0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
AFEER Academy a specializat intr-un an peste 800 de cursanti
Investigatie a Consiliului Concurentei la Electrica si CEZ
Enel aduce Homix in Romania, un sistem inteligent de economisire a energiei
Linia electrica Cernavoda-Stalpu se construieste cu materiale de fabricatie romaneasca
ANRE a stabilit ca investitiile in reteaua de gaze vor fi de 2,274 miliarde lei, pentru 2020
Aristotel Jude, inca 4 luni de provizorat la conducerea Romgaz
Enel X instaleaza 25 de statii de incarcare rapida, in 12 orase
Schimb de stafeta la varful ANRM: Daniel Grigoroiu-Norocel il inlocuieste pe Nicolae Turdean
Creantele Transelectrica sunt in valoare de 47,6 milioane lei
Romgaz se arunca in competitia pentru gazele din Marea Neagra

Vechii ”Baieti Destepti” in energie au disparut, se pregatesc Noii ”Baieti Destepti” in Energie?

Posted On 11 februarie 2019
By : Dumitru Chisalita
Comment: 0
Tag: baietii destepti din energie, bursa de energie si gaze, contracte preferentiale, Ordonanta 114, pretul la energie electrica, pretul la gaze

“Baietii destepti” in Energie (energie electrica si gaze naturale) au aparut pe piata odata cu introducerea regulilor si exceptarea unora de la respectarea acestor reguli. Liberalizarea pietei de energie si gaze, a creat cadrul legal de eliminare a “Baietilor destepti” de pe piata, unii in instanta, pe alti i-a eliminat piata.

OUG 114/2018 introduce dificultatea de a avea o diferentiere concurentiala si transparenta intre furnizorii care doresc sa achizitioneze energie de la producatori (ex. cererea de gaze fiind mai mare decât oferta si pretul gazelor naturale fiind plafonat, diferentierea intre cei care doresc sa achizitioneze fiind dificila, lasa loc de avantajare a unora si dezavantajare a altora), vine si creaza cadrul ca doar ”unii” sa aiba acces la energie ieftina. Astfel, dupa practicile de acum 10-15 ani, vor interveni ”criterii subiective” de diferentiere a ”unor firme” si sunt create premizele de a ne confrunta cu un numar finit de firme, care vor avea acces la energia ieftina.

România a mai trecut in ultimii 29 de ani de mai multe ori prin afisarea unui mesaj populist-nationalist si jucarea in spatele acestuia a adevaratului interes. Cel mai evident a fost sloganul anilor 90 – Noi nu ne vindem tara –  si modul in care au fost achtionate activele de anumite persoane sau grupuri de persoane.

OUG s-a dorit, declarativ, un act de protejare a consumatorilor de cresterile de pret din energie, un act care sa determine limitarea expatrierii profiturilor de catre firmele multinationale, un mod de a creste nivelul resurselor la nivelul bugetului României. Dar, aceeasi Ordonanta creioneaza cadrul in care contractele de energie sa nu se poata atribui pe baza unor criterii de selectie transparente si neconcurentiale si riscam sa ajungem in situatia in care contractele sa fie alocate preferential unor firme si astfel sa se nasca firme care sa monopolizeze piata de energie si gaze.

O analiza asupra scopului emiterii OUG 114/2018:

  1. Cresterea nivelului resurselor la nivelul bugetului de stat

Actiunile de inducere a unui pret mult mai mare pe piata de gaze din Romania in anul 2018, poate sa fie atribuita: ANRM – prin stabilirea pretului de referinta in functie de Bursa din Viena (pret mai mare decât pretul de pe piata din România la momentul luarii acestei decizii), a lipsei de interventie a institutiilor din domeniul concurentei care puteau sa intervina atunci când semnele neconcurentiale si manipulatorii, au inceput sa se arate sau când ele au fost evidente.

Aceasta situatie putea sa fie “justificata” de o dorinta de a se obtine mai multi bani la bugetul de stat, având in vedere ca cele mai mari venituri la bugetul de stat din lantul productie-transport-distributie-furnizare se obtineau de la producatori.

Dupa ce nu s-a intreprins nimic pentru preintâmpinarea atingerii unui maxim de pret la gaze in România, chiar a existat o contributie la aceasta crestere, s-a luat hotarârea, intuitiv correct, de plafonare a pretului, dar in mod surprinzator nu a pretului la consumatorul final (cel care afecteaza consumatorii), ci al pretului gazelor din productia interna. Exact sectorul care aduce cele mai mari venituri la bugetul de stat (din lantul productie-transport-distributie-furnizare), sectorul de productie a energiei este limitat prin plafonarea pretului la gaze. Astfel, se poate aprecia ca Ordonanta nu va avea ca efect obtinerea de resurse mult mai mari la bugetul de stat.

  1. Cresterea contributiilor la bugetul de stat de catre firmele multinationale

Firmele multinationale se gasesc cu precadere in lantul de transport, distributie, furnizare energie si gaze naturale, si apreciez ca aceste firme sunt mai putin afectate de OUG 114/2018 (in contrast cu producatorii), deoarece au libertatea de a-si stabili pretul de vânzare la valoarea pietei (exceptând energia pentru populatie care reprezinta o pondere relativ mica la nivel national) si au posibilitatea de a-si recupera taxa de 2% din cifra de afaceri, prin cresterea pretului de vânzare, respectiv sa o recupereze de la clienti (ceea ce producatorii de gaze nu pot sa o faca). Astfel, apreciez ca Ordonanta nu va avea ca efect o crestere semnificativa a contributiilor la bugetul de stat de catre firmele multinationale.

  1. Protejarea consumatorilor de cresterile de pret la gaze

Neplafonarea pretului gazelor naturale la consumatorul final, posibilitatea operatorilor de a-si introduce ”taxa” de 2% pe cifra de afaceri in pretul final (taxa care in fapt se aplica pe un lant de cel putin 6 operatori, fiecare dintre acestia dorind sa-si recupereze costurile induse de OUG 114), modificarile conjuncturale in piata determinata de Ordonanta (reducerea productiei interne urmare a nerentabilitatii unora dintre capacitati si a reducerii investitiilor, cresterea importurilor, evolutia cursului valutar, investitiile in infrastructura, gradul tot mai redus de utilizare a infrastructurii etc.) vor aduce in viitor preturi cel putin la fel de mari ca in trecut.

Preturile pentru populatie au fost reglementate la energie si gaze naturale, inca din anul 2004, perioada in care pretul gazelor naturale a crescut de cca. 16 ori. In fapt singura scadere a pretului gazelor naturale pentru clientii casnici a fost atunci când acestia au parasit piata reglementata si au mers pe piata libera, beneficiind de preturi mai mici la gaze cu pâna 20% fata de piata reglementata. Astfel, recurgând la similitudinea creata de aceasta Ordonanta, cu practica anilor 2004-2012, preturi mai mici la consumatorii casnici vor exista pe termen scurt (probabil pâna dupa alegerile din anul viitor, având in vedere termenele stabilite prin OUG 114 de recuperare a pierderilor furnizorilor – prin cresteri de pret – dupa anul 2020), dar consumatorii casnici se vor confrunta cu cresteri de pret, determinate de conjunctura pe care o deschide OUG, in urmatorii ani.

In anul 2012, pentru a elimina contractele cu “baieţii deştepţi din energie electrica” incheiate in special de Hidroelectrica, prin Legea 123 s-a interzis total vânzarea directa a energiei electrice de catre producatori. “Tranzactiile cu energie electrica se desfasoara pe piata concurentiala, in mod transparent, public, centralizat si nediscriminatoriu”, se arata in lege. De asemenea, producatorii sunt obligaţi “sa oferteze public si nediscriminatoriu pe piata concurentiala intreaga energie electrica disponibila”.

Concluzionând, consider ca efectul OUG 114/2018 nu corespunde cu scopurile vehiculate privind necesitatile acestei Ordonante: Protejarea consumatorilor de cresterile de pret la energie electrica si gaze, Cresterea contributiilor la bugetul de stat de catre firmele multinationale si Cresterea nivelului resurselor la nivelul bugetului de stat. Se creeaza, indirect, un cadru netransparent si neconcurential, prin care exista posibilitatea ca doar anumiti furnizori sa ajunga sa achizitioneze energie electrica si gaze ieftine din piata, dar se lasa si libertatea ca acesti furnizori sa aiba posibilitatea sa vânda energia la pretul pietei (pret lasat sau chiar ajutat sa ajunga, peste nivelul natural al cererii si al ofertei).

Anii 2012/2014 au adus finalul epocii “Baietilor destepti” de pe piata de energie electrica si gaze.

Liberalizarea pietei de energie electrica si gaze, “acceptarea” surprinzatoare a unor acte normative revolutionare (precum OUG 64, neabrogata nici macar de OUG 114/2018, chiar daca sunt antagonice pe unele din principii), Ordonanta 114 care favorizeaza furnizorii (intermediarii) in detrimentul producatorilor si mai ales creeaza posibilitatea realizarii unor achizitii netransparente si neconcurentiale, ridica intrebarea: S-a finalizat epoca Vechilor ”Baieti Destepti” si se profileaza aparitia Noilor ”Baieti Destepti”?

 

Articole pe aceeasi tema

  • Din nou despre racordarea gratuita la reteaua de gaze: Cooperativa munca in zadar si saracia perpetua a RomanilorDin nou despre racordarea gratuita la reteaua de gaze: Cooperativa munca in zadar si saracia perpetua a Romanilor
  • Ce ar putea castiga Romgaz si Hidroelectrica din serviciul de furnizare pentru consumatorii casnici?Ce ar putea castiga Romgaz si Hidroelectrica din serviciul de furnizare pentru consumatorii casnici?
  • Ministrul Energiei debordeaza de optimism in fata Parlamentului. In afara de povesti nu am aflat nimic concretMinistrul Energiei debordeaza de optimism in fata Parlamentului. In afara de povesti nu am aflat nimic concret
  • Declaratie soc: Hidroelectrica poate rezolva problema consumatorilor casnici de energie fara ca ANRE sa mai stabileasca un prêt reglementatDeclaratie soc: Hidroelectrica poate rezolva problema consumatorilor casnici de energie fara ca ANRE sa mai stabileasca un prêt reglementat
Despre autor
  • google-share
Previous Story

ANRE a stabilit metodologia pentru tarifele reglementate ale furnizorilor de ultima instanta

Next Story

Die Welt: Proiectul gazoductului Nord Stream 2 intareste puterea Rusiei in Europa

Articole pe aceeasi tema

0

Din nou despre racordarea gratuita la reteaua de gaze: Cooperativa munca in zadar si saracia perpetua a Romanilor

Posted On 3 decembrie 2020
, By Dumitru Chisalita
0

Ce ar putea castiga Romgaz si Hidroelectrica din serviciul de furnizare pentru consumatorii casnici?

Posted On 15 iulie 2020
, By Redactia
0

Ministrul Energiei debordeaza de optimism in fata Parlamentului. In afara de povesti nu am aflat nimic concret

Posted On 15 iunie 2020
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Hidroelectrica lanseaza procesul de retehnologizare a CHE Raul Mare- Retezat. Valoarea contractului este de aproape 77 de milioane de euro

Posted On 15 aprilie 2021

Transelectrica a construit la Sibiu primul poligon de testare si antrenament pentru lucru sub tensiune din Romania, un nucleu al excelentei in energetica

Posted On 15 aprilie 2021

Necesarul de investitii in sectorul energetic ar putea fi de 12-15 miliarde de euro, din care fondurile europene ar putea asigura cel mult jumatate

Posted On 14 aprilie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

REF acest pasaj: "....parteneriat cu GSP...

Posted On 14 aprilie 2021

bai catalim dragostin se vede ca esti...

Posted On 8 aprilie 2021

si...in adaugare...ar trebui intrebati 2...

Posted On 8 aprilie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Modernizarea și extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale, priorități pentru Distrigaz Sud Rețele

De ce este important si cum poate fi stocata energia?

Ce este si cum poate fi util un contor pasant?

Asociatia Energia Inteligenta lanseaza cursuri online pentru informarea consumatorilor de energie electrica și gaze naturale ”Cum obtinem un Pret Corect la Energie Electrica”

ANRE a stabilit cum se vor racorda gratuit la retelele de gaze si energie consumatorii noncasnici, inclusiv prosumatorii

Video

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.