Transferul CEZ Romania catre fondul de investitii MIRA s-ar putea realiza la inceputul anului viitor
Vanzarea CEZ Romania catre fondul de investitii MIRA s-ar putea finaliza in prima jumatate a anului viitor, dupa obtinerea aprobarilor de la autoritatea de concurenta de la Bruxelles si de la Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), a declarat, miercuri, Ondrej Safar, directorul general al CEZ Romania.
Acesta a participat la conferinta online Focus Energetic si a fost intrebat de jurnalisti care este calendarul privind vanzarea operatiunilor CEZ din Romania.
“Asa cum am informat pe toata lumea, pe 22 octombrie a fost semnat contractul si acum suntem in procedura de obtinere a aprobarii tranzactiei de catre autoritati, respectiv de autoritatea europeana de concurenta, cu participarea autoritatii de concurenta din Romania, si aprobarea in CSAT”, a spus Safar.
El a mentionat ca toate aceste proceduri se afla in derulare.
“Asteptarile realiste sunt pentru prima jumatate a anului viitor”, a adaugat oficialul CEZ.
CEZ Group a aprobat vanzarea activelor sale din Romania catre fondurile administrate de Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), a anuntat compania pe 23 octombrie. Printre oferte a fost si una a companiilor de stat romanesti Hidroelectrica, Electrica si SAPE, in consortiu.
Activele implicate in tranzactie constau in sapte companii, inclusiv reteaua de distributie a energiei electrice, furnizarea de electricitate si cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa de la Fantanele – Cogealac.
Documentele tranzactiei au fost semnate joi noapte, iar incheierea tranzactiei va fi supusa aprobarii Autoritatii Europene Antitrust si a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii din Romania.
“CEZ ramane activ in Romania, dezvoltandu-si portofoliul de servicii energetice. Vanzarea activelor CEZ din Romania catre fondurile administrate de MIRA a fost aprobata de Consiliul CEZ Group la doar 13 luni de la demararea procesului de vanzare. CEZ Group si MIRA au ajuns la un acord de vanzare care priveste toate cele 3 segmente de afaceri incluse in tranzactie: distributia de energie electrica, furnizarea de energie si portofoliul operational de energie regenerabila. Cele 7 companii vizate de tranzactie sunt: Distributie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vanzare, TMK Hydroenergy Power si CEZ Romania. CEZ Group ramane activ in Romania, concentrandu-se pe activitatea de trading de energie (CEZ Trade) si servicii energetice (High-Tech Clima)”, se arata intr-un comunicat al companiei.
Conform sursei citate, MIRA este cel mai mare administrator de infrastructura din lume si este parte a Macquarie Group, o companie australiana de top 10 din punct de vedere al capitalizarii de piata. In prezent, portofoliul sau de investitii cuprinde 12,4 GW de capacitati de energie regenerabila si retele de distributie a energiei electrice in Australia, Austria, Finlanda, Spania si Statele Unite ale Americii.
Grupul CEZ in Romania este reprezentat prin noua companii: Distributie Energie Oltenia, CEZ Romania, CEZ Vanzare, CEZ Trade, CEZ ESCO Romania, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development si TMK Hydroenergy Power.
Compania este prezenta pe piata romaneasca inca din anul 2005, odata cu preluarea companiei de distributie a energiei electrice Electrica Oltenia SA. Dupa procesul de separare a activitatilor (unbundling) incheiat cu succes in anul 2007, Distributie Energie Oltenia (fosta CEZ Distributie) asigura alimentarea cu energie electrica a sapte judete: Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Teleorman si Valcea.
CEZ Vanzare este principalul furnizor de energie electrica din sud-vestul Romaniei, dar si furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienti casnici si industriali care depaseste 1,4 milioane de clienti.
Grupul CEZ detine in Romania si cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, in zona Dobrogea, la Fantanele, Cogealac si Gradina. Parcul Eolian a insemnat o investitie de 1,1 miliarde de euro si contine 240 de turbine eoliene cu o putere totala instalata de 600 MW. Intreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ a fost pusa in functiune la sfarsitul anului 2012.
Totodata, incepand cu anul 2011, Grupul CEZ in Romania are in portofoliu sistemul hidroenergetic de langa Resita, judetul Caras-Severin, format din patru microhidrocentrale (Grebla, Crainicel 1, Crainicel 2 si Breazova) si amenajarile hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Valiug si Secu. Grupul CEZ a investit in reabilitarea complexului de hidrocentrale de la Resita in scopul cresterii eficientei, capacitatea de productie ridicandu-se de la 18MW la circa 22 MW dupa finalizarea procesului de modernizare.