Un success pentru Romania: presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a intrat in CA-ul ACER
Dupa Razvan Niculescu, care a fost vicepresedinte al Agentiei Europene de reglementare in energie (ACER), un al roman reuseste sa intre in Consiliul de Administratie al acestie importante institutiie europene. Este vorba despre Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliul Concurentei care a reusit sa obtina postul intr-o cursa in care au fost inscrisi opt candidati, care au concurat pentru trei posturi de membru deplin si doua de membru supleant in Consiliul de Administratie.
Chiritoiu a obtinut cinci voturi din 28. Candidatul Frantei, care s-a clasat primul, a avut sapte voturi, iar reprezentantul Suediei a avut patru voturi. Selectia a constat in evaluarea CV-ului si a unei scrisori de intentie.
Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a afirmat pentru AGERPRES ca postul de membru in Consiliul de Administratie al ACER, pentru care a fost ales vineri de Consiliul UE, se completeaza foarte bine cu activitatea sa in cadrul autoritatii romane de concurenta.
“Este o onoare ca am fost propus de Romania si am fost sustinut de mai multe state membre si am iesit pe locul doi si in felul acesta avem o pozitie de membru plin in Consiliul de Administratie pentru o perioada de patru ani”, a aratat el.
Potrivit lui Chiritoiu, ACER este un model nou de agentie, cu o guvernanta imbunatatita.
“In conducerea ei se regasesc atat reprezentantii statelor membre, cat si ai Parlamentului si ai Comisiei Europene. Este o experienta interesanta sa contribui la dezvoltarea unui nou model de agentiei europeana. ACER are rolul de a contribui la crearea pietei europene de energie, una dintre cele mai importante reforme care se deruleaza in momentul de fata in Europa si care va ajuta consumatorii europeni, atat cei casnici, cat si cei industriali, sa aiba acces la energie mai ieftina si mai sigura, duce la cresterea independentei energetice a Europei”, a precizat Chiritoiu.
Acest gen de activitate se completeaza foarte bine cu activitatea sa la Consiliul Concurentei, a adaugat el.
“Este ceea ce incercam sa facem si in Romania, sa avem o colaborare buna intre reglementatorul de energie si autoritatea de concurenta, sa combinam reglementarea cu mecanismele de piata pe care le promoveaza o autoritate de concurenta, cum este Consiliul. Este o sinergie buna intre activitatea Consiliului cu aceasta noua activitate”, a mai spus el.
Ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a salutat, pe pagina sa de Facebook, alegerea lui Chiritoiu in conducerea ACER.
“Salut alegerea domnului Bogdan Chiritoiu la conducerea Agentiei Europene de Reglementare in Energie (ACER). Votul dat in aceasta seara este o recunoastere a competentei profesionale a candidatului propus si a traditiei sectorului energetic romanesc care va fi reprezentat in urmatorii patru ani in Consiliul de Administratie al ACER. Il felicit pe domnul Bogdan Chiritoiu pentru aceasta victorie adusa Romaniei, victorie obtinuta la capatul unei competitii de un nivel ridicat”, a scris Popescu.
El a felicitat pentru rezultat si Reprezentanta Permanenta a Romaniei la UE, care a contribuit la succes.
“Nu in ultimul rand, doresc sa ii multumesc lui Razvan Nicolescu, fostului presedinte roman al ACER, pentru implicare in sustinerea candidatului propus de Romania”, a adaugat ministrul.
La randul sau, Razvan Nicolescu, fost presedinte al Consiliului de Administratie al ACER in perioada 2014-2016, a afirmat, pentru AGERPRES, ca este aceasta este o victorie foarte importanta pentru Romania, iar tara noastra castiga astfel influenta si respect la nivel european.
“Este o victorie superba a Romaniei! Am avut un candidat impecabil din punct de profesional si hotarat sa se bata pentru a-si reprezenta cu onoare tara, intr-o competitie grea. Am avut o echipa de la Reprezentanta motivata si care a stiut ce face. Ma bucur ca am putut ajuta la acest succes. Este un succes al intregului sector energetic romanesc! Pentru Romania, faptul ca are un reprezentant in conducerea ACER inseamna respect si influenta”, a precizat Nicolescu.
In urma cu o saptamana, Bogdan Chiritoiu declara, pentru AGERPRES, ca, in cazul in care va obtine un post in Consiliul de Administratie al ACER, nu va parasi autoritatea de concurenta.
“Este vorba despre un Consiliu de Administratie, adica o intalnire pe luna cel mult. Pot detine ambele functii, in paralel. Propunerea a fost facuta de Ministerul de Externe”, a declarat Chiritoiu.
Potrivit ACER, Consiliul de Administratie se intruneste de sase-sapte ori pe an la Bruxelles, la Ljubljana sau in tara din care provine presedintele institutiei.
Intr-un anunt postat pe site-ul ACER, se mentioneaza ca pe 27 ianuarie 2020 vor expira mandatele a trei membri ai Consiliului de Administratie si a doi membri supleanti. Astfel, CA va trebui sa numeasca acum trei noi membri si doi supleanti.
In urma unui apel pentru candidaturi, presedintia ACER a primit pana la termenul limita stabilit la 18 octombrie 2019 opt propuneri: Stefano Besseghini (Italia), Vaclav Bartuska (Republica Ceha), Bogdan Chiritoiu (Romania), Lubomir Kuchta (Slovacia), Karin Lunning (Suedia), Pawel Pikus (Polonia), Zhecho Donchev Stankov (Bulgaria) si Michel Thiolliere (Franta).
Romania a mai avut un reprezentant in conducerea ACER. Razvan Nicolescu a fost vicepresedinte al CA al ACER in perioada 2010-2014 si presedintele CA intre 2014 si 2016.