Valsul de Anul Nou: Ultimul bal si cel mai profitabil pentru cei ce dau curent romanilor de rand
Dupa ce furnizorii de ultima instanta au anuntat cresteri cuprinse intre 16% si 26% a pretului energiei electrice pentru consumatorii care raman captivi serviciului universal (in momentul de fata peste 6 milioane de consumatori), intreaga atentie a presei si autoritatilor s-a concentrat exclusiv pe aceasta categorie de consumatori. Nimeni nu si-a pus problema vizavi de ce efecte va avea in piata de energie o crestere artificiala, dar anuntata in prealabil a pretului, dictate din pix de catre cei patru mari furnizori de ultima instanta (Enel, Electrica, CEZ si E.ON). Este la mintea cocosului ca se va pune o presiune artificiala pe pret, in conditiile in care, pe langa cresterea anuntata de FUI, marii producatori (Hidroelectrica si Nuclearelectrica) scapa de pretul impus pana acum de catre ANRE si au posibilitatea sa oferteze in mediul concurential.
Absolut nimeni nu s-a intrebat ce se intampla in cazul altor categorii de consumatori, altii decat cei casnici, care au achizitionat deja energia electrica pentru anul viitor din piata concurentiala. Din intamplare, sau nu, acesti consumatori sunt alimentati de furnizori concurentiali, care nu “beneficiaza” in nici un fel de reglementarile ANRE. Contractele de livrare energie electrica pentru consumatorii persoane juridice pentru anul 2021 s-au cam incheiat deja la preturi medii situate intre 240 si 250 de lei/MWh. Dupa anuntul celor patru mari furnizori de ultima instanta privind cresterea pretului la consumatorii casnici, preturile in piata au explodat brusc, astfel ca pentru luna ianuarie si chiar februarie ofertele de vanzare au ajuns la o medie de 335-340 lei/Mwh.
Achizitiile de energie electrica pentru furnizorii din piata concurentiala au inceput inca din toamna, cand presiunile pe pret nu erau de natura sa influenteze competitia libera. A aparut insa decizia ANRE de a liberaliza piata de la 1 ianuarie 2021 si de a desemna furnizorii pentru serviciul universal, fara ca in prealabil sa existe o campanie de informare a consumatorilor pe marginea liberalizarii pietei. In conformitate cu legislatia existenta, fiecare consumator din Romania trebuia sa primeasca o informare privind consecintele liberalizarii pietei.
Aceasta obligatie revenea tuturor furnizorilor de energie electrica si in special celor care deja aveau consumatori in regim reglementat. Nu s-a deranjat nimeni din randul distribuitorilor si furnizorilor de energie electrica sa faca acest lucru, cu toate ca li s-ar fi recunoscut costul trimiterii scrisorilor de informare pentru consumatori.
Pe fondul lipsei de informare profita cine are de profitat, respectiv companiile care detin si in momentul de fata monopolul pe piata de furnizare.
Consumatorii casnici acopera in momentul de fata undeva la 30% din piata de consum a energiei electrice din Romania. Cert este ca la cum functioneaza piata in momentul de fata, anuntul companiilor care asigura serviciul universal privind cresterea preturilor, poate induce preturi mult mai mari pentru restul consumatorilor.
Ca sa nu complicam foarte mult lucrurile si ca sa fim bine intelesi, liberalizarea pietei de energie este normala si necesara. Problema tine de cum a fost pregatita. In urma cu cateva luni discutam acest lucru cu unul dintre cei mai importanti furnizori de energie din piata concurentiala. Pentru cine vrea sa inteleaga ce se intampla acum va reamintim:
Viorel Tudose, Getica 95: Haosul din piata de energie electrica a fost creat deliberat!
Multe din aceste previziuni se adeveresc astazi.
“Haosul a fost creat deliberat. In general suntem obisnuiti sa spunem ca pentru consumatorul casnic o crestere a facturii cu 10-12 lei trece neobservata. Fac abstractie aici de oamenii saraci, pentru care si 1 leu conteaza la factura de energie. Cum ar fi insa sa ne gandim la impactul financiar al cresterii facturii cu doar 15% in medie pentru doua milioane de gospodarii?, incepand cu 1 ianuarie 2021. Cate milioane de euro ar incasa furnizorii pentru serviciul universal de la acesti saraci? Unde sunt autoritatile statului, protectia consumatorului vulnerabil in aceste conditii? Unde este Consiliul Concurentei si Ministerul Energiei”, a declarat pentru Energy-Center.ro, Viorel Tudose, administratorul Getica 95.
Ne permitem sa ii raspundem noi: pe nicaieri! Dovada ca, ministrul Energiei, Virgil Popescu, declara ieri ca va solicita Consiliului Concurentei sa verifice preturile la energie de pe piata pentru serviciul universal, care i se par marite artificial. „De la 1 ianuarie, toti clientii din piata reglementata trec automat în piata serviciului universal. Dupa parerea mea, furnizorii au abuzat de acest lucru si au impus un pret în serviciul universal mai mare decat cel din piata concurentiala. Vorbim de preturi mai mari si cu 25%. Acest pret al serviciului universal nu va ramane asa, am discutat cu presedintele Consiliului Concurentei si voi solicita în scris sa verifice cum au fost facute aceste preturi, care mi se par a fi artificial marite. Poate sunt oameni mai conservatori, nu vor sa se mute acum, iar aceasta nu este o practica concurentiala corecta”, spune Virgil Popescu.
In acelasi timp insa, ministrul energiei face reclama pe fata unei companii pe care o are in subordine: Hidroelectrica. Este adevarat, Hidroelectrica are la ofertare pentru consumatorii casnici printre cele mai bune preturi din piata concurentiala, dar, in acelasi timp, de la anuntarea acestor preturi “competitive” (in urma cu o luna), Hidroelectrica a reusit sa atraga putin peste 100 de consumatori. Cu tot cu reclama facuta de ministrul Virgil Popescu. Ce sa mai intelegem de aici? Cum se pupa declaratiile domnului ministru cu competentele Consiliului Concurentei?
Problema nu este deloc simpla si tocmai de aceea ne intoarcem la declaratia domnului Viorel Tudose conform caruia “Haosul din piata de energie electrica a fost creat deliberat!”. Pe langa Getica 95, care are in momentul de fata cea mai mare cota de furnizare in piata concurentiala, mai exista cateva companii romanesti in aceasta piata, care au reusit sa “supravietuiasca” reglementarilor ANRE si ale statului roman. Campionii acestor reglementari au fost si au ramas “investitorii strategici”. Ne vom referi in articolele viitoare la ce a facut statul raman pentru acestia, fara a avea intentia de a denigra capitalul strain prezent in Romania. Nu intelegem insa de ce il denigram pe cel romanesc. Cert este ca in piata de energie eletrica s-a instalat haosul tocmai in plina iarna. Sa vedem cum iesim din el si ce ce costuri si mai ales, cine le va suporta!