0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Engie Romania si Saint-Gobain vor construi cel mai mare parc fotovoltaic din Romania
wpd România accelerează investițiile în eolian onshore și fotovoltaic
In viziunea Concurentei, solutia pentru preturile mari la energie este taxarea producatorilor
Nofar Energy cumpara un parc fotovoltaic in Giurgiu si anunta investitii de 300 mil euro
In plina criza energetica, Electrica isi schimba conducerea
Unitatea 1 de la Cernavoda intra in programul de oprire planificata
Bulgaria si Grecia au inaugurat proiectul unității plutitoare offshore pentru stocare și re-gazeificare de la Alexandroupolis
150 de milioane de euro pentru modernizarea și dezvoltarea rețelelor de transport și de distribuție energie transfrontaliera
Cu rabdare ii ajungem: preturile carburantilor sunt inca mai mici in Romania fata de media europeana
Gazprom strange cureaua

Tranzactiile cu gaze pe Bursa Romana de Marfuri sunt in crestere. Pretul a fost in scadere, dar sa nu uitam ca vine iarna

Posted On 5 octombrie 2020
By : Redactia
Comment: 0
Tag: Bursa Romana de Marfuri, liberalizarea pietei de gaze, piata Spot de gaze, pretul gazelor, tranzactii cu gaze naturale

Trendul ascendent al pietei de gaze naturale, trend pe care il anticipam odata cu disparitia prevederilor nefericite ale binecunoscutei OUG 114, a continuat in cursul trimestrului trei, cu evolutii  pozitive mult accentuate ale celor doi principali indicatori : cantitatile tranzactionate si preturile rezultate. O analiza a graficelor celor doi indicatori, pe parcursul  intregului an, arata foarte clar o tendinta de revenire spre normalitate incepand deja cu trimestrul doi, odata cu anuntarea anularii constrangerilor din amintita ordonanta, urmata de o accelerare accentuata a evolutiei favorabile in cel de-al treilea trimestru, liber de orice impuneri de reglementare.

Astfel, volumul tranzactiilor incheiate pe platformele spot si forward ale BRM la sfarsitul lunii septembrie a depasit 36Twh, volumul trimestrului trei depasind cu mult volumele cumulate ale primelor doua trimestre ale anului. Cauza principala o reprezinta evident liberalizarea pietelor, posibilitatea tranzactionarii la preturi reale, rezultate din intalnirea cererii cu oferta, ceea ce a sporit interesul pentru operatiuni in regim bursier.

O noutate a acestei perioade a constituit-o introducerea regimului GRP ( “gas release program” ), masura laudabila in sine dar, in opinia noastra, numai un prim pas spre regimul normal bursier, acela de formator de piata ( “market maker” ). Noul regim insa, din punct de vedere al impunerii volumelor  tranzactionate este mai redus decat cel precedent, obligatiile de tranzactionare pentru participantii la piata fiind inlocuite cu cele  de ofertare, obligatii ce se concretizeaza extrem de rar in tranzactii efective. Aceste lucruri ne indreptatesc sa afirmam ca dinamica pozitiva a volumelor tranzactionate se datoreaza liberalizarii si cresterii maturitatii pietei, avand ca protagonisti principalii jucatori, si in mod special, producatorii.  Demonstratia acestei afirmatii este data de volumele tranzactionate, mult mai mari decat cele impuse de regimul GRP.

Preturile medii ponderate pentru cantitatile livrate in acest interval au cunoscut o scadere accentuata, de la peste 105lei/Mwh la inceputul anului, la 65-68lei/Mwh la nivelul lunii septembrie. Evident, se poate argumenta cu efectele pandemiei si reducerea preturilor la nivel mondial, dar urmarind evolutia la nivelul intregului an, motivele sunt cu totul altele.

Pe plan international, intervalul cu preturile cele mai scazute a fost cel al verii, pana spre inceputul lunii august, iar incepand cu luna septembrie acestea s-au majorat cu peste 50%. In acelasi timp, preturile pe piata locala au inceput sa scada pe perioada de vara, scadere ce insa a continuat  si in luna septembrie, contrar celor internationale. Totodata, diferentele (spread-ul ) dintre preturile bursei central-europene CEGH  si cele inregistrate pe BRM au inceput sa scada, iar incepand cu luna septembrie chiar s-au inversat: gazul natural cumparat pe piata locala este mai ieftin decat cel central-european.

Explicatia este extrem de simpla: efectele nefaste ale OUG 114, amplificate de modul rigid si excesiv al ANRE de aplicare, au condus la cresteri ale preturilor pietei locale cu peste 50% fata de cele europene, iar contractele pe termen lung incheiate in acea perioada au necesitat timp pentru a-si consuma influentele. Pe toata durata de existenta a ordonantei, efortul preturilor mari, deformate, a fost suportat de consumatorii finali din domeniul industrial.

Daca se urmareste insa evolutia preturilor pietei spot, se observa ca in perioada februarie-iunie intre preturile medii ponderate ale contractelor la termen si cele ale pietei spot exista un spread de 50-100%. Piata spot, cea care da masura valorii reale de moment, aflata la jumatate fata de cea la termen, a constituit o anomalie ce trebuia sa dea de gandit autoritatilor. Mai mult, pretul de 68lei/Mwh, calculat de ANRE ca asigurand o protectie pentru consumatorii finali, in principal cei casnici, s-a dovedit a fi mult mai mare fata de pretul pietei pentru o buna perioada de timp. Asa zisa protectie a consumatorilor finali casnici s-a transformat practic intr-o obligatie a acestora de a cumpara gaze naturale la preturi mai mari decat cele ale pietei reale ! In conditiile in care ambele categorii de consumatori au fost practic defavorizate, este interesant de aflat cine a avut de castigat in acceptiunea autoritatilor.

O alta caracteristica  resimtita pe toata durata anului a fost cresterea importurilor, determinata de preturile pietei europene mult mai mici decat cele locale. Influenta acestor importuri pe piata a fost insa una pozitiva, reusind sa tempereze cresteri explozive pe o piata total bulversata, preturi ce au depasit uneori 120-125 lei/Mwh. Astazi, prin reducerea preturilor, acest trend este inversat si au aparut primele cantitati exportate, este drept, reduse.

Ca si concluzie, aceasta crestere a volumelor tranzactionate pe bursa, simultan cu reducerea semnificativa a preturilor si aducerea acestora sub sau cel mult la nivelul celorlalte piete europene, ne indreptatesc sa fim optimisti intr-o evolutie normala si corecta a pietei de gaze naturale. Conditia de baza este ca autoritatile sa-si limiteze interventiile asupra pietelor si sa le lase sa evolueze liber, in conditii de concurenta si transparenta. Este evident ca nimeni nu va raspunde de consecintele unor astfel de interventii, dar macar nefericita experienta trebuie inteleasa si nerepetata. De asemenea, previziuni apocaliptice privind explozii de preturi pe piete lasate libere, nereglementate, previziuni contrazise categoric de evolutiile prezente si de cele ale perioadei 2017-2018, trebuie evitate.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Inainte de liberalizarea pietei de gaze, Autoritatea de reglementare in energie pune frana celor mai performante produse bursiere: contractele futures si cele bilateraleInainte de liberalizarea pietei de gaze, Autoritatea de reglementare in energie pune frana celor mai performante produse bursiere: contractele futures si cele bilaterale
  • Bursa Română de Mărfuri începe să opereze pe piața gazelor naturale din Republica Moldova.Bursa Română de Mărfuri începe să opereze pe piața gazelor naturale din Republica Moldova.
  • FPPG: gazele din Marea Neagra ar pune Romania in pozitia de cel mai mare producator din EuropaFPPG: gazele din Marea Neagra ar pune Romania in pozitia de cel mai mare producator din Europa
  • BRM si grupul ATHEX au semnat un acord pentru furnizare de servicii post-tranzactionare pe piata futures de gaze naturale  din Romania.BRM si grupul ATHEX au semnat un acord pentru furnizare de servicii post-tranzactionare pe piata futures de gaze naturale  din Romania.
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Sistemul energetic romanesc este la limita supravietuirii. Fara investitii urgente riscam in orice moment blackout-ul.

Next Story

Bogdan Aurescu: Marea Neagra face parte dintr-un arc de instabilitate care este adesea alimentat de oponenti ai traseului european si euroatlantic

Articole pe aceeasi tema

0

Câteva considerente la proiectul de Lege OffShore

Posted On 17 aprilie 2022
, By Redactia

Bursa Română de Mărfuri începe să opereze pe piața gazelor naturale din Republica Moldova.

Posted On 7 aprilie 2022
, By Redactia

FPPG: gazele din Marea Neagra ar pune Romania in pozitia de cel mai mare producator din Europa

Posted On 15 martie 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

România - Oportunități și riscuri pentru independența energetică

Posted On 17 mai 2022

Engie Romania si Saint-Gobain vor construi cel mai mare parc fotovoltaic din Romania

Posted On 17 mai 2022

Hidroelectrica aniverseaza 50 de ani de la punerea in functiune a Centralei de la Portile de fier I

Posted On 17 mai 2022

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Buna ziua! Respectivul articol de lege e...

Posted On 6 mai 2022

ce spune dl. Binig este corect, cu o...

Posted On 2 mai 2022

da si ?!....de ani si ani de zile...

Posted On 29 aprilie 2022

Publicitate





PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Reciclarea uleiului alimentar uzat. Care sunt pașii de urmat

Cum functioneaza si care sunt beneficiile turbinelor eoliene casnice

Cum sa instalezi un sistem de biogaz in gospodarie

Cum sa citim factura de energie electrica?

E-Distributie lanseaza un serviciu digital pentru simplificarea racordarii la reteaua electrica

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.