Trei luni, perioada maxima pentru emiterea autorizatiilor proiectelor de energie solara
Miniștrii energiei din UE au convenit asupra conținutului noului regulament care va introduce măsuri urgente și specifice care abordează tehnologii și tipuri de proiecte specifice, care au cel mai mare potențial de implementare rapidă și cel mai mic impact asupra mediului, a anunțat Consiliul European, într-un comunicat de presă.
Noile norme temporare vor stabili termene maxime pentru acordarea autorizațiilor pentru echipamentele de energie solară, pentru modernizarea centralelor electrice existente pe bază de energie din surse regenerabile (retehnologizare) și pentru implementarea pompelor de căldură. În plus, acestea vor introduce o prezumție de interes public superior pentru proiectele privind energia din surse regenerabile.
„Am făcut încă un pas pentru a combate prețurile ridicate la energie, pentru a ne îmbunătăți securitatea aprovizionării cu energie și pentru a ne reduce dependența de sursele de energie rusești. Mai multe surse regenerabile de energie în rețelele noastre ne vor ajuta să reducem cererea de combustibili fosili și să reducem facturile la energie. Prin aceste norme, vom accelera procesele de autorizare, care sunt adesea prea lungi și greoaie”, a declarat ministrul ceh al industriei și comerțului, Jozef Síkela.
Proiectele fotovoltaice, autorizate în maximum trei luni
Statele membre au convenit ca procesul de acordare a autorizațiilor să nu depășească trei luni.
În anumite circumstanțe, proiectele de energie solară privind structurile artificiale existente vor face obiectul unei derogări de la cerința de a efectua o evaluare specifică a impactului asupra mediului.
Instalarea de echipamente de energie solară cu o capacitate de până la 50 kW, inclusiv pentru persoanele care produc energie solară pentru consumul propriu, va beneficia de un acord tacit după o lună de la depunerea cererii, cu condiția să nu existe probleme legate de siguranța, stabilitatea și fiabilitatea rețelei.
Investițiile în mici instalații descentralizate de energie solară pentru a deveni autoconsumatori de energie din surse regenerabile reprezintă unul dintre cele mai eficiente mijloace prin care consumatorii de energie își pot reduce facturile la energie și expunerea la volatilitatea prețurilor.
Instalațiile cu o putere mai mică de 50 kW nu sunt susceptibile de a avea efecte negative majore asupra mediului sau a rețelei și nu ridică probleme de siguranță, se arată în Regulamentul Consiliului.
Energia solară fotovoltaică, care este una dintre cele mai ieftine surse de energie electrică disponibile, și tehnologiile termosolare, care asigură încălzire din surse regenerabile la costuri scăzute pe unitate de căldură, pot fi implementate rapid și pot să aducă beneficii directe cetățenilor și firmelor.
Se urgentează procesul de autorizare și în cazul retehnologizării proiectelor eoliene și fotovoltaice existente
Consiliul a convenit asupra unui termen maxim de șase luni pentru procesul de acordare a autorizațiilor pentru retehnologizarea proiectelor, termen care include toate evaluările de mediu relevante.
În cazul în care retehnologizarea are ca rezultat o creștere cu până la 15% a capacității centralei electrice, racordările la rețea vor fi permise în termen de trei luni.
De ce este nevoie de această măsură? Pentru că, în perioadă 2021 – 2025, o capacitate eoliană onshore de 38 GW va ajunge la sfârșitul duratei sale normale de funcționare de 20 de ani.
Dezafectarea acestor capacități în locul retehnologizării ar duce la o reducere substanțială a capacității de energie din surse regenerabile instalate în prezent, complicând și mai mult situația de pe piața energiei.
Mai mult, atunci când se retehnologizează o instalație solară, se pot obține creșteri ale eficienței și capacității fără a crește spațiul ocupat.
Prin urmare, instalația retehnologizată nu are un impact diferit asupra mediului decât instalația inițială, atât timp cât spațiul utilizat nu este mărit în proces, iar măsurile de atenuare a impactului asupra mediului necesare inițial continuă să fie respectate.
Mai multe pompe de căldură
Pompele de căldură reprezintă o tehnologie esențială pentru producerea de încălzire și răcire din energia ambientală, inclusiv din instalațiile de tratare a apelor reziduale, și de energie geotermică. Acestea permit, de asemenea, utilizarea căldurii și frigului rezidual.
Implementarea mai rapidă a pompelor de căldură permite înlocuirea cazanelor pe gaz natural și a altor cazane pe bază de combustibili fosili cu o soluție de încălzire din surse regenerabile, sporind în același timp eficiența energetică.
Acest lucru va accelera reducerea utilizării gazului în furnizarea de căldură atât în sectorul industrial, cât și în cel al clădirilor.
Astfel, statele membre au convenit asupra unui termen de o lună pentru instalarea pompelor de căldură sub 50 MW și de trei luni în cazul pompelor de căldură cu sursă sol.
Pentru anumite categorii de pompe de căldură, racordările la rețeaua de transport sau de distribuție sunt permise în urma notificării.
Statele membre pot exclude anumite zone sau structuri din motive legate de protecția patrimoniului cultural, de interese de apărare națională sau de siguranța națională.