0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Gazoductul Iasi-Chisinau intra in faza a doua de constructie
De ce tace Comisia Europeana dupa aparitia Ordonantei privind “taxa pe lacomie?”
Anton Anton a gasit solutia pentru stocarea de energie electrica: depozitele de gaze
Romania este in grafic privind ponderea energiei regenerabile in consum
Die Welt: Proiectul gazoductului Nord Stream 2 intareste puterea Rusiei in Europa
ANRE a stabilit metodologia pentru tarifele reglementate ale furnizorilor de ultima instanta
AGA Hidroelectrica a ales Consiliul de Supraveghere pentru urmatorii 4 ani
E-Distributie Banat investeste 10 milioane de euro intr-o noua statie de distributie, in Timis
S-a incheiat provizoratul la Nuclearelectrica: Cosmin Ghita are mandat pentru patru ani
Dupa lovitura data producatorilor Hidroelectrica si Nuclearelectrica, ANRE garanteaza ca pretul energiei nu va creste

Transgaz pare decis sa devina cel mai mare investitor privat, cu capital autohton, din Romania.

Scris la 21 august 2018
de Redactia
Comentarii: 0
Tag: BRUA, conducta Ungheni Chisinau, Gazprom, investitii, mipnistrul energiei Anton Anton, Transgaz, Vestmoldovtransgaz
Tweet

Transgaz va investi 360 de milioane de euro pentru realizarea conductei Tuzla-Podisor, care va prelua gazele care vor fi extrase din Marea Neagra si le va transporta spre conductele de export, potrivit datelor publicate in raportul pentru semestrul I al administratorilor companiei.

Dupa ani buni de zile in care transportatorul national de gaze din Romania a fost repetent la investitiile in retea, iata ca, brusc, Transgaz ar putea deveni cel mai mare investitor (cu capital autohton ) din Romania. Intrebarea majora care se pune in aceasta situatie tine insa si de eficienta investitiilor, de rentabilitatea lor economica si nu in ultimul rand de o strategie pe care Romania o are in dezvoltarea noilor coridoare de transport a gazelor naturale.

Este aproape imposibil sa obtinem de la Transgaz un raspuns la toate aceste probleme. Cu atat mai putin de la Ministerul Economiei sau de la Ministerul Energiei. Dovada, l-am intrebat zilele trecute pe ministrul energiei, Anton Anton, de unde va lua bani Transgaz pentru a continua conducta BRUA si conducta care ar urma sa transporte gazele de la Marea Neagra, in conditiile in care profitul companiei a fost sugativat de statul roman. Evaziv, ministrul Anton Anton ne-a raspuns: „nu este absolut nici o problema, bani se gasesc”. Unde, la ce pret, cu ce consecinte nu mai conteaza.

In acelasi timp l-am intrebat pe domnul ministru ce se va intampla cu BRUA daca se va bloca in Ungaria. La fel de transant ne-a raspuns: „ce ne intereseaza pe noi Ungaria?. Romania trebuie sa-si indeplineasca obiectivul de a construi partea care-i revine din BRUA si spre asta mergem. Restul nu conteaza”. Am continuat: „ce vom face cu excesul de gaze dupa punerea in exploatare a rezervelor din Marea Neagra?” Raspuns: „va inchipuiti ca nu o sa avem unde le vinde? Sarbii stau cu mana intinsa, si nu numai ei”. Am considerat ca nu mai are rost sa lungim discutia in conditiile in care ministrul energiei este atat de sigur ca BRUA va fi realizata de Transgaz iar gazele romanesti vor fi dorite de „toata Europa”. Inutil sa intram in amanunte.

Sa ne intoarcem insa la „autostrada de gaze” Tuzla-Podisor, pe care Transgaz este determinat sa o finalizeze pana in 2020. „Obiectivul major al acestei investitii consta in construirea unei conducte telescopice de transport gaze naturale Tuzla-Podisor, in lungime de 308,3 km si Dn 1200 respectiv Dn 1000, care sa faca legatura intre resursele de gaze naturale disponibile la tarmul Marii Negre si coridorul Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria, astfel asigurandu-se posibilitatea transportului gazelor naturale spre Bulgaria si Ungaria prin interconectarile existente Giurgiu-Ruse (cu Bulgaria) si Nadlac-Szeged (cu Ungaria) „, se arata in documentul mentionat.

De asemenea, aceasta conducta se va interconecta cu actuala conducta internationala de transport gaze naturale Tranzit 1 (Isaccea-Negru Voda). Capacitatea de transport va fi de 8,14 milioane de metri cubi pe an, iar investitia estimata se ridica la 360,36 milioane de euro.

In prezent sunt finalizate studiul de fezabilitate si cel de impact asupra mediului si a fost obtinuta autorizatia de construire. Decizia finala de investitie va fi luata in acest an, iar constructia este prevazuta pentru perioada 2019-2020. Transgaz estimeaza ca punerea in functiune si intrarea in operare vor avea loc in anul 2020, dar calendarul estimativ de dezvoltare a proiectului poate suferi modificari, in functie de evolutia proiectelor offshore din amonte.

Calendarul va suferi modificari cu siguranta, mai ales ca Transgaz s-a angrenat si in construirea gazoductului Ungheni-Chisinau, un proiect mult mai mare decat cel initial in ceea ce priveste conexiunea cu Republica Moldova (Iasi-Ungheni). Pe baza promisiunilor Transgaz, care intre timp a cumparat operatorul de transport gaze din Moldova (Vestmoldtransgaz), moldovenii de peste Prut ar trebui sa aiba inca din 2020 gaze din Romania, scapand astfel de jugul Gazprom. Moldovenii au inceput sa creada in promisiunile noastre, dovada ca „Republica Moldova nu va negocia deocamdata un nou acord cu furnizorul rus de gaze naturale, Gazprom, ci se va concentra asupra finalizarii conectarii la sistemul de gazoducte din Romania,” a declarat ministrul economiei moldovean, Chiril Gaburici, intr-o emisiune televizata, potrivit postului de radio Europa Libera, care citeaza agentia de presa rusa Interfax.

Actualul contract cu concernul rus expira la sfarsitul anului 2019. Gaburici a explicat ca, dupa finalizarea gazoductului Chisinau-Ungheni, Republica Moldova va avea acces la surse alternative de gaze, nu din Rusia, si implicit o pozitie mai buna la eventualele negocieri. „Atunci va fi concurenta si toti se vor lupta sa ne aiba drept client”, a apreciat el.

In prezent, Republica Moldova primeste gaze rusesti in baza contractului cu Gazprom din 2008, care se reinnoieste anual.Este bine ca fratii au incredere intre ei. Sa vedem insa ce iese de aici. Constructia gazoductului Chisinau-Ungheni, de fapt continuarea celui dintre Iasi si Ungheni, este programata sa inceapa luna aceasta, si ar urma sa dureze circa zece luni, noteaza Europa Libera.

Articole pe aceeasi tema

  • Transgaz a obtinut Autorizatia de Construire pentru executarea lucrarilor la proiectul „Conducta de transport gaze naturale Tarmul Marii Negre – Podisor”Transgaz a obtinut Autorizatia de Construire pentru executarea lucrarilor la proiectul „Conducta de transport gaze naturale Tarmul Marii Negre – Podisor”
  • Sectorul energetic este atractiv pentru bursa degeaba, sau doar pentru dividende. Investitiile si expansiunea sunt scoase din calcul.Sectorul energetic este atractiv pentru bursa degeaba, sau doar pentru dividende. Investitiile si expansiunea sunt scoase din calcul.
  • Banca Europeana de Investitii finanteaza Tansgaz pentru dezvoltarea sistemului national de transport gazeBanca Europeana de Investitii finanteaza Tansgaz pentru dezvoltarea sistemului national de transport gaze
  • Transgaz reactioneaza dupa toate disputele privind rezervarea de capacitate pe relatia cu Ungaria si dezvoltarea proiectului BRUATransgaz reactioneaza dupa toate disputele privind rezervarea de capacitate pe relatia cu Ungaria si dezvoltarea proiectului BRUA
Tweet
  • google-share
Articolul precedent

Turceni, cea mai mare termocentrala din Romania, a aniversat 40 de ani de la conectarea la Sistemul Energetic National

Articolul urmator

O noua pomana de la stat: Ministerul Mediului propune un ajutor de 20.000 de mii de lei pentru instalarea de panouri fotovoltaice

Articole pe aceeasi tema

Gazoductul Iasi-Chisinau intra in faza a doua de constructie

Posted On 18 februarie 2019
, By Redactia

Die Welt: Proiectul gazoductului Nord Stream 2 intareste puterea Rusiei in Europa

Posted On 11 februarie 2019
, By Redactia
1

Der rote faden – Nord Stream

Posted On 3 februarie 2019
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cautare

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Gazoductul Iasi-Chisinau intra in faza a doua de constructie

Posted On 18 februarie 2019

Amenzile aplicate de ANRE operatorilor din energie si gaze au adus la bugetul de stat vreo 20 de milioane de lei, pentru anul 2018. Cam putin.

Posted On 18 februarie 2019

O ipoteza periculoasa: OG 114 a rasarit din capul guvernantilor sau a existat o solicitare din partea unor companii active in piata de energie si gaze?

Posted On 17 februarie 2019

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

'Ai, dom'le, sa mai termine...

Posted On 6 februarie 2019

Matematica e destul de simpla pe...

Posted On 3 februarie 2019

Intrebarea la care trebuie raspuns e de...

Posted On 28 ianuarie 2019

Publicitate



PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Bransamentele electrice in ansamblurile rezidentiale nou construite, o bomba cu ceas: noii proprietari pot fi deconectati in orice moment de la retea

Cum alegem panourile fotovoltaice potrivite pentru locuinta

ANRE accelereaza reglementarile privind comercializarea energiei produsa de persoanele fizice care au montate instalatii de energie regenerabila

Comisia Europeana ne invata cum sa reducem facturile le energie pe timpul iernii

Casele care nu au acces la reteaua de distributie de energie primesc bani de la Fondul de Mediu pentru panouri solare

Video

Gala Energy-center

Iarna ramane cea mai mare provocare pentru liniile de distributie a energiei

Interconectorul de gaze naturale care leagă România și Bulgaria

Energia nucleara: sigura, curata si ieftina

KIC InnoEnergy in Romania

Formular de contact

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.