Un adevar spus pe jumatate: ANRE nu poate oblige furnizorii sa vanda energie la cel mai mic pret
Obligarea furnizorilor sa livreze energie catre consumatorii casnici la cel mai mic pret este ilegala, intrucat ar incalca reglementarile europene si ar echivala cu o noua Ordonanta 114, a declarat, marti, Zoltan Nagy-Bege, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie.
“Cu ocazia multiplelor presiuni la care a fost supusa autoritatea la sfarsitul lunii decembrie si inceputul lunii ianuarie cand ni se solicita ca acesti furnizori sa ii incadreze pe cei 5,7 – 5,8 milioane de consumatori casnici din piata reglementata la cele mai mici preturi din portofoliul lor de oferte, as vrea sa precizez ca, din punctul nostru de vedere, ar fi fost si este ilegal. Aceasta pentru ca s-ar incalca Regulamentul 943 al UE privind piata interna de energie electrica si Directiva 944 care avea termen de transpunere sfarsitul anului trecut. Aceste doua acte normative prevad foarte clar ca preturile trebuie formate de cerere si oferta si niciun Guvern, Parlament sau autoritate de reglementare nu are dreptul sa intervina asupra preturilor, ca statele iau masuri pentru a exista concurenta in piata”, a aratat oficialul ANRE.
In opinia sa, o astfel de obligatie ar avea aceleasi efecte pe care le-a avut si Ordonanta 114.
“O astfel de interventie printr-o ordonanta de urgenta sau printr-un ordin ANRE pentru o perioada oricat de scurta sau mai lunga ar fi incalcat Regulamentul si Directiva si as risca sa spun, chiar daca acest lucru va crea controverse, ca ar fi echivalat cu o noua OUG 114, cu aceleasi efecte”, a precizat Bege.
Acest lucru ar fi dus la scumpirea energiei pentru consumatorii care erau deja in piata libera, a explicat el.
“A obliga un numar de furnizori sa asigure energie ieftina pentru 5,7 milioane clienti, pe langa faptul ca e foarte greu de realizat, dar presupunand ca este posibil, creeaza pierderi financiare foarte mari pentru acesti furnizori. Pierderi care ar trebui sa fie recuperate de la celelalte categorii de consumatori, ceea ce ar fi insemnat o crestere de pret pentru ceilalti casnici, 3 milioane care sunt deja in piata concurentiala, sau consumatorii non-casnici, exact ce s-a intamplat odata cu OUG 114, sper ca inca ne amintim”, a subliniat vicepresedintele ANRE.
Acesta a explicat ca solutia cu care a venit ANRE este aceasta perioada de tranzitie de sase luni.
“Noi am oferit o perioada de tranzitie pentru consumatorii casnici pana la 1 iulie 2021, data pana la care vor primi noi oferte si noi informatii de la furnizori, urmand ca, dupa 1 iulie, sa aiba in continuare oricand posibilitatea de a trece in piata concurentiala. Deci nu se termina nimic, nu pierde nimeni niciun tren, nu exista niciun termen pana la care cineva trebuie sa-si schimbe contractul, acest poate fi facut oricand, iar legea spune ca, un consumator daca isi manifesta aceasta dorinta, in cel mult 21 de zile vechiul consumator trebuie sa-i dea drumul”, a completat responsabilul ANRE.
Ideea ca furnizorii sa ofere consumatorilor casnici energie la pretul din cea mai buna oferta a lor a venit din partea ministrului Energiei, Virgil Popescu.
El a precizat ca va modifica Legea energiei printr-o ordonanta de urgenta, daca acest lucru nu se va intampla.
In final, furnizorii de ultima instanta s-au angajat benevol sa factureze consumatorii casnici la cel mai bun pret pe care il au pentru ofertele fara abonament, anuntand acest lucru prin comunicate de presa.