Vicepresedintele ANRE ne linisteste, pretul la gaze nu va creste, dar nici nu va scadea
Prima grija a oricarui furnizor de gaze incepând cu 1 iulie, data la care se va liberaliza piata pentru clientii casnici, va fi sa nu piarda clienti si pornind de la acest interes probabil ca intr-o prima faza la majoritatea furnizorilor preturile nu vor creste, a declarat marti vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, intr-o conferinta de specialitate.
„Intr-o prima faza eu ma astept la o activitate din partea furnizorilor care se va concentra pe pastrarea clientilor pe care ii au. Cred ca asta va fi prima grija a oricarui furnizor sa nu piarda clienti si pornind de la acest interes probabil ca intr-o prima faza la majoritatea furnizorilor preturile nu vor creste. Nu ma astept la o scadere senzationala a preturilor la 1 iulie, dar sper ca in câteva luni, poate in cursul anului 2021 deja sa fie o concurenta mai intensa in domeniul gazelor si pentru consumatorii casnici”, a spus Zoltan Nagy-Bege, in cadrul videoconferintei ‘Energie la tine acasa’.
El a mentionat ca data de 1 iulie este un moment istoric din punct de vedere al furnizarii de gaze naturale pentru clientii casnici. Este pentru prima data când preturile la consumatorii casnici nu vor mai fi reglementate de ANRE, nici la nivelul achizitiei de gaze de catre furnizori si nici la nivelul pretului final. Ramân, in schimb, reglementate componentele de tarife de retea de transport si de distributie, respectiv de inmagazinare.
„In ultima vreme aud din ce in ce mai multe pareri despre cât de prielnic este momentul in care se intâmpla aceasta liberalizare a gazelor naturale. De altfel, la 1 ianuarie 2021 se va intâmpla exact acelasi lucru si la energia electrica asa ca pentru noi, Autoritatea, acest exercitiu in domeniul gazelor cu siguranta ne va folosi ca experienta ca sa pregatim poate mai bine liberalizarea la energie electrica de la 1 ianuarie 2021”, a spus Zoltan Nagy-Bege.
El a precizat ca din punct de vedere al consumatorului casnic este un moment cât se poate de prielnic pentru ca atât la energia electrica cât la gaze naturale asistam la preturi pe care „nu le-am mai vazut pe piata din România de ani de zile, iar pentru consumatori asta conteaza cel mai mult”.
De asemenea, Zoltan Nagy-Bege a afirmat ca liberalizarea se suprapune cu criza adusa de coronavirus care, pe lânga faptul ca a redus considerabil consumul, a redus si capacitatea de plata a unor categorii de clienti. Prin anumite legi, unii consumatori au fost exonerati de la obligatia de achitare a facturilor. Din aceste motive incasarile furnizorilor au avut de suferit si le va reduce capacitatea de a concura pe piata liberalizata.