la consolidarea integrarii pietei regionale si europene de energie prin asigurarea de interconexiuni si linii interne in directiile nord-sud si est-vest pentru finalizarea pietei interne si pentru integrarea productiei provenite din surse regenerabile, contribuind la dezvoltarea infrastructurii europene de transport al energiei electrice.
Proiectul Liniei Electrice Aeriene 400 kV Gutinas-Smardan este inclus in Planul de Dezvoltare a Retelei Electrice de Transport pentru perioada 2018-2027, aprobat de ANRE si avizat de Ministerul Economiei.