0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori
Comisia Europeana reimpacheteaza masurile de sprijin pentru trecerea industriei catre energia verde cu ajutoare de stat
Bulgaria, țară dependentă total de importul de gaze, își consolidează poziția pe piața balcanică
Afacerile E-acumulatori cresc puternic pe fondul cererii de sisteme fotovoltaice
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte
Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !
Grecii de la PPC se grabesc sa preia Enel Romania
Peste 1.300 MWh economisiti de institutii si companii in 2022, cu ajutorul solutiilor de iluminat inteligent ale Enel
Consumul de energie electrica in cadere libera in primele 11 luni din 2022

Transferul CEZ Romania catre fondul de investitii MIRA s-ar putea realiza la inceputul anului viitor

Posted On 25 noiembrie 2020
By : Redactia
Comment: 0
Tag: cez Romania, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, fondul de investitii MIRA, vanzare active

Vanzarea CEZ Romania catre fondul de investitii MIRA s-ar putea finaliza in prima jumatate a anului viitor, dupa obtinerea aprobarilor de la autoritatea de concurenta de la Bruxelles si de la Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), a declarat, miercuri, Ondrej Safar, directorul general al CEZ Romania.

Acesta a participat la conferinta online Focus Energetic si a fost intrebat de jurnalisti care este calendarul privind vanzarea operatiunilor CEZ din Romania.

“Asa cum am informat pe toata lumea, pe 22 octombrie a fost semnat contractul si acum suntem in procedura de obtinere a aprobarii tranzactiei de catre autoritati, respectiv de autoritatea europeana de concurenta, cu participarea autoritatii de concurenta din Romania, si aprobarea in CSAT”, a spus Safar.

El a mentionat ca toate aceste proceduri se afla in derulare.

“Asteptarile realiste sunt pentru prima jumatate a anului viitor”, a adaugat oficialul CEZ.

CEZ Group a aprobat vanzarea activelor sale din Romania catre fondurile administrate de Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), a anuntat compania pe 23 octombrie. Printre oferte a fost si una a companiilor de stat romanesti Hidroelectrica, Electrica si SAPE, in consortiu.

Activele implicate in tranzactie constau in sapte companii, inclusiv reteaua de distributie a energiei electrice, furnizarea de electricitate si cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa de la Fantanele – Cogealac.

Documentele tranzactiei au fost semnate joi noapte, iar incheierea tranzactiei va fi supusa aprobarii Autoritatii Europene Antitrust si a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii din Romania.

“CEZ ramane activ in Romania, dezvoltandu-si portofoliul de servicii energetice. Vanzarea activelor CEZ din Romania catre fondurile administrate de MIRA a fost aprobata de Consiliul CEZ Group la doar 13 luni de la demararea procesului de vanzare. CEZ Group si MIRA au ajuns la un acord de vanzare care priveste toate cele 3 segmente de afaceri incluse in tranzactie: distributia de energie electrica, furnizarea de energie si portofoliul operational de energie regenerabila. Cele 7 companii vizate de tranzactie sunt: Distributie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vanzare, TMK Hydroenergy Power si CEZ Romania. CEZ Group ramane activ in Romania, concentrandu-se pe activitatea de trading de energie (CEZ Trade) si servicii energetice (High-Tech Clima)”, se arata intr-un comunicat al companiei.

Conform sursei citate, MIRA este cel mai mare administrator de infrastructura din lume si este parte a Macquarie Group, o companie australiana de top 10 din punct de vedere al capitalizarii de piata. In prezent, portofoliul sau de investitii cuprinde 12,4 GW de capacitati de energie regenerabila si retele de distributie a energiei electrice in Australia, Austria, Finlanda, Spania si Statele Unite ale Americii.

Grupul CEZ in Romania este reprezentat prin noua companii: Distributie Energie Oltenia, CEZ Romania, CEZ Vanzare, CEZ Trade, CEZ ESCO Romania, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development si TMK Hydroenergy Power.

Compania este prezenta pe piata romaneasca inca din anul 2005, odata cu preluarea companiei de distributie a energiei electrice Electrica Oltenia SA. Dupa procesul de separare a activitatilor (unbundling) incheiat cu succes in anul 2007, Distributie Energie Oltenia (fosta CEZ Distributie) asigura alimentarea cu energie electrica a sapte judete: Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Teleorman si Valcea.

CEZ Vanzare este principalul furnizor de energie electrica din sud-vestul Romaniei, dar si furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienti casnici si industriali care depaseste 1,4 milioane de clienti.

Grupul CEZ detine in Romania si cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, in zona Dobrogea, la Fantanele, Cogealac si Gradina. Parcul Eolian a insemnat o investitie de 1,1 miliarde de euro si contine 240 de turbine eoliene cu o putere totala instalata de 600 MW. Intreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ a fost pusa in functiune la sfarsitul anului 2012.

Totodata, incepand cu anul 2011, Grupul CEZ in Romania are in portofoliu sistemul hidroenergetic de langa Resita, judetul Caras-Severin, format din patru microhidrocentrale (Grebla, Crainicel 1, Crainicel 2 si Breazova) si amenajarile hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Valiug si Secu. Grupul CEZ a investit in reabilitarea complexului de hidrocentrale de la Resita in scopul cresterii eficientei, capacitatea de productie ridicandu-se de la 18MW la circa 22 MW dupa finalizarea procesului de modernizare.

Articole pe aceeasi tema

  • Zvon sau realitate? Grecii de la PPC ar intentiona să preia activele Enel din România. Nu este prima dată când Enel negociază vânzarea businessului din țara noastrăZvon sau realitate? Grecii de la PPC ar intentiona să preia activele Enel din România. Nu este prima dată când Enel negociază vânzarea businessului din țara noastră
  • CEZ Romania a finalizat vanzarea activelor catre MIRACEZ Romania a finalizat vanzarea activelor catre MIRA
  • Macquarie Infrastructure and Real Assets ajunge la un acord pentru achiziția activelor din România selectate pentru vânzare de CEZ GroupMacquarie Infrastructure and Real Assets ajunge la un acord pentru achiziția activelor din România selectate pentru vânzare de CEZ Group
  • Tot raul spre bine: consortiul Hidroelectrica, Electrica si SAPE se pare ca a iesit din competitia pentru preluarea activelor CEZ Romania.Tot raul spre bine: consortiul Hidroelectrica, Electrica si SAPE se pare ca a iesit din competitia pentru preluarea activelor CEZ Romania.
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Elcen poate iesi din insolventa daca I se vor ierta penalitatile

Next Story

Inchiderea AIK ENERGY poate aduce preturi mai mici la gaze pentru fostii clienti

Articole pe aceeasi tema

0

Este oficial: Enel a anunțat că iși va vinde activele din România în cursul anului viitor

Posted On 22 noiembrie 2022
, By Redactia
0

Zvon sau realitate? Grecii de la PPC ar intentiona să preia activele Enel din România. Nu este prima dată când Enel negociază vânzarea businessului din țara noastră

Posted On 26 octombrie 2022
, By Redactia

CEZ Romania a finalizat vanzarea activelor catre MIRA

Posted On 12 mai 2021
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori

Posted On 5 februarie 2023

Dezbatare ”Energia în spatele scenei” 2022 – 2023, Anii crizei sau anii evoluției în domeniul energetic? Criza energetică și soluțiile momentului

Posted On 3 februarie 2023

Minune: Elcen a iesit din insolventa, urmeaza mari proiecte de investitii

Posted On 2 februarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023. Se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.