0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei
Ucraina importă gaze din Europa prin Moldova
Rafinăria Petromidia a revenit la capacitate optimă de operare
Statul mai pompează 435 de milioane de lei in CE Oltenia
Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori
Comisia Europeana reimpacheteaza masurile de sprijin pentru trecerea industriei catre energia verde cu ajutoare de stat
Bulgaria, țară dependentă total de importul de gaze, își consolidează poziția pe piața balcanică
Afacerile E-acumulatori cresc puternic pe fondul cererii de sisteme fotovoltaice
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte

Transgaz propune acționarilor un dividend brut pe acțiune de 15,61 lei

Posted On 22 martie 2022
By : Redactia
Comment: 0
Tag: dividende, proiecte de investitii, repartizarea profitului, Transgaz, transport gaze

Conducerea Transgaz convoacă acționarii pe 28/29 aprilie pentru aprobarea dividendului brut pe acțiune în valoare de 15,61 lei/acțiune, aferent anului financiar 2021, și plata dividendelor cuvenite acționarilor, începând cu data de 14 iulie 2022.

Conducerea Transgaz precizează într-un comunicat transmis BVB:

“Propunerea de repartizare pe destinații a profitului net în suma de 186.941.472 lei, conform prevederilor O.G. nr.64 din 30 august 2001 privind repartizarea profitului la societățile naționale, companiile naționale și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome și OUG 3/26 ianuarie 2022, art. IV, alin.(1) este următoarea:

– dividende cuvenite acționarilor 183.789.704,84 Lei
– profit destinat constituirii surselor proprii de finanțare 3.151.767,16 Lei

În conformitate cu prevederile art.67 alin.(2) din Legea nr.31/1990 privind societățile comerciale, republicată cu modificările și completările ulterioare, dividendele se distribuie acționarilor proporțional cu cota de participare la capitalul social.  Capitalul social al Transgaz este de 117.738.440 lei divizat în 11.773.844 acțiuni ordinare, nominative, indivizibile cu o valoare nominală de 10 lei/acțiune”.

Potrivit unui referat transmis BVB, conducerea Transgaz propune acest dividend, determinat în baza prevederilor O.G. nr.64 din 30 august 2001 privind repartizarea profitului la societățile naționale, companiile naționale și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome în condițiile aplicării cotei de 90,04007% la repartizarea profitului sub formă de dividende, în conformitate cu prevederile art.IV al OUG 3/26 ianuarie 2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum și pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni și în Rezervația Biosferei “Delta Dunării”:

Ø  (1) Prin derogare de la prevederile art. 1 alin. (1) lit. f) din Ordonanță Guvernului nr. 64/2001 privind repartizarea profitului la societățile naționale, companiile naționale și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 536 din 1 septembrie 2001, aprobată cu modificări prin Legea nr. 769/2001, cu modificările și completările ulterioare, pentru exercițiul financiar al anului 2021, la societățile cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome înființate de stat, profitul contabil rămas după deducerea impozitului pe profit se repartizează în cuantum de minimum 90% sub formă de vărsăminte la bugetul de stat în cazul regiilor autonome ori sub formă de dividende în cazul societăților cu capital integral sau majoritar de stat, în condițiile legii.

Ø  (2) În cazuri temeinic justificate, Guvernul poate aprobă prin hotărâre repartizarea la bugetul de stat, sub formă de vărsăminte la bugetul de stat în cazul regiilor autonome ori sub formă de dividende în cazul societăților cu capital integral sau majoritar de stat, a unei cote mai mici de 90% din profitul contabil rămas după deducerea impozitului pe profit, dar nu mai puțin de 50% din acesta.

Potrivit Transgaz, repartizarea unei cote de 50% din profitul net realizat de S.N.T.G.N. Transgaz S.A. în anul 2021 sub formă de dividende ar avea o contribuție importantă în asigurarea sursei de finanțare necesară Transgaz pentru derularea proiectelor de investiții strategice cuprinse în programul de dezvoltare al companiei aprobat de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei și a extinderilor sistemului de conducte de transport gaze naturale destinate racordarii la SNT a localităților țării, cu un impact pozitiv major asupra creșterii nivelului de trăi a populației și a gradului de dezvoltare a UAT-urilor, cât și la creșterea siguranței în exploatare și operare a Sistemului Național de Transport (SNT), motiv pentru care, societatea a solicitat autorității tutelare susținerea activității investiționale a SNTGN Transgaz SĂ prin întreprinderea demersurilor de inițiere a unei Hotărâri de Guvern privind aprobarea repartizării sub formă de dividende pentru anul financiar 2021 a unei cote de 50% din profitul contabil rămas după deducerea impozitului pe profit.

La momentul întocmirii prezentului referat nu este emisă o Hotărâre de Guvern conform OUG 3/26 ianuarie 2022, art. IV, alin.(2), motiv pentru care propunerea de repartizare a profitului net sub formă de dividende s-a făcut, conform OUG 3/26 ianuarie 2022, art. IV, alin.(1), în cota de 90,04007%, spune conducerea TGN.

Cota prevăzută în bugetul de venituri și cheltuieli al SNTGN Transgaz SA pe anul 2021 aprobat prin Hotărârea AGOA nr. 3/27.04.2021 a fost de 50%.

Alte puncte pe ordinea de zi a AGOA/AGEA sunt: aprobarea situațiilor financiare anuale individuale (situația poziției financiare, situația rezultatului global, situația modificărilor capitalurilor proprii, situația fluxurilor de trezorerie, note la situațiile financiare) ale SNTGN TRANSGAZ SA pentru exercițiul financiar al anului 2021, întocmite în conformitate cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară adoptate de Uniunea Europeană și aprobate prin OMFP nr. 2844/2016, precum și aprobarea situațiilor financiare anuale consolidate (situația consolidată a poziției financiare, situația consolidată a rezultatului global, situația consolidată a modificărilor capitalurilor proprii, situația consolidată a fluxurilor de trezorerie, note la situațiile financiare consolidate) ale SNTGN TRANSGAZ SA pentru exercițiul financiar al anului 2021, întocmite în conformitate cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară adoptate de Uniunea Europeană și aprobate prin OMFP nr. 2844/2016.

 

 

 

Articole pe aceeasi tema

  • Romgaz propune un dividend brut pe acțiune de 3,80 RONRomgaz propune un dividend brut pe acțiune de 3,80 RON
  • Monopolistii retelelor de transport energie si gaze au decis: niet dividende pentru actionariMonopolistii retelelor de transport energie si gaze au decis: niet dividende pentru actionari
  • Ministerul Economiei vrea mai multi bani de la Transgaz, desi compania este angajata in mari programe de investitiiMinisterul Economiei vrea mai multi bani de la Transgaz, desi compania este angajata in mari programe de investitii
  • Transgaz a virat la bugetul de stat aproape 400 de milioane de lei, dar a avut un profit de 299 milioane leiTransgaz a virat la bugetul de stat aproape 400 de milioane de lei, dar a avut un profit de 299 milioane lei
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Cum functioneaza si care sunt beneficiile turbinelor eoliene casnice

Next Story

Comisia europeana a pus ochii pe profiturile companiilor energetice

Articole pe aceeasi tema

0

Cum poate fi luat la puricat OMV Petrom de catre ANAF si alte institutii ale statului, in cazul taxei de solidaritate

Posted On 17 ianuarie 2023
, By Redactia

Investitiile pentru Sistemul de Transport gaze, in urmatorii 10 ani, se apropie de 4 miliarde de euro

Posted On 1 noiembrie 2022
, By Redactia

Serbia vrea sa interconecteze reteaua sa de gaze cu cea a Romaniei

Posted On 24 mai 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Soluții la riscul de cutremur: Reabilitarea clădirilor și Rețelele inteligente de gaz ar fi trebuit să însemne și creșterea siguranței la cutremure

Posted On 8 februarie 2023

ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei

Posted On 7 februarie 2023

Studiu Deloitte: Tranziția spre economia verde poate crea 300 de milioane de noi locuri de muncă la nivel global până în 2050 și poate contribui la diminuarea decalajului de dezvoltare dintre regiuni și continente

Posted On 7 februarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023. Se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.